Spring naar inhoud

Livingstone – Dubbel fris robuust

22 januari 2015

livingstone woerden 01

Met in het achterhoofd een wederzijdse voorliefde voor de jaren dertig gaan Jolanda en Marc als kersverse kavelbezitters op zoek naar een geschikt bouwbedrijf. Of het nu de sneeuw op die bewuste avond is of toch de invloed van Livingstone’s architect Richard Martens maar aan het eind van die bewuste voorlichtingsavond is er witte rook! En een witte woning trouwens! Wij zijn te gast bij een zowel buiten als binnen voornamelijk witte schoonheid. De stijl in dit bij Bodegraven gelegen nieuwe stadsdeel is onmiskenbaar jaren dertig maar deze ‘dama bianca’ springt er meteen tussenuit. In peper en zout toont de woning meteen chique en het ‘schone design’ voegt er een modern sausje aan toe maar ook een zekere robuustheid. Dat is precies wat Jolanda en Marc zo graag wilden.

 

Uitgekiende kavel
Het is net alsof bij deze mooi gelegen hoekkavel iets méér mocht van de welstand dan bij de andere woningen. Door de strategische ligging lijkt dit perceel ook veel ruimer, een piepklein (gemeente)speeltuintje en leuke groenstrook pal voor de deur zijn een soort cadeautje dat de visuele indruk vergroot. Rondom zijn meerdere terrassen en deze kavel van een ogenschijnlijk bescheiden 550 m² heeft bovendien een mooi slootje met landtong erin als directe naastebuur. Daarom kon deze woning van Livingstone ook bijna elf meter hoog worden en tevens voorzien van twee volwaardige verdiepingen. Links is nog een slim bijgetrokken garage. Het ontwerp van Richard Martens heeft, als je een stap achteruit doet, wel degelijk een kruisvorm. Weliswaar zijn de jaren dertig overal overeind gebleven maar toch is er ook ruimte voor een frisse, moderne knipoog zoals bijvoorbeeld de speelse vorm en plaatsing van de raampartijen en het hoge karakter van dit gebouw. Het fabricaat van de subtiele ramen en deuren kennen we intussen goed: Hebo uit Hengevelde met de gekende kwaliteit. Wat direct opvalt is verder de keurige afwerking: superglad en wit stuukwerk boven een fraai diepzwart stenen trasraam, dat duurzaam gekeimd blijkt. Twee dakkapellen zijn geheel in strak zink uitgevoerd. En er is hier en daar nog wat charmant, ‘Noors’ zwart potdekselwerk, dat brengt samen met het trasraam de warmte in het geheel. Marc weet nog goed hoe het begon: “wij woonden hier dicht in de buurt in een twee-onder-een-kap en we wilden eigenlijk wel iets groter. De jaren dertig stijl sprak ons allebei aan en op ons ‘moodboard’ kwamen diverse woningtypen tevoorschijn maar allebei hadden we onafhankelijk van elkaar dus een voorkeur voor wit! Op die bewuste voorlichtingsavond met Richard Martens was het door zware sneeuwval lekker rustig, we wilden eerst nog thuisblijven haha maar in alle rust sprekend ontstond een klik met elkaar en zo begon het avontuur. We hebben nog eerst even samen gestoeid over het interieur, de trap heeft bijvoorbeeld wel vier plekken gekregen in de ontwikkelingsfase maar de dialoog was zonder meer uitstekend. Als aannemersbedrijf hebben we in goed overleg gekozen voor fa. Kwakkenbos uit Harmelen, ook daarover zijn we perfect te spreken!” Wij constateren vrij snel dat die beweringen kloppen; de woning ziet er onberispelijk uit. Hier is gebouwd met gevoel en zonder te marchanderen. “Buitengewoon flexibel en nog voor een redelijke prijs ook”, voegt Marc er snel aan toe.

Ook van binnen wit
Nu we toch over het interieur hebben gesproken mag dat wel degelijk een pluim opstrijken. Zo mooi wit als buiten is het namelijk binnen ook. Met veel rechte, strakke vormen maar ook een ‘cleane’ materiaalkeuze. Een gietvloer, naturel hout en bijvoorbeeld een deels betonnen kookeiland, over stoer en robuust gesproken. Door veel licht en rustige kleuren- wit is niet eens een ‘kleur’- komt de woning zeer transparant over. Met een slimme drieluiks-indeling beneden, links de tv-kamer, dan het middengedeelte met echte open haard die ook op gas werkt en de open woonkeuken, is het goed toeven met overal licht en uitzicht. De entreehal heeft een prettige, hoge vide en bovendien is er een smaakvolle trap met houten treden en rvs leuning. Die trap heeft gelukkig een even slim vervolg op de verdieping. Hier zijn naast de vide bovendien een lekker ruime overloop, drie slaapkamers, een ouderslaapkamer met hoog en ruimtelijk plafond en twee gespiegelde kamers voor de kids. Ouders en kinderen hebben separate badkamers en de kinderen kunnen zelfs naar een super zolder over de volle lengte met een riante, manshoge rommel- en speelkamer. Overal heerst die rustgevende, lichte sfeer die ook buiten zo aangenaam aandoet. Opmerkelijk genoeg had de welstand aanvankelijk even moeite met dat witte stuukwerk, inmiddels kun je daar alleen maar blij mee zijn. De woning werd via het bekende betonelementen- bouwsysteem van Livingstone in een klein half jaar gerealiseerd. Marc: “wij zijn in Breda op bezoek geweest. Je begint je verhaal met de keuze van een basisconcept, waar je dan meestal het nodige in verandert, het is heel flexibel. Als de betonelementen zijn geplaatst wordt er ter plekke gemetseld en in dit geval ook gestuukt. Wij hebben keramische antracietkleurige pannen genomen en de goten en afvoerbuizen zijn in zink uitgevoerd, net als de dakkapellen. We hebben één echte schoorsteen en ook de garage is door Livingstone gedaan. Er gingen eerst nog ruim 25 heipalen in deze drassige grond.” De inhoud van de woning in combinatie met de garage is toch nog 900 m³, een geblokt ontwerp levert per definitie veel ruimte op. Maar bij dit woonhuis is veel meer dan een ruimtelijke woning ontstaan. Weliswaar klinken termen als wit/zwart of ‘peper en zout’ minder charmant dan ze hier feitelijk betekenen: onontbeerlijke smaakmakers van een buitengewoon populaire bouwstijl: de jaren dertig. Gecombineerd met dit frisse en toch statige design heeft ‘Livingstone’ haar naam hier echt eer aan gedaan. Mooi verhaal, mooi dubbelfris huis!

Tekst en fotografie: Peter Muller

livingstone woerden 02

livingstone woerden 03

livingstone woerden 04

livingstone woerden 05

livingstone woerden 06

livingstone woerden 09

livingstone woerden 07

livingstone woerden 10

livingstone woerden 11

livingstone woerden 12

livingstone woerden 13

livingstone woerden 15

livingstone woerden 16

livingstone woerden 17

livingstone woerden 18

livingstone woerden 19

livingstone woerden 20

livingstone woerden 21

livingstone woerden 22

 

 

Meer informatie:
Livingstone B.V. Breda
Telefoonnummer: +31(0)76 5735735
Internet: http://www.livingstone.org

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013

—————————————————-

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: