Spring naar inhoud

SelektHuis – Levensloopbestendige bungalow

22 januari 2015

Selecthuis_Prinsebeek_01

 

In 1970 lieten zij in Prinsenbeek hun eerste huis bouwen. Nu ruim veertig jaar later hun derde. Een bungalow. “Levensloopbestendig”, zeggen Martin en Janny Wawrzyniak. Ze wonen nog steeds in Prinsenbeek.

De voordeur wordt kwiek geopend. “Zijn we hier bij Wawrzyniak”, vragen we, struikelend over de uitspraak van de naam. “Martin Wawrzyniak helpt ons een handje. Je spreekt het uit als ‘war-zini-ak’, de tweede w spreek je niet uit. Ik ben er aan gewend dat mensen mijn naam niet kunnen uitspreken of schrijven. Mijn vader kwam uit Polen. Daar is het een veel voorkomende naam.
Door de ruime lichte hal komen we via de woonkamer en woonkeuken in de serre. “Hier zitten we vaak”, vertelt Janny. Het is een heerlijk zonnig plekje. Je hebt ook in de winter het gevoel buiten te zitten. We wonen hier nu twee jaar. Hiervoor hadden we een appartement.”

 

Een appartement is toch heel wat gemakkelijker, zeker als je regelmatig een aantal weken per jaar naar Spanje gaat. Waarom dan toch een vrij grote bungalow laten bouwen?

“We vonden het appartement te klein en we misten een tuin. Naast ons huis in Spanje hebben we toch gekozen voor een huis met een tuin in Nederland. Al was het maar voor de kleinkinderen die regelmatig bij ons komen.”

Dan heb je het idee om te bouwen, maar dan moet je nog een geschikte kavel hebben. Was die snel te vinden ?

“Aan de rand van het uitbreidingsgebied van Prinsenbeek was een bouwkavel te koop van 1100 m². Groot genoeg voor een ruime bungalow.”

De kavel was er, nu nog het huis. Waren er ideeën voor het ontwerp?

“In elk geval moest het een bungalow worden. Ruim en licht met veel ramen. Daarnaast voldoende slaapkamers en een werkkamer. Een grote woonkeuken vonden we ook belangrijk. Zoekende op internet kwamen we SelektHuis tegen. We waren onder de indruk van de kwaliteit toen we de direct toegestuurde catalogus van dit bedrijf bekeken. In het eerste gesprek gaven we duidelijk aan dat we geen bestaand ontwerp uit de catalogus wilden.
We maakten schetsen van de plattegrond om aan te geven hoe volgens ons de indeling er uit zou moeten zien. Het ontwerp van het exterieur was nog niet aan de orde geweest. De eerste voorstellen werden door SelektHuis gemaakt. We waren enthousiast. De welstandscommissie minder. Het ontwerp werd afgewezen. We vonden het onterecht want het was een goed ontwerp. Op basis van de kritiek door de gemeente op de voorstellen werd een geheel nieuw ontwerp gemaakt. Dat was zoals het er nu uit ziet.”

Een nieuw huis en een nieuw begin ?

“Dat kun je wel zeggen. Het was voor ons weer een nieuwe uitdaging. Leuk en spannend van begin tot eind. Het huis is traditioneel gebouwd. We stelden hoge eisen aan isolatie van dak en wanden, wilden ramen met driedubbel glas. Comfortabele vloerverwarming die in de zomer ook als koeling kan dienen. Dat systeem werkt perfect. Als het buiten warm is, is het binnen heerlijk koel. De bouw verliep voorspoedig. Binnenwerk – zoals de keuken – hebben we in eigen beheer laten uitvoeren. Tijdens de bouw deden we ook onverwachte ontdekkingen. De keuken vonden we toch een beetje donker met één raam. Fantastisch opgelost met twee lichttubes in het dak.”

Hoe bevalt het na twee jaar wonen in een ‘nieuw begin’?

“Uitstekend. Het is voor ons in meerdere opzichten een nieuw begin geweest. Niet alleen het huis is nieuw, we hebben ook een compleet nieuwe inrichting. In het appartement hadden we niet zoveel ruimte. Banken, stoelen, tafels, we hebben alles opnieuw aangeschaft. We hopen hier nog jaren te kunnen wonen, ten slotte is dit huis levensloopbestendig.”

—————————————————————————————–

De bouwer
Dennis aan de Wiel, verkoper bij SelektHuis, vertelt over dit project.
“Martin en Janny Wawrzyniak kwamen bij ons met een voor ons niet alledaagse opdracht. Ze wilden geen ontwerp, afgeleid van onze basistypen, maar een geheel eigen ontwerp. Op basis van hun ideeën en schetsjes heeft onze ontwerper schetsen gemaakt. Uiteindelijk kwam daar het ontwerp uit zoals het nu gebouwd is.
Het is een ruime bungalow van zo’n 900 m³. Traditioneel gebouwd. Binnenmuren van prefab kalkzandsteen blokken, betonnen vloeren en dak. Buitenmuren gemetseld, glad gestuct en wit geschilderd. Kunststof ramen met driedubbel glas.”

Wordt er steeds meer driedubbel glas in plaats van dubbel glas toegepast?

“Dat is nog geen traditie, maar we passen het wel steeds meer toe. Het betekent nog meer duurzaam bouwen en het isoleert het geluid beter.”

Is de bouw van dit huis aanleiding voor SelektHuis om meer van dit soort huizen te bouwen?

“We denken dat we naast onze bestaande ontwerpen, meer levensloopbestendige huizen als basismodel gaan aanbieden. Huizen met alleen begane grond. Dit huis laat zien dat je kunt bouwen zonder gebruik te maken van een bestaand ontwerp. Een bijzonder ‘SelektHuis’.”

Bouwwijze: traditioneel met betonnen vloeren, gemetselde gevels en gestuct wit.
Verwarming: WTH vloerverwarming en vloerkoeling, HR-ketel cw5
Isolatie: 11,5 cm minerale wol tussen de wanden, 10 cm harde dakisolatie, drie dubbele beglazing,
Dakconstructie: prefabkap gedekt met buitenlands riet.
Kozijnen: kunststof raamkozijnen met hardhouten deurkozijnen.
Oppervlakte: 253 m²
Inhoud: 923 m²

 

Selecthuis_Prinsebeek_02

Selecthuis_Prinsebeek_03

Selecthuis_Prinsebeek_04

Selecthuis_Prinsebeek_05

Selecthuis_Prinsebeek_06

Selecthuis_Prinsebeek_07

Selecthuis_Prinsebeek_08

Selecthuis_Prinsebeek_09

Selecthuis_Prinsebeek_10

Selecthuis_Prinsebeek_11

Selecthuis_Prinsebeek_12

Selecthuis_Prinsebeek_13

Selecthuis_Prinsebeek_14

Selecthuis_Prinsebeek_15

Selecthuis_Prinsebeek_16

Selecthuis_Prinsebeek_17

Selecthuis_Prinsebeek_18

Selecthuis_Prinsebeek_19

Selecthuis_Prinsebeek_20

Selecthuis_Prinsebeek_21

 

 

 

Meer informatie:
SelektHuis
0548 – 53 75 50
info@selekthuis.nl
http://www.selekthuis.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2013
—————————————————-

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: