Skip to content

Bekhuis & KleinJan, oase in het zand

23 juni 2014

03 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013

 

Oeps, we rijden er eerst nog bijna voorbij, gezien het ruime, omliggende zandplateau maar dit huis moét het zijn. We beginnen al een beetje de hand van Gerben KleinJan te herkennen: de fraaie daklijnen die, zo is ook direct te zien zelfs in de dakkapel vorm krijgen. Akkoord, de tuin is nog niet klaar; deze woning is nog kersvers maar terecht de moeite van het bekijken waard. Riek en Gerrit woonden vroeger in de belendende boerderij maar toen de kinderen de varkenshouderij overnamen, besloten zij naar het bescheiden huisje van ‘oma’ aan de overkant te verhuizen. Helaas bleek dit huisje niet meer comfortabel te redden en ontstond gaandeweg de wens naar iets anders, iets nieuws mocht verrijzen uit de vruchtbare, Twentse aarde. Dan is de stap naar Bekhuis & KleinJan nog maar klein.

 

06 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 07 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 08 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 09 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 10 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 11 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 17 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 20 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 21 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013 22 Bekhuis en Kleinjan KH 2-2013

 

Meer informatie:
Bekhuis en KleinJan, Wierden.
Tel .0546-571004 of via Internet: http://www.bekhuis-KleinJan.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2013
———————————————————————
Lichtliefhebbers
Wij moeten evenwel eerst nog enkele grote stappen maken voordat we de fraaie, dubbele voordeur van deze breed opgezette woning zand- en kleivrij kunnen bereiken, hadden we maar kaplaarzen meegenomen! Riek verontschuldigend: “sorry, dat had ik natuurlijk even moeten aangeven; we gaan eerst even de winter door en in het voorjaar beginnen we met de tuin. Die is nét met donkere aarde opgehoogd.” De woning lijkt inderdaad op haar eigen terp te staan. Opmerkelijk is het absoluut vrije uitzicht naar alle windstreken. Dat betekent dat je deze woning heel mooi kunt zien, door het ruime glaswerk kun je er zelfs op een aantal punten doorheen kijken maar ook dat je vanuit deze woning een ongekend uitzicht geniet en vrijwel naar alle gezichtseinders om je heen kunt turen! De woning heeft niet eens een stijllabel nodig, er zijn zoveel originele details te zien maar in elk geval komen, ook op verzoek van deze opdrachtgevers duidelijk enkele jaren dertig kenmerken tevoorschijn.  Riek: “wij wilden dat graag gezien ook de connectie met de vorige woning. We vinden dat mooi, een beetje overstek, de brede raampartijen omdat we veel van de zon houden, het uitkomende bloemenkozijn aan de rechtervoorzijde, de karakteristieke rode baksteen en de grijze voeg. Verder wilden wij zoveel mogelijk het uitzicht behouden, liefst in alle kamers. We hebben met Gerben (KleinJan, red.) heel goed kunnen plussen en minnen. Er zijn dingen bijgekomen, ook weer afgegaan en hij heeft heel goede tips gegeven. Een andere, echte woonwens was bijvoorbeeld dat we de kamers liefst rondom de centrale woonkeuken en eetkamer wilden groeperen. Die brede keuken met ruim kookeiland is dan ook middenachter gekomen met de eetkamer er vlakbij. Zo ontstond er bovendien een heel gezellig, deels overkapt terras op de zonzijde met een lichtstraatje in het dak. Het is zeker in de winter heerlijk om hier te zijn, volop badend in het ochtendlicht. Ook in de woonkamer zijn echt aan alle kanten lichte vensters gekomen.” De centrale woonkeuken met feitelijk pal daarachter de entreehal met vide en de trap naar de verdieping in de breedte vormen eigenlijk het ‘lichaam’ van deze woning. In de brede ‘vleugels’ als het ware huizen ter linker zijde een behoorlijke garage, de bijkeuken, een hoofdslaapkamer met badkamer en aan de andere kant een riante, via schuifdeuren afsluitbare woonkamer, met voorkamer en bloemenkozijn. Zo kun je echt een ‘rondje’ lopen vanuit de entreehal en weer terug, in dit met licht en uitzicht rijk bedeelde woonhuis.

Goede klik
Riek verwoordt het heel treffend: “wij hadden zelf heel duidelijke ideeën over die indeling beneden. Enfin, we hadden wel een simpel plattegrondje in ons hoofd maar er moest natuurlijk ook ‘iets op’. Dat kwam gelukkig snel in orde omdat het met Gerben dus goed klikte, wij hebben aanvankelijk diverse bureaus bezocht maar hij luisterde echt naar ons en heeft dat ook in een ontwerp verbeeld.” Bij deze woning zijn originele vormen/oplossingen te zien; enkele opvallende details: de genoemde, markante ‘overhangende’ dakpunten, die voor en achter samenhangen plus de dakkapel die hierin meegaat. Maar ook een bijna moderne versie van de klassieke gootsierlijsten, met zinken bekleding en afvoer uiteraard. De opvallende, solide roedenverdeling waarmee bijvoorbeeld bij de kamer en keuken fraaie, panoramische ruiten worden bereikt, die het landschap echt eer aan doen. Dan is er niet de gebruikelijke crème maar iets wittere kleur van het ramen/kozijnenwerk dat fris aandoet. Het lage en brede karakter van de woning past hier perfect op het land, in deze streek. “Onze naaste buren zijn aannemer/bouwbedrijf maar ik moet nog wel even duidelijk vermelden dat wij via Bekhuis en KleinJan een perfecte bouwbegeleider/ aanspreekpunt hadden in de persoon van Hans Veldhuis en trouwens ook in Gerben zelf. Zij hebben werkelijk van eerste vergunningsaanvraag tot tekening, van vormgeving tot begeleiding, kortom het hele bouwtraject tot in de puntjes begeleid. Wij hoefden in feite niets te doen. Zelfs als wij al genoegen namen met een toevallig, klein onzorgvuldigheidje moest het van de bouwbegeleider weer over, zonder scheve gezichten overigens. Ook de goede bestektekening was daar debet aan, alle lof dus daarvoor.”
Tuin wordt ‘finishing touch’
De traditionele bouw duurde ca. 8 maanden, er is hier grondverbetering toegepast, niet geheid. Boven de eerste verdieping is nog een vliering via vlizotrap bereikbaar. Er is geen kelder(nodig). De rode baksteen werd iets terugliggend gevoegd met grijze specie die ter hoogte van het trasraam met een koppenlaag en donkergrijs voegsel werd uitgevoerd. Er kwam ook een stevige, hoge dubbele voordeur bij dit brede woonhuis. Wij kunnen slechts bedenken hoe fraai het geheel zal zijn als we de kaplaarzen niét meer mee behoeven te nemen, als de tuin die dit fraaie landhuis verdient er straks in het voorjaar omheen komt. Komen we weer eens op de koffie, zonder modderschoenen.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: