Skip to content

Engel architecten, Verrassende betonnen kubus

23 juni 2014

01 Engel Architect

 

Het is absoluut een opvallende verschijning in Aalsmeer: de perfecte kubus opgebouwd uit een systeem met geprefabriceerde betonnen elementen. Het is niet alleen het grijze beton wat in het oog springt, het is zeker ook het roodkleurige hout en de grote raampartijen die opvallen. En binnen? Een zee aan licht en ruimte!

 

 

02 Engel Architec 03a Engel Architec 03b Engel Architec 03c Engel Architec 14 Engel Architec 15 Engel Architec 16 Engel Architec 18 Engel Architec 19 Engel Architec 22 Engel Architec

 

Meer informatie:
ENGEL ARCHITECTEN
Palmdwarsstraat 38
1015 HV Amsterdam
telefoonnummer 020 – 4895047
http://www.engelarchitecten.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2013
———————————————————————

 

De buitenzijde van dit woonhuis valt op. Dat mag duidelijk zijn. De vorm, het materiaalgebruik, de locatie (direct naast de brug). Alles! De bewoners zijn zeer tevreden met de woning. Zij openen trots de deur voor een bezoek van Kavel&Huis, terwijl de architect, Maarten Engel, meer over de woning vertelt. De bewoners hebben overigens al vaker een huis laten bouwen en een woning geheel opgeknapt. Inmiddels weten zij exact hoe en wat zij willen. Oók binnen de stedenbouwkundige regels van de kavel in Aalsmeer. Het woonhuis is het sluitstuk van de eerste fase van de wijk Nieuw Oosteinde en vormt de beëindiging van de centrale groenstrook in het hart van het deelplan De Boomgaard.  “Als zodanig vervult het ontwerp een belangrijke functie”, legt de architect uit. “Op de kavel moest iets opvallends gebeuren, dat was duidelijk. Een brugwachtershuis, direct naast de brug, bijvoorbeeld. De kopers van de kavel kwamen via vrienden bij mij terecht en hadden duidelijke wensen, en eisen. Een belangrijke eis was het strikte budget. Een krap budget dacht ik meteen, vandaar dat ik creatief ben gaan denken. Traditionele bouw heeft een kostenplaatje dus ik ben een andere richting op gaan denken. De bewoners stonden daar gelukkig voor open en zo ben ik op een systeem met geprefabriceerde betonnen elementen gekomen. Het bouwsysteem, oorspronkelijk afkomstig uit de utiliteitsbouw, is kostenefficiënt en wordt gekenmerkt door een snelle bouwtijd. In België wordt het veel toegepast, in Nederland zie je het bij loft kantoren. Bij mijn weten is dit het eerste woonhuis met een prefeb betonbouwsysteem. Het gehele huis is opgebouwd met een betonnen skeletstructuur waar geprefabriceerde vloeren, daken en buitenwanden aan worden opgehangen. Alle maten van het woonhuis zijn afgestemd op de standaard maten van producten uit de handel. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid budget- en milieubewust te bouwen.” Een reactie op de financiële crisis, maar ook een mooie, nieuwe manier om deze bouwmethode te verkennen. Het blijkt hiermee mogelijk om ook met beperkter budget een hoge kwaliteit te realiseren.

Betonnen doos
In de woning zie je als het ware de vier kolommen waar tussen de balken en de gevels zijn geplaatst. Hierdoor is het ook mogelijk om grote raamstroken te plaatsen. Binnen geeft dit, in combinatie met de glazen achterpui, een zee aan licht. Aan de buitenzijde geeft het beton een strakke uitstraling, modern. “Tijdens de bouw ben ik veel aanwezig geweest en ik hoorde diverse reacties van omwonenden. De ene vond het mooi, strak en positief ‘anders’. Een ander keurde het direct bij het langs fietsen al af. Het is aan de buitenkant ook een grote betonnen doos, weliswaar met glazen plinten en een onderkant van hout. Dit Afrikaanse padoek hout, glas en beton vind ik zelf een mooie combinatie”, legt Maarten Engel uit. Het roodpaarse hardhout, padoek, vergt overigens enige behandeling om het niet te laten vergrijzen. Er is voor deze kleur en houtsoort gekozen omdat het een link legt naar de huizen met roodpaarse tint in de omgeving.

 

Transparant
De betonnen kolommen, vloeren en gevelelementen werden door het bouwbedrijf Concrex uit Geldermalsen binnen een week geplaatst. “Het is een stapelsysteem, dus dat kan snel gaan. Het stellen en op elkaar laten aansluiten was een precisie werk”, verduidelijkt de architect. Hij legt verder uit dat het huis groot en ook transparant voelt. “Er zitten geen onverwachte hoekjes in. In de woonkamer heb je overzicht over de begane grond. Alles is overzichtelijk en licht. De glasstrook langs het hoge plafond zorgt voor veel licht, maar ook voor privacy. Je zit niet in de kijker. Het lichte en ruimtelijke effect wordt ook nog eens versterkt door de witte glanzende gietvloer.” In eerste instantie zouden de binnenmuren, net als de buitenmuren, in architectonisch beton blijven. Uiteindelijk is er binnen gekozen voor wit stucwerk. Naast de woning is een garage annex atelier. De twee zijn met elkaar verbonden door een glazen gang. Hierdoor wordt het echt een aparte ruimte. Maar wel één met een groot raam over de breedte van het atelier. Er kan dus optimaal worden genoten van het uitzicht op tuin en water.

Hoogte
De trap naar de eerste verdieping is mooi weggewerkt, achter een muur bij de entree. Overigens de entree is opvallend! Een gehele glazen gevel, zelfs de deur is van glas. En dan de hoogte! Van het hele woonhuis… de plafonds reiken tot vier meter. Dit geeft een enorm ruimtelijk effect. Enfin, over de mahonie houten trap naar boven. Het is even een klim. Veel treden. Niet zo vreemd, want je moet die vier meter overbruggen. Op de eerste verdieping zijn alle ruimtes voorzien van een gekleurde deur. In de slaapkamers is het beton opeens goed zichtbaar. De boven richels zijn opgetrokken uit architectonisch beton. Dit geeft het een bijzondere industriële look, zeker in combinatie met de plafondhoge kastenwanden. De badkamer blijkt een discussiepuntje geweest te zijn tussen de bewoners zelf, en ook met de architect. Het resultaat mag er echter zeker wezen. Een ruim bad, tegen de wand geplaatst. Hier is de betonnen ‘vensterbank’ te zien, waarboven het grote glazenraam afsteekt. De hoogte in alle ruimtes blijft opvallend.

Dakterras met buitenkeuken
De houten trap (weer een klim) naar de ‘zolder’ blijkt te eindigen bij het dakterras. Een enorme ruimte, met eigen buitenkeuken. Engel: “In contrast met de beneden verdieping waar veel glas in de achterpui is verwerkt, heerst er hier privacy. Een heerlijk terras. Er is een buitenkeuken met gaskookplaat en zelfs een vaatwasmachine. Zo hoeven de bewoners niet met hun bord twee lange trappen op en af om iets uit de keuken te halen. Dit dakterras is net als de strookramen en de gekleurde deuren geïnspireerd op het werk van de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier.”

De kubus binnen en buiten
Maarten Engel verduidelijkt de simpel ogende kubus aan binnen- en buitenzijde: “De plattegrond van het woonhuis meet ruim negen bij negen meter onderverdeeld in een viertal kwadranten. Op elk verdieping hebben de verschillende kwadranten ieder hun eigen functie. Op de begane grond worden ze gevormd door de entree, de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Op de verdieping door een drietal slaapkamers en de badkamer. Op het dak bevindt zich een ruim dakterras. Op de begane grond wordt de entree van de leefruimtes gescheiden door een centrale kern. In deze kern bevinden zich alle technische functies en het trappenhuis.” Als we buiten lopen en Maarten wijst op de verhoudingen van de gevel valt het op: “De houten gevelbekleding wordt van het beton gescheiden door de zwarte (slanke) aluminium puien waardoor het zware beton bijna letterlijk los lijkt te komen van de houten plint. De kubus is streng opgebouwd waarbij de ramen molenwieksgewijs zijn geplaatst. Het draait om de details, maar als je ze niet weet voelt het natuurlijk in het totaalbeeld.”

 

——————————————————————————————————————————————

Over Maarten Engel

Engel Architecten is een architectenbureau in Amsterdam dat vanuit de logica heldere en doeltreffende gebouwen ontwerpt. Gebouwen die zorgvuldig zijn ingepast in hun omgeving en naadloos
aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever. Maarten richt zich zowel op professionele als op particuliere opdrachtgevers. Zijn uitdaging ligt bij met zo min mogelijk middelen een zo mooi mogelijk resultaat behalen. Voor betaalbare moderne villa’s heeft Engel Architecten de handen ineen geslagen met specialisten op het gebied van bouwen in geprefabriceerd beton. Hiermee is voor een zeer concurrerende prijs een prachtig resultaat te behalen.

——————————————————————————————————————————————

Rekensommetje

Met gemiddelde bouwkosten tussen de €400,- en €500,- per kubieke meter loopt de aanneemsom van een woning met een oppervlak van 200 m2 al gauw richting de €275.000,-
exclusief BTW. Bij een wat complexer ontwerp of bij het gebruik van luxere materialen zal dit bedrag al snel oplopen.

Dat dit ook anders kan bewijst Engel Architecten met het ontwerp voor een villa in Aalsmeer. De woning heeft een oppervlak van 230 m2 en een inhoud van 850 m3. Met een strikt bouwbudget van €250.000,- resulteert dat in een prijs per kubieke meter van nog geen €300,- exclusief BTW en exclusief afwerking aan de binnenzijde.

——————————————————————————————————————————————

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: