Skip to content

VarexHuis: flexibel en snel bouwen

9 januari 2015

01 Varex huis KH 2-2013

De buitenzijde van deze woning is min of meer het tegenovergestelde van het interieur. Buiten sfeervol en jaren dertig stijl, binnen strak en modern. Het blijkt een prachtige combinatie! Bovendien schitterend licht én ruim. Met tevreden bewoners…

 

02 Varex huis KH 2-2013

05 Varex huis KH 2-2013

06 Varex huis KH 2-2013

10 Varex huis KH 2-2013

11 Varex huis KH 2-2013

14 Varex huis KH 2-2013

16 Varex huis KH 2-2013

17 Varex huis KH 2-2013

18 Varex huis KH 2-2013

20 Varex huis KH 2-2013

 

Meer informatie:
VarexHuis
Oostermaat 87623 CS.
Borne
Telefoon  074 – 2657711
Website http://www.varexhuis.nl.

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2012
———————————————————————

Als we aan komen lopen valt natuurlijk de buitenkant van deze vrijstaande woning op. Niet alleen vanwege de stijl of de donkerrode baksteen, maar ook vanwege de symmetrie van bijvoorbeeld de schoorstenen en de raampartijen. Eigenares Nola doet vrolijk open en start direct bij de entree al met de rondleiding. Als de toiletdeur wordt geopend schiet automatisch het licht aan, en na later blijkt is dit automatische lichtsysteem ook boven toegepast. Een modern sanitair in wit/zwart/grijs tinten. Het interieur in de woonkamer blijkt al net zo modern te zijn. Opvallend, zeker met zo’n stijlvolle buitenzijde. De beneden verdieping is ruim! Aan de voorzijde een prachtige, grote woonkamer met uitbouw en veel ramen. Via een en-suite deur belanden we in de ruime leefkeuken waar Nola een kop koffie maakt en haar verhaal vertelt: “De keuken ligt op het zuiden, dus we genieten hier de hele dag van de zon. Er zijn twee openslaande deuren en aan de zijkant een schuifpui (handig omdat het daar buiten niet zo breed is). Aan de achterkant van het huis, waar de keuken is, hebben we de woning 2,5 meter uitgebouwd. Dat heeft wel wat strijd met de gemeente opgeleverd. Vergunningen hebben de bouw behoorlijk opgehouden.”

Neppers
Het blijkt dat de familie al vlakbij de huidige woning woonde. “Vanuit de keuken kijk ik nog op de dakkapel van onze oude woning. Wij hoorden dat de lege kavels in de verkoop zouden komen en we besloten te kopen. Onze kavel heeft een afwijkende vorm, een taartpunt. Later bleek dat het nog best moeilijk werd om hier een woning op te plaatsen. Enfin, we zijn op internet en in magazines gaan kijken wat wij mooi vinden en zo zijn we bij VarexHuis terecht gekomen. Voor ons was het belangrijk dat er flexibel gebouwd kon worden. We kozen dan wel voor een basistype (A2.45), maar we hebben het naar onze eigen wensen aangepast. Dat betekent dus, niet de standaard maat van 8.20 bij 11.60 meter, maar aan de achterzijde nog eens 2.5 meter eraan. Voor ons is het ook belangrijk dat het symmetrisch is, dus boven op dezelfde kanten raampartijen. En ook kozen we voor twee schoorstenen. Het zijn neppers hoor, maar de standaard pironnen wilden we niet”, vertelt Nola.

Goed nadenken
Het is vanzelfsprekend dat er veel keuzes gemaakt moeten worden bij het ‘uitzoeken’ en bouwen van een nieuwe woning. De indeling, de keuken, de badkamer etc. Nola legt uit wat zij lastig vond: “Je moet bij alles van te voren goed nadenken. VarexHuis bouwt met een prefab lichtbetonsysteem. Alle stopcontacten, lichtpunten en aansluitingen moeten van te voren bedacht worden. Wij hebben in het plafond nogal wat LED-lampen, dus het was een behoorlijke klus. Mijn man is tijdens de bouw ook vaak wezen kijken. Het casco staat er dus binnen een paar dagen, maar daarna wordt het traditioneel afgebouwd.” Inmiddels stapt Alice Lucas van VarexHuis binnen en legt meteen nog even de voordelen van lichtbeton uit: “Het voordeel van het gebruik van lichtbeton boven bijvoorbeeld kalkzandsteen en houtskeletbouw is de minimale krimp, de goede vochtregulerende eigenschappen en de uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Met een prefab lichtbetonsysteem, aangevuld met fraai metselwerk, kan er snel en gevarieerd gebouwd worden met grote vrijheid als het gaat om bijvoorbeeld indelingen, afmeting en hoogtes.” Gelukkig wordt er vanuit VarexHuis goed meegedacht, bekent de eigenares Nola. De werkvoorbereider Thijs Kamers bestudeert niet alleen de tekeningen, maar is ook ter plaatse gaan kijken en toen bleek bijvoorbeeld dat het handig was om een tweede thermostaat te plaatsen.

En-suite
In de praktijk blijkt nu dat de zonen van de familie zeer regelmatig aan de bar of aan de lange tafel in de keuken zitten en de ouders aan de voorzijde van de woning genieten. Nola: “We sluiten de en-suite deuren en zo heeft ieder zijn privacy op de begane grond. We zijn dan ook blij dat we voor melkglas in de  deuren hebben gekozen.” Ondertussen lopen we via de witte, hardhouten trap naar de eerste verdieping waar twee gelijke slaapkamers aan de voorzijde zijn. Kenmerkend zijn de vele ramen, aan beide zijden op dezelfde plaats. Naast deze gespiegelde kamers is een badkamer, voor de zoons. Via de overloop komen we bij de andere slaapkamer, met balkon. Wat een ruimte en wat een uitzicht op de prachtige tuin. De kavel mag dan wel in een taartpunt lopen, de tuin met lange, smalle vijver ligt er daardoor prachtig bij. Het balkon aan deze slaapkamer is op de uitbouw geplaatst, waardoor er extra veel ruimte is. Naast deze slaapkamer is ook weer een badkamer te vinden, met – net als door het hele huis – mooie LED-verlichting en een zwart/wit modern interieur. Terwijl we via de volgende, witte, houten trap de zolder bereiken vertelt Nola dat de zolder casco is opgeleverd en dat ze op de bovenste verdieping nog aan de slag moeten. “Maar, zie hoe goed VarexHuis alles heeft afgewerkt. Alles is eigenlijk al mooi afgetimmerd, er moet alleen nog een kwast overheen.”

Zonneboiler
Op zolder zijn nog twee slaapkamers plus badkamer te vinden. Achter in de kast is het systeem voor de zonneboiler weggewerkt. Toen wij bij deze stijlvolle woning aan kwamen lopen zagen we inderdaad twee zonnepanelen op het dak liggen. Vrij onopvallend, want in dezelfde kleur als de keramische dakpannen. Alice, van VarexHuis, legt in simpele bewoording uit wat een zonneboiler doet en is: “De zonnepanelen op het dak vangen de warmte op uit het zonlicht (ook als de zon niet schijnt) waarmee het water in de boiler voorverwarmd wordt. Dit wordt doorgegeven aan de cv-ketel waardoor deze zelf minder warmte hoeft te produceren.” De eigenares kan beamen dat het inderdaad aanzienlijk scheelt in energieverbruik en dus in de rekening. Al is de woning zelf natuurlijk ook uitstekend geïsoleerd, mede dankzij het lichtbetonsysteem.

Licht
Weer beneden valt het op hoeveel licht er de woning komt binnen vallen. Aan de voorzijde zijn de raampartijen voorzien van houten shutters wat een prachtige sfeer binnen geeft. Dat de bewoners van daglicht houden is ook wel te zien aan de bank die in de erker is geplaatst. Een heerlijke plek om te lezen. Om de rondleiding door deze stijlvolle jaren dertig woning af te maken laat Nola ook de garage en de bijkeuken zien. Wat een ruimte! En inderdaad, hier valt het pas echt op dat de woning hier en daar ‘anders’ gebouwd moest worden vanwege de vorm van de kavel. Aan de achterzijde is nog een schitterende veranda gebouwd, zodat er optimaal van de tuin kan worden genoten. Een woning om trots op te zijn!

 

——————————————————————————————————————————————
Alice Lucas, van VarexHuis, aan het woord:

Wie is VarexHuis precies?
VarexHuis® is de nieuwe bouwtraditie van de Oude Wolbers Groep, die bestaat uit Bouwonderneming Oude Wolbers uit Borne (Ov) en Bouwbedrijf Van de Fliert uit Barneveld (Gld). Samen hebben we ruim 200 jaar ervaring. We kunnen snel en goed een vrijstaande woning op maat bouwen.”

Waarom kiezen voor VarexHuis?
“Wij kunnen een nieuwe woning bouwen zoals de klant dat wil. Er zijn talloze variaties op de basismodellen mogelijk en ook de indeling in de woning kan grotendeels naar eigen wens worden gewijzigd. Het casco is prefab en wordt in kant-en-klare elementen naar de bouwlocatie gebracht, waarna er binnen drie werkdagen een casco staat. De woning kan binnen circa vier maanden worden gebouwd.”

Worden de woningen traditioneel gebouwd?
“Wij bouwen onze VarexHuizen traditioneel, met een casco dat is vervaardigd uit kwalitatief hoog-waardig lichtbeton. De woning wordt voorzien van betonvloeren, ook op de zolderverdieping, de buitenmuren worden opgemetseld en op de zelfdragende kapconstructie liggen standaard betonpannen.”

Waarom wordt er met een lichtbeton casco gewerkt?
“Het voordeel van het gebruik van lichtbeton boven bijvoorbeeld kalkzandsteen, houtskelet en andere
bouwmaterialen is de minimale krimp, de goede vochtregulerende eigenschappen en de uitstekende
geluidsisolatie.”

Het zijn moeilijke tijden in de bouwwereld. Welke garanties hebben jullie in huis?
“Bij VarexHuis is het Twentse principe ‘afspraak is afspraak’ heel belangrijk. Wij bouwen op basis van onderling vertrouwen. Bovendien zijn wij aangesloten bij Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) waardoor de aanneemsom voor 100% is verzekerd. Ook zijn wij al jaren keurmerkhouder Klantgericht Bouwen, wat garandeert dat VarexHuis bovengemiddeld presteert. Onze klanten waarderen de verhouding prijs/kwaliteit als één van onze belangrijkste pluspunten. Te meer omdat zij vooraf exact weten wat hun droomhuis kost, dankzij onze koperskeuzelijst.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: