Skip to content

Presolid Home, charme aan de rand van het duinbos

24 juni 2014

08 Preolid KH 3-2011

Woef woef! De hond is nog even alleen thuis en blaft driftig bij het verschijnen van een fotograaf met vervaarlijke driepoot in de tuin! Gelukkig blijkt: blaffende retrievers bijten zelden en bij thuiskomst van Monique zijn we snel vriendjes. Monique en Michiel bewonen een fraai, landelijk ogend woonhuis aan de rand van Noord-Hollands duinbos. De woning valt direct op in deze verder flink ‘gedakpande’ omgeving. Ook de gepotdekselde gevels zijn niet conform de omringende woonomgeving. Maar iedereen, ook de overbuurman met wie we een kort praatje maken, is verguld met deze ‘iets andere’ maar uiterst charmante aanwinst in deze bosrijke omgeving. Buurman: “hiervoor stond er een stenen bungalow, dit huis is weliswaar groter maar met de houten wanden en het rieten dak toch heel prettig om te zien!” Overbuurman kan het weten en zal er mee moeten leven want hij kijkt er dagelijks op! Een voorlopige inschatting leert dat bewoners M&M een aantal goede keuzes hebben gemaakt. Bouwbedrijf Presolid Home was er één.

01 Preolid KH 3-2011 03 Preolid KH 3-2011 04 Preolid KH 3-2011 06 Preolid KH 3-2011 09 Preolid KH 3-2011 12 Preolid KH 3-2011 13 Preolid KH 3-2011 14 Preolid KH 3-2011 15 Preolid KH 3-2011 16 Preolid KH 3-2011

 

Meer informatie:
Presolid Home BV, Enter
Tel. 0547-384077
of via Internet:
http://www.presolidhome.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2011
———————————————————————

Snelle én goede bouw
Aan de voorzijde van deze woning in houtskeletbouw ligt een rustige, brede bomen- en lommerrijke laan maar vanuit de tuin kan direct het werkelijke duinbos worden ingestapt! Deze kavel met een oppervlak van 1000 m2 is gelukkig groot genoeg om dit breed opgezette woonhuis met een geschatte inhoud van 950 m3 te herbergen. Monique: “de oude bungalow waar wij eerst woonden, ook op deze plek, was bijna de helft(!) kleiner. Toch werd het ontwerp van Building Design uit Zenderen in twee stappen goedgekeurd, overigens na een persoonlijk bezoek aan de welstand van architect Dinant Oude Lenferink. De planning en organisatie van Presolid Home was dermate accuraat dat het hele gebouw binnen vier maanden(!) sleutelklaar werd opgeleverd, (vijf inclusief bouwvakvakantie). Afgezien van de kwaliteit en de flexibele indelingen hebben zij zich ook nog eens perfect aan de begroting gehouden, wij zijn dus méér dan tevreden over het verloop van de bouw!” De wensen waren onder andere een landelijk karakter, een rieten dak, hout op de gevels, roeden op de ramen, een centrale entree vóór en vaste trappen naar de eerste en zolderetage, een aangebouwde en binnendoor bereikbare garage/bijkeuken aan de linkerachterzijde en een heus atrium ter hoogte van de rechterflank. Dit unieke atrium levert niet alleen het ruim overdekte terras/ veranda bij de woonkamer beneden op maar ook een fraai schouwspel met mooi licht in de slaapkamer op de eerste verdieping! En ook achter is het goed toeven want dit huis wordt aan drie kanten omringd met tuin. De snelle bouw die bovendien hoge isolatiewaarden kent komt natuurlijk voor rekening van het houtskeletbouw principe, met ontwerp en fabricage in eigen huis. Bij het voorste gedeelte is er vervolgens gemetseld en gestuukt. “Wij moeten eigenlijk als het weer iets stabieler is, de voordeur nog even zwart aflakken”, waarvan hierbij akte. Het doet niets af aan de charme van dit ‘houten huis’. De in crème uitgevoerde ramen/deuren en kozijnen, uiteraard in hardhout, komen voor rekening van Presolid Home’s vaste partner Hebo uit Hengevelde. Aan de achterkant is bij de badkamer(s) een brede dakkapel gekomen. De gevelbekleding, indien niet gestuukt, bestaat uit duurzaam en hoogwaardig red cedarhout dat werd gepotdekseld en diepzwart afgelakt, de kozijnen lijken er nog witter door. De houten, open constructie van het atrium/veranda rechts is een lust voor het oog, van buiten maar zeker ook van binnen. Het rieten dak werd in opdracht van Presolid Home door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd; op de dakpunten zijn grijze nokvorsten toegepast. De lijnen van de rietgedekte daken verlenen een markant uiterlijk aan dit landhuis met één verdieping en een zolder over de volle breedte. Bomen en bos rondom, het rietdak en gevelhout benadrukken de landelijkheid.

Duinbosgrond
Er is voor deze woning niet geheid, het geheel staat zoals gebruikelijk in dit gedeelte van Noord-Holland met veel duinbos op stevige zandgrond. De feitelijke voordeur van de woning is middenvoor, een ruime entreehal herbergt links nog een kleine bergkamer/ kantoortje en heeft rechts de garderobe.
Via tussendeuren komen we in de living en kijken pardoes op een bijzondere trap die midscheeps naar boven gaat en als het ware de buffer en scheiding vormt tussen de daarachter gelegen open woonkeuken links en de woonkamer rechts. Achter het carré van dit trappenhuis is een ander markant bestanddeel van de woonkamer/ keuken/ eetkamer aanwezig: de fraaie open gashaard die naar alle kanten warmte (en design) uitstraalt. Deze haard was één van de uitgangspunten van Monique en Michiel. “Opmerkelijk genoeg hebben we die haard eigenlijk nauwelijks aan, behalve dan voor de gezelligheid. De isolatie door de houtskeletbouw in dit huis is absoluut voortreffelijk!” In de woonkeuken/woonkamer zijn tevens de openslaande tuindeuren met originele roedenverdeling en is er directe toegang naar de achtertuin en het bos. Fraai én gezellig is het overdekte, open gedeelte rechtsachter in de woonkamer. Dit al eerder genoemde atrium dat het zeker in de slaapkamer goed doet en beneden de gezellige, lichtrijke veranda oplevert blijkt vooralsnog een gouden greep. Vanuit het eetgedeelte links is nog een garage/ bijkeuken bereikbaar. Het afgemuurde trappenhuis zit eigenlijk niemand ‘in de weg’ en dient nu als plek om de tv op te hangen of als afgesloten onder-de-trap-kast. Op de overloop van de verdieping loopt een open, vaste trap door naar de brede opbergzolder. Verder zijn hier een ouderslaapkamer en twee kleinere slaapkamers, een grote badkamer en een separate douchegelegenheid. Op de ouderslaapkamer is het ruimtelijke gevoel en het beschikbare licht van het atrium direct merkbaar, met Frans balkonnetje bovendien. Deze bewoners zijn meer dan enthousiast over de hele voortgang en hebben met een bouwtijd van feitelijk vier maanden voor dit vrij forse en originele landhuis dan ook recht van spreken. Natuurlijk gaat aan de werkelijke bouw een periode van planning, ontwerpen en fabriceren vooraf. Presolid Home heeft al deze fasen in eigen ‘bedrijfshuis’, dat wil zeggen in eigen Enter. Bewoners zijn tijdens dit fabricageproces overigens van harte welkom. Een geruststellende gedachte voor Monique en Michiel is dat ze deze fiere woning op elk moment even kunnen laten voor wat het is, de retriever bewaakt het –achter glas- als een leeuwin. Eenmaal over het blonde koppie geaaid wordt ze, perfect passend bij deze woning, niets anders dan lieflijk.
 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: