Spring naar inhoud

Livingstone – Een nieuw huis op een oude, vertrouwde plek

22 januari 2015

livingstone breda 01

 

Het nieuwe huis staat naast haar ouderlijk huis, de boerderij waar ze werd geboren en opgroeide. Het agrarische land en de tuinbouwkassen zijn verdwenen. Het weidse landschap veranderde door bebouwing. Juist door deze verandering kon een wens in vervulling gaan. Het bouwen van een eigen huis op een voor haar zo vertrouwde plek. Een stijlvolle ‘notariswoning’.

livingstone breda 02

livingstone breda 03

livingstone breda 04

livingstone breda 05

livingstone breda 06

livingstone breda 07

livingstone breda 08

livingstone breda 09

livingstone breda 10

livingstone breda 11

livingstone breda 12

livingstone breda 13

 

Meer informatie:
Livingstone B.V.
Vossenberg 4
4825 BH Breda
076 – 573 57 35
http://www.livingstone.org

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013
———————————————————————

 

“Kijk daar, dat is de boerderij waar ik met mijn ouders heb gewoond.” Marianne Rombouts wijst naar de boerderij die naast haar huis staat. “Mijn broer woont daar nu.” Zo’n drie jaar geleden bouwde ze haar nieuwe huis in Breda. Op een kavel die vrijkwam door een bestemmingsplan-wijziging. De plek waar ze vroeger speelde bij de tuinbouwkassen van haar ouderlijk huis. Nu woont ze op diezelfde plek met haar man Jos en drie kinderen.

Hoe bevalt het om op een plek te wonen waar je jeugdherinneringen aan hebt?
“Het heeft iets vertrouwds’,vertelt Marianne. “Toch is het hier erg veranderd. Toen ik klein was stond aan het eind van deze weg de groenteveiling. Dat was dé veiling van de omgeving. We moesten altijd goed op vrachtwagens passen tijdens het fietsen. De veiling is er niet meer, de weg hierlangs is nu doodlopend. Mijn ouders hadden een tomatenkwekerij. Op de plek waar nu ons huis staat, stonden kassen. Een heel ander beeld dan nu. In 2000 wilde de gemeente Breda uitbreiden en dit deel in ontwikkeling brengen. Voor mijn ouders een mooie aanleiding om met het bedrijf te stoppen en de grond te verkopen.”

Zo kwam een bouwkavel beschikbaar voor jullie. Hoe verliep de procedure?
“Uiteindelijk heeft het negen jaar geduurd voordat we konden bouwen. We hebben een hele lange procedure moeten doorlopen. Het is een flinke bouwkavel, direct naast de boerderij waar ik heb gewoond. Een perceel en een plek waarop een stijlvol huis goed zo passen. We dachten niet meteen aan een ‘notariswoning’, maar het huis moest wel een landelijke uitstraling hebben.”

Jullie waren in de fase van oriëntatie gekomen. Hoe ging dat?
“Stapels woontijdschriften hebben we doorgenomen. We hadden alleen nog maar vage ideeën. De stijl van een dertigerjaren woning sprak ons aan. We spraken met architecten, maar kwamen al spoedig tot de ontdekking dat deze werkwijze boven ons budget zou uitkomen. Door een advertentie kwamen we in contact met Livingstone. De presentatie in de catalogi van dit bedrijf sprak ons aan. Tijdens ons eerste gesprek ging onze voorkeur al uit naar het type ‘notariswoning’. Klassieke bouw met een landelijke uitstraling. Goed passend op onze bouwkavel van 2800m2.”

 Was het een vast ontwerp of kon je er nog veel aan wijzigen?
“Het was een basisontwerp waar je veel eigen ideeën aan kon toevoegen. Aan de voorzijde wilden we geen drie kleine dakkapellen, maar twee grotere. De kamers boven zouden daardoor meer licht krijgen. We wilden ook een grote leefkeuken. Dat mocht ten koste van de ruimte van de woonkamer gaan. Verder een werkkamer beneden met oog op onze toekomst. Misschien willen we beneden slapen als we ouder zijn. Boven vier slaapkamers, drie voor onze kinderen. Bij onze slaapkamer een aparte badkamer. Er waren nog meer wensen, zoals een serre, bijkeuken, veranda en garage”

Hoe ging het met de keuze van materialen, zoals steensoort en voegwerk?
“Die was heel lastig, vonden we. Je kunt je moeilijk een voorstelling maken hoe een gemetselde gevel er uiteindelijk uit gaat zien. De combinatie steensoort en kleur voegwerk is heel bepalend. We zijn er goed uitgekomen, maar we wisten niet dat er zoveel mogelijkheden waren.”

De voordeur en binnendeuren zien er authentiek uit. Is dat standaard voor dit type huis?
“Het oorspronkelijke ontwerp van de voordeur vonden we voor dit huis te simpel. Het is een voordeur geworden met een authentieke uitstraling. Dat geldt ook voor de deuren binnen, die zijn helemaal in de stijl van het huis.”

De bouwer heeft het huis min of meer casco opgeleverd. Hebben jullie de rest in eigen beheer gedaan?
“De keuken hebben we in eigen beheer laten uitvoeren door een lokaal bouwbedrijf . Alle kasten zijn speciaal op maat gemaakt. We wilden graag een keuken die qua sfeer bij het huis past. Nostalgisch maar wel praktisch.”

Als je nog eens een huis zou laten bouwen, zou je dat dan op dezelfde manier doen?
“We zijn helemaal tevreden. Het was een enorme uitdaging. Spannend maar ook leuk. Een vaag idee zie je in betrekkelijke korte tijd gerealiseerd worden. Het is een mooi, maar ook praktisch huis.”

De bouwer
Frank van Ierssel is verkoopadviseur bij Livingstone. Hij heeft de bouw begeleid van het begin tot aan de bouw. “We werken met vierentwintig bouwpartners verspreid over het land. In dit geval was het aannemersbedrijf Dijkers dat de bouw heeft uitgevoerd. Jos en Marianne Rombouts wisten wel wat voor soort huis ze wilden, maar hadden nog niet een concreet beeld voor ogen. Al gauw kwam de ‘notariswoning’ als hét ontwerp naar voren. Dat was de basis. Daarna kwamen de wensen, zoals de indeling en de keuze van materialen. We maakten naar aanleiding van de gestelde wensen een bouwtekening met een daaraan gekoppelde offerte.”

Deze ‘notariswoning’ is een bestaand type in het assortiment. Heb je als koper veel mogelijkheden om op het bestaande ontwerp te variëren?
“Alles is mogelijk. Wil je meer vloeroppervlakte een hoger plafond, een bijgebouw, meer dakkapellen of een serre, het is aan de koper. Wij maken een bouwtekening op maat op basis van het bestaande type.”

Worden er prefab-elementen bij de bouw gebruikt?
“De binnenmuren zijn gemaakt van betonelementen. Deze worden in de fabriek op maat gemaakt met alle benodigde uitsparingen: voor deuren,  ramen tot en met stopcontacten. De kap is ook een prefab-element, deze wordt in gedeelten geplaatst. De woning is dankzij deze werkmethode in één week wind- en waterdicht. Een groot voordeel met het weer in ons land.”

 

Bouwwijze: betonnen casco gecombineerd met traditionele bouwmethode
Verwarming: vloerverwarming en radiatoren op de verdieping,
Rc-isolatiewaarden: vloer: 4.0, wand: 3.69, dak: 4.69
Kozijnen: hardhout
Oppervlakte: 308 m²
Inhoud: 838 m²

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: