Skip to content

Narrativa, ecologische houten bosvilla met verrassend veel ruimte

9 januari 2015

 

01 NarrativaKH 2-2013

In een bosrijke omgeving een huis laten bouwen. Dan kom je volgens deze bewoners uit op bouwen met hout. Hij wilde wel graag een boomstammen huis. Voor haar ging dat iets te ver. De compromis: ecologische rechthoekige gelamineerde Finse logs (houtstapelbouw). Daarnaast is op deze prachtige grote kavel in Bosch en Duin een maximaal volume van 250m3 toegestaan. Hoe is een huis van 250m3, toch 750m3 geworden? Architect Shai van Vlijmen en de eigenares van het deze bosvilla vertellen er meer over.

02 NarrativaKH 2-2013

04 NarrativaKH 2-2013

05 NarrativaKH 2-2013

06 NarrativaKH 2-2013

07 NarrativaKH 2-2013

08 NarrativaKH 2-2013

09 NarrativaKH 2-2013

10 NarrativaKH 2-2013

11 NarrativaKH 2-2013

12 NarrativaKH 2-2013

13 NarrativaKH 2-2013

14 NarrativaKH 2-2013

15 NarrativaKH 2-2013

16 NarrativaKH 2-2013

20 NarrativaKH 2-2013

21 NarrativaKH 2-2013

22 NarrativaKH 2-2013

Meer informatie:
Shai van Vlijmen,
NarrativA ArchitecteN BNA,
Zwarte Woud 238, 3524 SL Utrecht,
Telefoonnummer 030 – 75 21 788,
http://www.narrativa.nl.

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2013
———————————————————————

 

De locatie, in het Zeister bos, is prachtig. De kavel is heerlijk ruim, waardoor de in Amerikaanse stijl bosvilla wellicht nog kleiner oogt. Binnen zal blijken dat er met een bijgebouw en souterrain een aanzienlijke ruimte is verkregen. Bewoonster Lenneke vertelt: “Deze ruime kavel hebben wij in 1995 gekocht. Er stond een piepklein huisje van 65 m2 op. Daar hebben we met z’n drietjes jaren gewoond. Ondertussen dromend van een grotere woning, welke in de omgeving past en de eigenschappen van de kavel volop benut. In Amersfoort zagen wij een houtskeletbouw woning. Prachtig. Ik heb er aangebeld en werd er hartelijk ontvangen. Via deze bewoners zijn we bij architect Shai van Vlijmen gekomen en zijn we gaan kijken naar logbouw waarbij je de houten balken ziet.”

Visueel maken
Toen eenmaal duidelijk was dat de bewoners in houtstapelbouw gingen bouwen, begon de ontwerpfase. Architect Shai van Vlijmen: “Een groot kavel betekent niet automatisch een groot huis. Op deze locatie is een maximaal volume van 250m3 toegestaan. Hoe is een huis van 250m3, toch 750m3 geworden? De woning is een samenvoeging van een klein huis van 250m3, een bijgebouw van 50m2, een souterrain en een vergunningsvrije uitbouw. Één van de belangrijkste maatstaven was een uitstraling van één geheel, één huis. Na goed overleg met Gemeente Zeist en de welstandcommissie is dit ontwerp ontstaan.” Lenneke bevestigt dat het niet zonder slag of stoot verliep bij de welstandscommissie. Ook over de hoogte van de woning werd heel wat afgepraat, bijvoorbeeld met de buren. Er werd besloten niet hoger dan 5,5 meter te bouwen. Mede hierdoor is men ‘ondergronds’ gegaan. De architect vertelt: “Ik ben met een 3D-model naar de gemeente geweest en heb de ideeën goed laten zien. Visueel maken van een plan is belangrijk. Niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar dus ook voor de gemeente. Daarnaast is het ook belangrijk voor de uitvoerders. Ik heb bij deze bouw de directievoering op mij gehad en alles met de aannemer geregeld, vanzelfsprekend in samenspraak met de opdrachtgever.”

Bouwpakket
Toen de bouw van start kon, stond de nieuwe woning er snel. “In maart is de aannemer gestart met het graven van de kelder. Op 5 mei is het bouwpakket bij ons aangekomen en op 18 mei stond de buitenkant er. Dat is het voordeel van een goede voorbereiding; alles is op maat en er kan snel gebouwd worden. Het was echt letterlijk een geprefabriceerd bouwpakket, met genummerde balken. In raptempo kon er gebouwd worden en werd het hout gestapeld”, vertelt de eigenares. De architect legt verder uit over bouwen met hout:
“Bouwen met massief hout, zoals bij deze logs betekent dat de wanden nog wat zakken. Ik heb veel ervaring met het ontwerpen en bouwen van houten huizen (ook in houtskeletbouw), dus ik weet dat bij logbouw de wanden ongeveer 2 mm per balk zakken. Dat wil zeggen dat een hogere muur zoals bij de nok meer zakt dan een lagere muur. Daarom is het belangrijk om bewegingsmogelijkheden te ontwerpen voor het dak en boven de kozijnen. Bij dit systeem is de constructieve kruisverbinding binnen zichtbaar, wat een leuk effect geeft. Daarnaast geeft het een uitstekend leefklimaat.” Lenneke vult aan: “De houtbouw is goed geïsoleerd met Vlaswol en dampdoorlatende houtvezelisolatie en het voelt natuurlijk aan. Ik heb hier nog iedere dag een vakantiegevoel!”

Western Red Cedar
Tijd voor een rondleiding! De gezellige veranda, op de zonzijde, is de eerste aanblik als je de kavel op komt. Boven die veranda is een louvredak geplaatst, met lamellen. Ideaal, want zo kun je de zon desgewenst de woning in laten schijnen of een waterdicht dak creëren. De architect kwam al met het voorstel voor deze overkapping tijdens het ontwerpproces. De bewoners hebben dat kostentechnisch even uitgesteld, maar de breedte van bijvoorbeeld de stenen buiten schoorsteen was al gebaseerd op dit louvredak. “Afstemmen bij ontwerp en de bouw scheelt later een hoop werk”, legt Shai uit. De natuurstenen boswering steekt prachtig af tegen de grijze gevelbekleding in Western Red Cedar (WRC). Deze houtsoort scoort hoog op duurzaamheid en is alleen behandeld met Weathering Stain om op kleur te blijven. Wat bij deze woning ook meehelpt om het hout te beschermen is de ruime dakoverstek. Dat scheelt bovendien een hoop werk met ramenlappen. Daarnaast ziet zo’n praktische overstek met een vlakke, geglazuurde dakpannen er prachtig uit. Het entree van de eco-villa bereik je door enkele traptreden te nemen. Hier valt ook te zien dat de woning is opgesplitst in een voorkant met een bijgebouw. Het omgekeerde logsysteem met houten balken aan de binnenzijde blijft goed zichtbaar.

Splitlevel
In de woonkamer hangt een foto van het kleine huisje. In ruimte is de familie er zichtbaar op vooruit gegaan. De woonkamer, met aan het oog onttrokken speelhoek, is opgedeeld in een living en lange eettafel. Zittend aan de tafel kijk je gezellig de langgerekte keuken zonder bovenkastjes in. De keuken is zo’n dertig centimeter lager geplaatst waardoor je een speels effect krijgt. Lenneke legt het anders uit: “Ik wilde geen hokkerig indeling, maar contact in woonkamer en keuken. Belangrijk hierbij is geen zicht op de ‘rommel’ in de keuken.” Met de halve tussenwand en splitlevel wist de architect een volwaardige keuken/leefruimte te realiseren. Het keukenblad en de keuken komen trouwens gewoon bij Ikea vandaan. “Je moet soms ergens op besparen”, vertelt zij. Trots is zij des te meer op het schitterende fornuis van het Franse Lacanche, met twee ovens. En op het bloemenraam! Het weglaten van bovenkastjes is een bewuste keuze, omdat het uitzicht op het bos van groter belang is. Wat een uitzicht. “Ik wandel graag in het bos, ook met de hond. Vandaar dat de bijkeuken belangrijk is. Ik stap hier zo naar buiten. Erg praktisch is het smalle en veilige ventilatieluik en ik ben blij dat we naar Shai hebben geluisterd en in de bijkeuken (en badkamer) een radiator hebben geplaatst. Zo kun je natte spullen fijn laten drogen. Verder is het gehele huis voorzien van vloerverwarming.”
Souterrain
Op de begane grond is een zalige badkamer geplaatst. “Die ruimte was in het begin wel even wennen. De douche is hier net zo groot als de gehele badkamer in ons vorige huis”, legt Lenneke lachend uit. De familie geniet des te meer van het hoekbad en de ruimte in de badkamer. De verrassing van de woning volgt nu snel. Een trap naar beneden… naar het souterrain. We gaan de grond in. De architect heeft gekozen voor een ruime hal en diverse kamers. De eigenares vertelt dat mensen wel eens suggereren dat het zonde van de ruimte is om zo’n ruime hal en trap te hebben, maar daar hadden ze nu echt de ruimte voor. Beneden zijn diverse kamers mét veel licht. Lenneke: “Ik wilde absoluut geen koekoeksraampjes, dat hadden wij vroeger thuis en dat vond ik maar bar weinig licht geven. Wij hebben gekozen voor ramen boven maaiveld, die laten veel meer licht toe.” De architect wijst op de ventilatieroosters boven de kozijnen, welke haast niet opvallen, maar voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. Ook hierop speelt de bewoonster weer tevreden in: “Voorheen voelden we letterlijk alle weersinvloeden. Als het regende voelden we in ons oude huis de vochtigheid. Nu merk je daar eigenlijk niets meer van. Oké, je ziet hoe het weer is omdat we zoveel raampartijen hebben. Maar voelen, nee. Het voelt in ons houten huis gewoon altijd heerlijk aan.”

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: