Spring naar inhoud

Atelier 3, gedetailleerde notariswoning

15 december 2014

13 Atelier 3 KH 3-2013

Architectenbureau Atelier 3 presenteert zich met deze prachtige notariswoning in Alphen aan den Rijn. In 2009 bezocht Kavel&Huis magazine de woning met z’n vier schoorstenen al een keer. Een prachtig exemplaar van een patriciërswoning in notarisstijl en opvallend door de schitterende stijlelementen en detaillering. Architect Bram Eijkman vertelt graag meer over deze notariswoning.

 

01 Atelier 3 KH 3-2013

03 Atelier 3 KH 3-2013

04 Atelier 3 KH 3-2013

06 Atelier 3 KH 3-2013

10 Atelier 3 KH 3-2013

11 Atelier 3 KH 3-2013

12 Atelier 3 KH 3-2013

15 Atelier 3 KH 3-2013

17 Atelier 3 KH 3-2013

18 Atelier 3 KH 3-2013

 

Meer informatie:
Architectenbureau Atelier 3 B.V.
Flankement 6, 3831 SM Leusden
Telefoonnummer: 033 – 455 95 99
E-mail: info@atelier3.nl
Website: http://www.atelier3.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013
———————————————————————

Kunt u zich aan de lezer voorstellen?
“Natuurlijk. Kort gezegd: ik ben Bram Eijkman en ruim 25 jaar in dienst bij Architectenbureau  Atelier 3 in Leusden. Gedurende mijn loopbaan hebben wij circa 500 villa’s en landhuizen ontworpen plus de opdrachtgevers begeleid. Als we het hebben over het Architectenbureau Atelier 3 dan kan ik vertellen dat ons specialisme het ontwerpen, tekenen en begeleiden is van bijzondere landhuizen en unieke villa’s. Klassiek of eigentijds, romantisch of eigenzinnig. Maar altijd met oog voor kwaliteit en voor het aansprekende detail. Juist dat kenmerkt een ontwerp van Atelier 3. Wij werken niet met vaste aannemers. Het bureau heeft geen vaste afspraken met aannemers of leveranciers. Voor ieder bouwproject wordt in samenspraak met de opdrachtgever de meest geschikte aannemer geselecteerd. De uitvoering van het bouwproject wordt door onze eigen ervaren projectbegeleiders gecontroleerd en begeleid. Zo waarborgen wij niet alleen een goed bouwresultaat maar tevens een goed ontwerp- en bouwproces.”

 

Kunt u enkele kenmerken van een notariswoning noemen?
“Er zijn twee grote stijlverschillen in notariswoningen: een plat afgeknot dak met vier schoorstenen, zoals deze stadsvilla in notarisstijl. En de variant met één nok met twee schoorstenen. Daarnaast is bij een notariswoning de symmetrie van groot belang. Algemeen gezien heeft een notariswoning een rijzige gevel. Denk aan de hiërarchie op een landgoed waarbij een lager koetshuis staat en het monumentale hoofgebouw hoger is dan de rest.”

 

Wat zijn de kenmerken van deze woning?
“Ik wil bij onze ontwerpen geen stijlafbreuk doen, maar je moet altijd oppassen dat het geen karikatuur wordt. Bij deze stijlvolle stadsvilla zijn termen als monumentaal, statig, klasse, grandeur en rijzige topgevels van belang. Met veel detaillering zoals uitgemetselde hoeken, bijzondere, houten sierlijsten bij de zinken goten en regenpijpen, luiken, de roeden verdeling, de diverse balkons rondom en het siersmeedwerk.”

 

Kunt u enkele wensen van de klant noemen?
“De klant heeft destijds een mooie notariswoning als basis aangewezen. Daarna is natuurlijk het programma van wensen opgesteld. De stijl is een onderdeel, maar het uitgangspunt bij het ontwerp was de symmetrie. De kruisassen in de woning, met een serre en twee hoge uitbouwen. Hierdoor heb ik geschiedenis in het ontwerp getekend. Het lijkt of de woning er al veel langer staat, dat komt door materialisering en klassiek detaillering. Belangrijk bij deze woning is onder andere de as vanaf de voordeur, via de hal naar de tuindeuren. Zo krijgt de villa een open karakter met veel licht en zicht op de natuurrijke omgeving. Daarnaast was de wens van de klant om detaillering in de woning toe te passen.”

 

Die detaillering is het succes van deze woning?
“Detaillering is inderdaad belangrijk voor deze woning. Wij tekenen bij Atelier 3 zeer gedetailleerd, daar ligt ons specialisme. Alle details worden op schaal uitgewerkt en berekend zodat de aannemer exact met onze tekeningen kan werken.  Als ik enkele details mag noemen, dan valt de risaliet – het gedeelte van de gevel die naar voren uitspringt – op.  De entreepartij is zo ontworpen dat ik een mix van elementen heb kunnen gebruiken.

 

Het gestuukte middenstuk steekt meer dan normaal uit naar  voren, met een uitspringend balkon ernaast. Hier zijn twee balkons met steunpilaren geïntegreerd, die niet voorbij het verspringende deel steken. Er zijn ook keuzes gemaakt op basis van de villa’s in de omgeving. De naastliggende stadsvilla heeft bijvoorbeeld wit gestuukte gevels. We kozen echter hier voor een vrij rode baksteen, om een contrast met het huis ernaast te krijgen.”

 

Waarom is er gekozen voor vier schoorstenen?
“Belangrijk bij een notariswoning is natuurlijk die symmetrie. Er is gekozen voor een notariswoning met vier schoorstenen en afgeknot dak. Het grote voordeel van dit model is de derde laag en dus een volwaardige verdieping die je kunt creëren. In de meeste gevallen hebben de notariswoningen met vier schoorstenen er twee die functioneel zijn en twee schoorstenen om de symmetrie te krijgen. Maar die schoorstenen benadrukken ook de monumentaliteit. Historisch gezien had ieder landgoed veel schoorstenen doordat iedere kamer een kachel nodig had.”

 

Heeft deze woning gemotiveerd voor weer nieuwe klanten?
“Wij bouwen regelmatig woningen in deze stijl en geïnteresseerden zijn altijd welkom bij Atelier 3 voor een vrijblijvend gesprek. Wij hebben wel daadwerkelijk gemerkt dat mensen bij ons binnen kwamen dankzij de fijne detaillering in deze notariswoning.”

Wat is de definitie van een notaris-woning?

Even googlen op ‘notariswoning’ levert heel wat termen op. Met als belangrijkste kenmerk wellicht toch wel dat een notariswoning een statige woning is. Niets verrassends eigenlijk. Meer karakteristieke kenmerken: een symmetrische opstelling, goothoogte op de tweede verdieping en een chique/monumentale entreepartij.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: