Skip to content

Bikker, naar beneden kijken, op hoge kwaliteit

9 januari 2015

 

14 Bikker KH 3-2013

Het is nu eens aan de voet van de dijk waar we een notariswoning bezoeken. Maar al rap blijkt dat we hier allerminst op neer hoeven kijken. Alleen al de ‘scenic route’ langs de Lekdijk is meer dan de moeite waard en de woning van Marjo en Egbert doet daar nog schepjes bovenop. Met als naastebuur een watertoren moet je ook wel iets ‘in huis hebben’ uiteraard. Dit echtpaar is bovendien zelf werkzaam in de interieurbouw; zij kennen het klappen van de designzweep en je kunt deze vriendelijke bewoners dan ook alles vragen over stijlen, kleurcombinaties en materialen. Natuurlijk is het interieur dus grotendeels uit eigen fabriek maar er is ook nog een exterieur. Weliswaar is ook hier de invloed van de bewoners groot maar een substantieel deel komt op conto van Bikker architectenbureau uit het naburige Groot-Ammers.

02 Bikker KH 3-2013

04 Bikker KH 3-2013

09 Bikker KH 3-2013

10 Bikker KH 3-2013

11 Bikker KH 3-2013

12 Bikker KH 3-2013

15 Bikker KH 3-2013

16 Bikker KH 3-2013

18 Bikker KH 3-2013

21 Bikker KH 3-2013

Meer informatie:
Bikker Architectenburo, Groot-ammers.
Tel. 0184-661238.
Of via internet: http://www.bikkerbv.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013
———————————————————————

 

Veel details, hoge afwerking
Dit kleine maar buitengewoon verfijnde woonhuis lijkt inderdaad nog een flink stuk groter als je de dijk bent afgedaald en pal voor de opvallende, sferische (halfronde) serre aan de rechterkant staat. Aan de feitelijke voorkant, zoals het eigenlijk een beetje hoort met notariswoningen, is er de perfecte symmetrie, opgebouwd uit raamgroepen met stevige, donkerblauwe luiken, twee schoorstenen, drie dakkapellen op een rij, van de in totaal zeven aanwezige kapellen (met vlakke bovenkant, fraaie houten wangetjes en zinken dak), één dakkapel heeft een speels Frans balkonnetje. Dan is er nog de dubbele voordeur met smeedwerk en luifel pontificaal in het midden en onder een strakke koppenlaag een gestuukt trasraam dat iets naar binnen komt en donkergrijs getint is. Nog enkele opvallende details zijn de goed passende roomkleur, de donkerblauwe voordeur en luiken in combinatie met de licht rossige, gemêleerde baksteen en lichte voegspecie. Een evenwichtige en rustige uitstraling dus maar ook meteen het gevoel dat hier wat extra allure en cachet is toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de echte roeden op de ramen (veel lapwerk!), de luiken op zich natuurlijk en bijvoorbeeld de hardstenen dorpels (en vensterbanken). Natuurlijk wordt dat gevoel nog geaccentueerd door de uitbouw rechts die bovendien fraai licht en uitzicht verschaft. Maar wellicht het fraaist en in elk geval heel praktisch is de woningbrede veranda aan de tuinkant! Voorzien van dubbele openslaande deurgroepen en bovendien ook functioneel als zonneklep in de zomer is deze brede aanvulling en echte uitbreiding van je woongenot. De voordeur heeft haar eigen luifel. Over afwerking en klasse gesproken, de gootsierlijst herbergt een koperen gootsysteem en koperen afvoerbuizen, let op de koperen afvoeroplossing bij de dakkapellen. Architect Bikker én aannemer Schippers en Den Hartog, ook uit Groot-Ammers verdienen dus hun eigen pluim al waren Marjo en Egbert tijdens de bouw ook een beetje hoofdopzichter, zij werken immers direct ‘om de hoek’…

De gemetselde schoorstenen hebben een smeedijzeren afdekplaat; de keramische dakpannen zijn halfmat antraciet gekleurd. Overigens zouden we bijna het fraaie bijgebouw vergeten. Marjo: “aan gemeentelijke voorschriften gebonden konden wij helaas niet met een groter volume bouwen maar we hebben toch wel wat ruimte gevonden met de dubbele garage, waar trouwens één auto gezien de breedte niet in past.” Puur op conto van dit echtpaar als interieurspecialisten, kunnen wij de bijzondere, eikenhouten trap, niet over het hoofd zien en ook de keuken is uit eigen koker (interieur-fabriek). De eigen wensen van de bewoners, zet Egbert nog eens op een rijtje: “de uitbouw in halfrond uitgevoerd, de veranda natuurlijk, de open vide met de dakkapel erboven, we hebben een prefab kelder van ca. 3-6 meter laten plaatsen, het kantoor beneden en we hebben allebei bewust voor dit model notariswoning gekozen. Natuurlijk zijn wij geen bouwers maar ik was denk ik, best een lastige klant als het om details en afwerking gaat. Het is allemaal goed gekomen!” De gemeentelijke welstand kan nog weleens moeilijk doen, zo weten wij uit ervaring met woningen die onderaan een dijk staan maar in dit geval viel het mee, Marjo: “het was al vrij snel goed maar de puntige vorm van de dakkapellen is veranderd in plat dakje; zijn we uiteindelijk ook tevreden mee.” Een gesmeed toegangshek maakt het geheel af. Klein van boven, groot in afwerking. Egbert: “om geen al te beladen link te hebben, kozen wij voor een architect die niet uit onze eigen klantenkring afkomstig was, Bikker architecten woont hier dichtbij, kent de streek goed, maakt mooie dingen dus die keuze was snel gemaakt!” En terecht naar inmiddels blijkt.

 

De architect(en) aan het woord

Wij bezoeken nog even Bikker Architektenburo uit Groot-Ammers. Bert (senior) en Josia Bikker hebben hun (letterlijk) transparante en gezellige oud/nieuw kantoor in Groot-Ammers. Bert Bikker over deze notariswoning: “dit mag inderdaad vanaf de hoge dijk een bescheiden woninkje lijken maar als je ervoor staat valt het reuze mee. De toevoegingen veranda en uitbouw maken natuurlijk ook een groot verschil. De kleurcombinatie is verder een handreiking naar een meer landelijker karakter en dat geldt ook voor de luiken en de dakkapellen uiteraard. De inhoud is toch nog altijd ca. 650 m3 met kelder. Al met al is het bij exterieur en interieur een woning met eigen smoel en stijl geworden!” Bureaumanager, architect (en zoon) Josia Bikker: “wij kennen de streek heel goed maar willen ons niet vastpinnen aan een model of type woning. We doen ook veel verbouwingen en dan moet je wel flexibel kunnen zijn. In dit geval was het volume nu eenmaal beperkt, met grotere vrije kavels kun je iets meer doen al is de vrijstaande schuur in dezelfde stijl hier toch ook een visuele aanwinst die het meer één geheel maakt. De luiken, roeden etc. zijn echte, streekeigen details, daar hechten wij aan, net als het goed luisteren naar de wensen van de opdrachtgevers.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: