Skip to content

Brummelhuis – Je huis verlengen naar buiten

22 januari 2015

brummelhuis_alphen_01

 

Bon, zon! Tijd om op bezoek te gaan bij Elja en Frans met hun twee kinderen, onder de rook van Leiden. Hun huis is deel van de invulling van een bijzondere perceelvorm, een soort ‘taartpunt’, al is dit alleszins positief bedoeld! De gemeente had aanvankelijk plannen voor een kinderspeeltuintje op deze langgerekte kavel; nu geeft het dit gezin de gelegenheid om een gazon, een fraai zitje aan de waterkant, leuk zicht op een fietsbrug te verwerven. Bovendien was die tuingerichtheid een goede aanleiding om met flexibele bouwcoördinator Brummelhuis deze statige woning te ontwerpen en vervolgens een ferme uitbouw op de tuin plús een veranda te realiseren. Elja noemt het zelf: “je huis verlengen naar buiten”. En dat met een klassieke notariswoning als uitgangspunt!

 

 

brummelhuis_alphen_02

brummelhuis_alphen_03

brummelhuis_alphen_04

brummelhuis_alphen_05

brummelhuis_alphen_06

brummelhuis_alphen_07

brummelhuis_alphen_08

brummelhuis_alphen_09

brummelhuis_alphen_10

brummelhuis_alphen_11

brummelhuis_alphen_12

brummelhuis_alphen_13

brummelhuis_alphen_14

brummelhuis_alphen_15

brummelhuis_alphen_16

brummelhuis_alphen_17

brummelhuis_alphen_18

brummelhuis_alphen_19

 

Meer informatie:
Brummelhuis BV te Deventer
Tel: 0570-666950/ 666952
http://www.brummelhuis.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013

———————————————————————

 

Kavel optimaal benut
De wijk waarin deze woning prijkt is volgens duidelijk herkenbare kleurstellingen opgebouwd: roomkleurig, crème wit en meestal met oranjerode daken. Statige, hoge woningen, vaak twee-onder-één-dak maar deze notariswoning heeft naast diezelfde roomkleur en kenmerkende pannendak nog een andere kwaliteit. Elja: “en daar hebben we bij de gemeente nog wel een beetje voor moeten vechten, wij wilden namelijk een vleugje landelijkheid bij dit deftige woonhuis toevoegen dus gingen wij voor een donkergroene voordeurgroep met smeedwerk én houten luiken rondom. Door de slimme plaatsing op de kavel hebben we dit perceel optimaal benut en kunnen we veel gebruik maken van de veranda en de uitbouw.” Inderdaad heeft dit huis, dat eerst ‘gewoon’ in baksteen werd opgetrokken en vervolgens wit gekeimd (duurzame lakverbinding), een Engelse of soms bijna Franse landhuisuitstraling. De woning heeft afgezien van een prefabkelder ook een ‘rechte’ eerste verdieping en dan begint het schilddak, de bonus is dus een forse zolderetage die twee volwaardige kamers en een waskamer telt. We tellen twee dakkapellen aan weerszijden van de schildkap met twee schoorstenen. Direct valt op dat er ook leuke dingen gedaan zijn met bijvoorbeeld de uitkomende hoekpenanten (gemetselde zuilen op de hoeken) en een fraaie siergootlijst rondom. Er zijn zinken goten en afvoerbuizen toegepast. Maar bijvoorbeeld aan de voorkant is er een charmant ‘middenrif’ dat begint met een overdekte entree aan de voorzijde, dan licht brengende raampartij met Frans balkonnetje en het eindigt met een klassieke driehoek. Bijna geheel symmetrisch dus maar dat hoort ook bij deze stijl uiteraard. De raamdorpels zijn van beton maar dat gaat prima met de gekeimde baksteen en het geschilderde trasraam rondom. Aan de achterkant is de gezellige houten veranda tevens voor een groot deel het balkon bij de ouderslaapkamer geworden! Bovendien is de er ruim baan gemaakt voor één van de wensen van Elja: een mooie, ruime keuken/bijkeuken. De uitbouw op de tuin links, de vrijstaande garage rechts in dezelfde stijl, de hele ‘zaak’ is in balans en heeft bovendien heel wat praktische interieuroplossingen tot gevolg. De muren zijn van beton en er is keurig gemetseld, “hier heb ik nog een foto van het ongekeimde huis, dat is wel even een compleet ander aangezicht!”

Stijlvol buiten, romantisch binnen
De inhoud van dit alles is met prefabkelder als deel van een fundatie met een ruim aantal heipalen komt door de ideale rechthoekige vorm op bijna 1000 m3. De bouw via aannemer Bot en Van der Ham uit Meerkerk duurde ca. anderhalf jaar. Ramen, deuren en ander timmerwerk zijn van de aannemer. Elja: “Met Brummelhuis hebben we het ontwerp en het begintraject gedaan, we hebben heel goed onze wensen kunnen uiten. Daarna wordt het fysieke werk door de aannemer gedaan. Wij wilden bijvoorbeeld graag een speel/tv kamer die nu rechts naast de entree is gekomen, dat bevalt ons uitstekend. Verder wilden we een echte, grote open haard met Engelse schouw in de huiskamer en een handige gashaard bij het eetgedeelte. Via de keuken kunnen we nu ook de veranda bereiken maar in de praktijk maken we meer gebruik van de doorgang bij de eethoek. Meest content zijn we met de uitbouw op de linkerkant, bij de tuin. Hier is het heel gezellig ontbijten en er komt mooi licht naar binnen. Zo hebben we inderdaad ons huis verlengd naar buiten toe. Ook de veranda is zelfs nu, in april, al weer enkele malen in gebruik geweest; we kunnen hier heerlijk beschut buiten eten. Er is nog altijd licht genoeg in de woonkamer maar die veranda dient ook een beetje als zonneklep in hartje zomer. Verder was het onze wens om de garage in dezelfde stijl te bouwen en ook die heeft een verdieping onder de kap. Via het magazine Kavel & Huis heb ik destijds heel veel aanknopingspunten en adressen kunnen vinden. De aanbeveling voor Brummelhuis uit Deventer kwam ook via onze makelaar tot stand. De gemeente was eigenlijk nog niet eens zo toeschietelijk en heeft met enkele punten zoals de luiken nog wat tegengestribbeld. Ook voor wat betreft het aantal en de hoogte van de raampartijen was de gemeente erg terughoudend. Het traject heeft dus even wat tijd gekost maar we zijn nu erg tevreden hoor!”
Het interieur is grotendeels op conto van Elja zelf bij te schrijven. Rustige aardkleuren en een flinke snuf Engelse landhuisstijl in combinatie met  terugkerende houten vloeren bepalen de duidelijk romantische woonsfeer. De hoge plafondhoogte van ca. 2.70 meter, ook op de verdiepingsvloer en de ruime lichtinval, plus een praktische indeling doen de rest. Dit is geen klassieke, sobere, of lage eenverdiepings-notariswoning. Hier is door alle partijen goed over nagedacht en het verlengde woongenot gaat zelfs door tot in de tuin! Zo zou het altijd moeten gaan.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: