Skip to content

Architect Gerben ter Horst, belgisch feestje in Nederland

24 juni 2014

 

 

01 Gerben ter Horst

Gaat Kavel & Huis over de grens? Nee, in ons eigen Hollandse landschap zijn ook landhuizen te vinden die rechtstreeks uit het Belgische lijken te komen. Met al die Bourgondische kenmerken waarop de Belgen patent lijken te hebben. Lijken te hebben. Want architect Gerben ter Horst ontwerpt zo’n pareltje net zo makkelijk… Kijk en overtuig jezelf!

De lange oprijlaan leidt naar een plein. Daaraan ligt een breed, gerekt landhuis. Rechts ervan een in dezelfde stijl gebouwde paardenstal, met naar binnen toe draaiende boogdeuren Het woonhuis  heeft hoge, dubbele deuren als entree. Deze zijde van het huis is eigenlijk best gesloten, maar daar is bewust voor gekozen. Privacy is de bewoners veel waard. Natuurlijk zijn ze trots op wat ze hier hebben laten bouwen. Maar ze zijn de meningtoegedaan dat je daar niet mee te koop loopt. Daarom is Kavel & Huis er zo blij mee dat voor ons de deuren toch opengaan. En dat u dus ook mee naar binnen mag om inspiratie op te doen voor een ‘Hollandse Belgische’ hoeve.

Stoere stenen
De bewoners reisden de hele wereld af en overal vergaapten zij zich aan de mooie bouwstijlen die zij daar tegenkwamen. Maar wat zij het mooist vonden, kwam niet van ver. De Belgische bouwstijl sprak hen het meest aan. Toen zij de kans kregen om zelf te gaan bouwen, moest dat het dus worden. Ze sloegen aan het schetsen. De slaapkamers meteen onder de kap, de romantische kapellen, de stoerheid die de robuuste metselstenen creëren, het gebruik van hardsteen in de dorpels, maar ook als versiering in steunpilaren, het dak dat met leisteen is gedekt… Het moest er allemaal in verwerkt worden. Nu nog een architect vinden die al die uitgesproken wensen in een tekening zou vertalen. Speuren op internet leverde er één op: Korfker Architecten.

Internationale invloeden
Gerben ter Horst, mede-eigenaar van Korfker Architecten, kreeg de opdracht ‘dit Belgische gevoel’ in architectuur te vertalen. En Gerbens opdrachtgever is veeleisend, wil dat hij als architect begrijpt wat hij bedoelt, inspeelt op suggesties en goed weet te interpreteren. Gerben: ‘Maar als opdrachtgever en architect elkaar versterken, dan wordt bouwen een feestje!’
De vorm van het privé-plein waaraan het ligt, wordt door het huis gevolgd. Maar aan de achterzijde waaiert de tuin juist breed uit.
En dan blijkt dat België niet de énige inspiratiebron is geweest. De reizen door Mediterrane landen zorgden voor de ‘input’ voor de tuinaanleg. Het zwembad met de palmen, de Romeinse muur die de wind tegenhoud. Maar het zwembad zelf zagen de bewoners in Duitsland, het is een zwemvijver zonder beplanting, met een stukje echt strand ervoor. Zelfs in de winter is het een prachtig element in het landschap.

Kasteelachtige landhuissfeer
‘Typisch Belgisch, om nergens symmetrie te zoeken en toch een harmonieus geheel te bereiken’, zegt Gerben. ‘Maar in die Belgische stijl hebben we wel ramen van de benedenverdieping laten lijnen met die van de verdieping erboven. En kijk eens naar de terrasoverkapping die met zink is afgewerkt: in verhouding is het een zeer robuuste dakrand, maar het past hier. Zulke verrassingen  geven samen met de onverwachte elementen als de hardstenen versieringen een duidelijke spanning en tegelijk straalt er een soort ‘grandeur’ vanaf.’
De dubbele voordeur was voor de firma Knipping een uitdaging; nog nooit hadden zij een kunststof deur met een hoogte van 2.90 meter geleverd. Met zo’n entree is de toon gezet: je zit meteen volop in een bijna ´kasteelachtige´ landhuissfeer. Het  eerste voorbeeld van de grote gebaren die ook het interieur van dit huis kenmerken. In de hal een tijdloze vloer van donker hardsteen. En een hoogte van zes meter! Over grote gebaren gesproken… Alle deuren in huis bestaan uit twee delen en lopen tot het plafond en zijn dus 2.60 meter hoog. De ingetogen donkere tinten overheersen, ook de deuren zijn antraciet van kleur. Eén van de partijen die veel inbreng hebben geleverd voor  de basis van het interieur is de firma Lodder, van Lodder Keukens. Zij hebben de keuken met het dikke hardstenen blad geleverd. Maar zij waren het ook die de bewoners erop wezen dat de verhoudingen van de deuropeningen heel bepalend zijn. Zo kwam het dat tijdens de bouw de dubbele deuren van woonkamer naar de keuken van proporties veranderden. Waren hoogte en breedte eerst gelijk, nu zijn ze smaller en hoog geworden. Met een spectaculair effect!

Flamboyante kroonluchter
De beste tips komen zoals zo vaak, uit de hoek van bekenden: de mensen van Lodder brachten de bewoners in contact met stylist  Dianne van Eikeren uit Mookhoek. Zij heeft een voorkeur voor ‘eigentijds klassiek’ en dat komt het beste tot uiting in de aparte tv-kamer. Hier valt je mond echt open van bewondering! De kamer ligt iets dieper, de toegang heeft een paar treden naar beneden. Het plafond is met donker gelakte planken afgewerkt. De hoogte is hier maar liefst zes meter! En vooral de simpele stijl van de inrichting maakt indruk. Lichte natuurstenen plavuizen, de louvre-zonwering, een zwart glanzende piano, een met grijs glanzend velours beklede bank recht tegenover de gigantisch hoge zandstenen schouw uit Frankrijk, met een mooi ornament met de initialen van de bewoners. Een flamboyante kroonluchter van. Hier komt de klasse die in dit huis is nagestreefd, het beste tot z’n recht!
Dit is het toonbeeld van wat België en Nederland samen kunnen opleveren!

 

Over maten en inhouden:

De kavel waarop dit landhuis staat is 7700 vierkante meter. Het huis heeft een totaal woonoppervlak van 278 vierkante meter en een inhoud van 1500 kubieke meter, exclusief de paarden stallen.

 

Dit wil je ook nog weten:

Allereerst: de vertaler van  – in dit geval Belgische – ideeën naar unieke ontwerpen is Korfker Architecten, http://www.korfker.nl.

De kozijnen van met aluminium bekleed kunststof en de voordeur zijn van Knipping, evenals de als Wiener Sprosse uitgevoerde, authentiek roedeverdeeld aandoende ramen, http://www.knipping.nl.

Voor de keuken tekende Lodder Keukens, http://www.lodderkeukens.nl.

De sfeer in dit interieur is voor een groot deel tot stand gekomen met behulp van Dianne van Eikeren, uit Mookhoek.

 

Energie verantwoord

Aan de duurzaamheid is bij de bouw rekening gehouden. De energie komt deels van een warmtepomp die in verbinding staat met de warmwatervoorziening en de vloerverwarming. Maar er is in de woonkamer ook een houtkachel van Nordic Fire die zorgt voor warm water in een buffervat waar eerst gebruik van wordt gemaakt. Ook de zonnecollectoren die op het terrasdak uit het zicht staan, zijn op dit buffervat aangesloten.

 

Tekst: Laurens Keff / Fotografie: Jan van Esch

04 Gerben ter Horst

05 Gerben ter Horst

06 Gerben ter Horst

08 Gerben ter Horst

10 Gerben ter Horst

12 Gerben ter Horst

14 Gerben ter Horst

15 Gerben ter Horst

17 Gerben ter Horst

19 Gerben ter Horst

 

 

Meer informatie:
Architect Gerben ter Horst

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2013
———————————————————————

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: