Skip to content

8A Architecten, Ik bouw betaalbaar

9 januari 2015

01 architecten 8A KH 3-2013

 

Diverse gemeenten in Nederland kennen projecten met als inslag ‘ik bouw betaalbaar’. De gemeente Almere en Nijmegen doen dat letterlijk onder de noemer ‘Ik bouw betaalbaar in…’. Het is een speciale regeling voor starters om een eigen huis te laten bouwen. Architect Robert Uijttewaal van 8A Architecten in Rotterdam heeft diverse starterswoningen ontworpen voor het IbbN-programma (‘Ik bouw betaalbaar in Nijmegen’) in Nijmegen.

 

 

07 architecten 8A KH 3-2013

02 architecten 8A KH 3-2013(1)

03 architecten 8A KH 3-2013(1)

04 architecten 8A KH 3-2013(1)

05 architecten 8A KH 3-2013(1)

06 architecten 8A KH 3-2013

01 architecten 8A KH 3-2013(1)

06 architecten 8A KH 3-2013(1)

07 architecten 8A KH 3-2013(1)

08 architecten 8A KH 3-2013(1)

09 architecten 8A KH 3-2013(1)

10 architecten 8A KH 3-2013(1)

11 architecten 8A KH 3-2013(1)

12 architecten 8A KH 3-2013(1)

 

Meer informatie:
8A Architecten
Maashaven Zuidzijde 2
3081 AE Rotterdam,
Tel.: 010-818013
http://www.8aa.nl en http://www.ikbouwbetaalbaarmet8a.nl.

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013
———————————————————————

 

‘Ik bouw betaalbaar in Nijmegen’ (IbbN) is de speciale regeling voor starters om een eigen huis te laten bouwen. Hiermee krijgt iedereen met een inkomen tussen de € 30.000,- en € 47.000,- bruto per jaar de kans om zelf te bouwen. De basis voor de IbbN-lening is de landelijke Starterslening. De aanvullende financiële ondersteuning is voor de doelgroep starters een uitgelezen kans om zelf te bouwen. De uiteindelijke maandlasten komen daarmee lager uit dan de gemiddelde huurprijs. 8A Architecten uit Rotterdam ging aan de slag met het ontwerpen van diverse woningen voor dit project. Zowel vrijstaande woningen als tussen- en eindwoning. Belangrijke eigenschappen bij alle woningen van 8A zijn licht, lucht, groen en ruimte.

Lucht en licht
Het architectenbureau legt uit: “Uitgangspunt voor de tussen- en eind/hoekwoning is het creëren van zoveel mogelijk ‘licht, lucht, groen en ruimte’. De woning heeft veel glas waardoor veel daglicht binnenvalt en een breed uitzicht ontstaat naar buiten. Het glas is doorgevoerd tot in de entree om een sterke en sociale verbinding met de straat te creëren. In de gevel zijn inpandige balkons opgenomen door het glas terug te leggen en de gevel schuin mee te laten lopen. Hierdoor ontstaat een panoramisch uitzicht en tegelijkertijd beschutting tegen de regen en het directe zonlicht. Door deze opzet is het mogelijk om alle ruimten aan de gevel te leggen, inclusief badkamer en wasruimte. Hierdoor kunnen alle ruimten worden voorzien van daglicht en frisse lucht van buiten. Op de balkons zijn plantenbakken in de gevel opgenomen die de woning meer warmte en gezelligheid geven. De woning is vrij indeelbaar waarbij de klant kan kiezen uit verschillende indelingen, onder andere type A met een smalle entree dwars op de gevel of type B met een ruimere entree ter breedte van de gevel voor het stallen van een kinderwagen of fiets.”

Vrijstaande woning
Dezelfde kernwaarden zijn natuurlijk ook het uitgangspunt voor de vrijstaande woning, waarbij het stedenbouwkundig plan een grote rol speelt. Er wordt gerefereerd naar het archetype ‘Datcha’. De woning heeft daarom een zadeldak, maar wijkt van het archetype af door het bijzonder toegepaste materiaalgebruik. Het dak- en gevelmateriaal zijn hetzelfde en lopen daardoor in elkaar over. Alle ruimten, inclusief de badkamer en de overloop, worden voorzien van daglicht doordat ze minimaal één raam hebben. De ramen lopen van vloer tot plafond, waardoor het licht op een mooie en ruime manier binnenvalt en alle ruimten kunnen worden voorzien van frisse lucht. De woning is vrij indeelbaar met keuze uit verschillende indelingen, onder andere type A met 3 slaapkamers en een badkamer of type B met 2 grotere slaapkamers en een badkamer. De woning is aan de achterkant uitbreidbaar tot circa 3m, afhankelijk van het specifieke kavelpaspoort.

——————————————————————————————————————————————

ir. Robert Uijttewaal aan het woord:

Wat is jullie uitdaging om aan dit project mee te werken/te ontwerpen?
“Wij hebben al eerder op eigen initiatief een vergelijkbaar catalogusconcept ontwikkeld, ‘Villa 8A’ genaamd, maar dan voor de doelgroep midden- en hoogsegment. Dit concept zijn wij nog steeds verder aan het ontwikkelen. Het enige verschil is
dat het IbbN-project een andere doelgroep heeft en is geïnitieerd door gemeente Nijmegen (en hiervoor gemeente Almere). Wij zien dit voor ons bureau als het begin van het zelf ontwikkelen van steeds meer cataloguswoningen om als product in de markt te zetten. Ik noem het vaak ‘architectuur als product’. Wij willen woningen ontwikkelen zoals elk ander product wordt ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld een auto of een iPad. Inmiddels is dit voor mijzelf steeds meer een ‘missie’ aan het worden, om goede moderne architectuur toegankelijker te maken voor iedereen. Ik vergelijk het soms met IKEA. Vóór IKEA was modern design alleen toegankelijk voor de rijken.”

Wat was voor jullie belangrijk in het ontwerp?
“Onze visie op een goede woning is een woning met voldoende licht, lucht, groen en ruimte.”

Waarom is er gekozen voor houtskeletbouw?
“Wij hebben voor houtskeletbouw gekozen om de volgende redenen:

  • Het kan als een bouwpakket op de bouw in elkaar worden gezet. Bouwtijd is circa 8 weken.
  • Flexibel voor de toekomst, want de woning kan makkelijk aangepast worden. Het is dus levensloopbestendig.
  • Standaard verlaagde plafonds waarin bijvoorbeeld spotjes kunnen worden opgenomen.
  • Gebruiksoppervlak is groter door de geringere dikte van de constructiewanden.
  • Elektra/installaties zijn makkelijk aan te passen of te verleggen/toevoegen.
  • Lichtere constructie en dus lichtere fundering, minder heipalen nodig

Zijn er alleen ‘ik bouw betaalbaar’ projecten in Almere en Nijmegen?
“Vooralsnog wel, maar ik heb begrepen dat directeur IbbA Gerard van Evert het concept in heel Nederland wil gaan uitrollen. Dit is dus nog maar het begin…”

Hoe kan het dat er zo’n relatief klein prijsverschil zitten in de vrijstaande woning
en de tussenwoning?
“De prijzen zijn bepaald door de gemeente Nijmegen. Deze zijn gebaseerd op het te verkrijgen hypotheekbedrag voor inkomens tussen de 30.000,- en 47.000,- bruto per jaar + de grootte van de kavels. De aangeboden ontwerpen mogen de prijzen niet overschrijden. De vrijstaande kavels zijn groter en dus duurder. De vrijstaande woning is daarom kleiner dan de tussen- en hoekwoning, maar heeft daarentegen weer mee geveloppervlak. Dit compenseert elkaar in de prijs.”

Voor welk type is het meest interesse?
“In Nijmegen worden door de gemeente eerst 30 kavels uitgegeven en verkocht, waarvan 20 tussenwoningen en 10 vrijstaande woningen. Binnen de tussenwoningen worden 8 eindwoningen verkocht. Dit geeft al een richting in wat de gemeente verwacht.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: