Skip to content

Factor Architecten, futurisme van nu: ‘Villa Beekbergen’

9 januari 2015

01 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

Als je het niet wist zou je het huis nooit hebben gevonden. Verstopt in de bossen, op een open plek. Alsof het uit de ruimte is neergedaald. Het is een woonhuis, maar gewoon is anders. ‘Villa Beekbergen’: een bijzonder architectonisch ontwerp, bewoond door bijzondere mensen.

04 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

10 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

11 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

12 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

17 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

20 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

23 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

24 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

26 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

27 Villa Beekbergen_Factor KH 2-2013

Meer informatie:
Architectuurprijs 2007 van de gemeente Apeldoorn
Opdrachtgever: A. Schouten en H. Kempink
Architect: Factor Architecten Duiven/ir. Ger Kengen,
info@factorarchitecten.nl
026-3844460
Constructeur:
ABT, ir. Rob Nijsse, Velp
Aannemer: Verkerk, Didam

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2013
———————————————————————

 

‘Schouten’”, klinkt uit de intercom, nadat we aan de poort van het toegangshek hebben aangebeld. Het hek gaat langzaam open. Een pad slingert omhoog. We zien links en rechts huizen half verscholen in het bos. Dan aan het eind van het pad, rechts van ons, zien we het huis staan. We zijn er.

De garagedeur gaat open. “De ingang is eigenlijk aan de andere kant, maar zo gaat het ook”, zegt Anton Schouten als we elkaar begroeten en door de garagedeur naar binnen stappen. Anton Schouten en Hanny Kempink zijn eigenaars en bewoners van ‘Villa Beekbergen’. Via de trap bereiken we op de eerste verdieping de keuken. “Eigenlijk is dit ook begane grond. Dat komt omdat het huis op en in een heuvel is gebouwd.”

Van idee tot bouw
Anton: “Het idee om een futuristisch huis te laten bouwen hadden we al heel lang. Alleen een locatie vinden voor zo’n huis was een probleem. Als je een huis wilt bouwen dat volkomen afwijkt van bestaande conventies, dan wil je ook een locatie waar dat huis tot z’n recht komt. Dat was heel moeilijk. Na een lange reeks oriëntatie-tochten vonden we een huis uit de zeventiger jaren met twee en halve hectare bosgrond. Helemaal vrij gelegen op geaccidenteerd  terrein. Dat hebben we gekocht. Het huis afgebroken. De eerste schetsontwerpen laten maken door een architect. Ons uitgangspunt was een rond huis. Waarom? Omdat alle huizen rechthoekig zijn. We wilden totaal wat anders. Uiteindelijk werd het een kegelvorm. Over de buitenvorm waren we snel tevreden.
Nu nog de indeling binnen”.
“Over de ontwerpen voor de indeling waren we het nog niet eens”, vult Hanny aan. “We wilden zo min mogelijk muurtjes. Bijvoorbeeld geen conventionele indeling met een halletje voor de jassen en een toilet bij de voordeur. Open leefruimten moesten het zijn met zo min mogelijk binnenmuren. Het huis staat midden in het bos, dat aspect wilden we graag ‘naar binnen’ halen. Veel grote glazen ramen. Een logische indeling die vloeiend in elkaar over gaat.  Het was nog niet zo gemakkelijk om dat te verwezenlijken.”

Bouwen met staal, beton en glas
Bracht de bijzondere vorm van het huis ook een bijzondere constructie met zich mee? “ Dat klopt”, zegt Anton. De gevel is helemaal opgebouwd uit betonnen segmenten. Prefab, op maat gemaakt in de fabriek. Eén segment weegt zo’n acht ton. Het was een hele operatie om de elementen stuk voor stuk te plaatsen. Een unieke bouwwijze. Door de ronde vorm is het huis heel stabiel gebouwd. Molens zijn niet voor niets ook rond. De buitenmuur-constructie is zo sterk dat we nauwelijks steunmuren hebben. Op de bovenste verdieping is het zwembad. Weegt met het water veertig ton. Dat zegt wel iets over de bouwconstructie.”

Meubels op maat
“We zijn helemaal opnieuw begonnen met de inrichting”, vertelt Hanny, terwijl we door het huis lopen. “Alle meubelstukken hebben we speciaal voor dit huis uitgezocht. Alleen de keuken hadden we al gekocht, ver vóórdat het huis was gebouwd. Een ontwerp van John Pawson, dat hier prachtig past. Het lijkt alsof de keuken voor dit huis is ontworpen.
Die grote eettafel met roestvrij stalen blad is op maat gemaakt. De gebogen lijn is weer in de vorm van het huis terug te vinden.”

In de woonkamer staan banken en fauteuils als kunstwerken ruim gegroepeerd. In het midden een open haard van een bijzonder ontwerp. “Dat is een gas open haard. We wilden een haard die wegvalt in de vloer. Het is een ontwerp van Boley. ‘s Avonds weerspiegelt het vuur in alle ramen van de woonkamer. Een heel apart gezicht”.
“De kozijnen van de ramen zijn zoveel mogelijk weggewerkt in muren en vloeren. De vloer van de woonkamer gaat bijna naadloos over in het buitenterras met vijver. Je kunt visueel ‘door het glas lopen’. Gasten moeten we wel voor dit effect waarschuwen, zodat ze niet letterlijk tegen het glas lopen. In het huis zijn geen drempels. Deuren van glas. De vloeren in het hele huis van ‘marmer stone’. Zelfs op de trappen. Behalve in de badkamers en toiletten, daar hebben we tegels op de vloer. Een marmeren stenen vloer past niet zo mooi bij het roestvrijstalen sanitair.”

Futuristisch tot in elk detail
Helemaal boven het zwembad. Een zwembad op ‘zolder’ verwacht je niet.
“Dat is nou precies wat we wilden, een huis dat volkomen anders is dan andere huizen. Een zwembad onder het dak heeft grote voordelen. Je hebt veel licht door de dakvensters die je in de zomer helemaal open kunt zetten. De constructie van het huis voor dit ‘zwaargewicht’ is wel belangrijk, maar dat heb ik al verteld.”
“Kijk”, dit paneel”, zegt Anton. We staan in de woonkamer, hij wijst op een controlescherm op de muur. “Hiermee kan ik alle functies in alle ruimtes overzien en bedienen. Zelfs de muziekkeuze.”

Nieuwe uitdagingen
In de werkkamer staat een maquette van het huis. “Die heb ik gemaakt vóórdat het huis werd gebouwd. Je kunt je dan veel beter voorstellen hoe het gaat worden. Dat vind ik ook nog leuk werk. Ik ben altijd bezig om weer nieuwe dingen te bedenken. Dan krijg je al gauw een volle werktafel, zoals te zien is. Dit bijvoorbeeld is een nieuw plan dat we hebben bedacht”. Met een spannend lachje laat Anton mij een tekening zien van een nieuw project. “Het is nog in de beginfase, maar het kan net zo mooi worden als dit huis, maar dan weer helemaal anders. Ook al ben ik met pensioen, het werken aan nieuwe uitdagingen zit mij in het bloed.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: