Spring naar inhoud

Architect Bram van Baalen – Eigentijdse Don Quichot woont energieneutraal

26 januari 2015

Ytong Van Baalen_01

Als we naar Goeree Overflakkee afreizen hebben we niet veel meer dan een gehucht om de navi te voeden: Battenoord. Hoe we het moderne, spierwitte landhuis van lichtarchitect Bram van Baalen gaan vinden, weten we met het ontbreken van de straatnaam nog niet. Straks even bellen als we in de buurt zijn… Maar eenmaal in de buurt, direct naast de Grevelingen trouwens, hoeven we niet meer te bellen. Bijna symbolisch tegen een decor van drie draaiende windmolens ligt een spierwitte villa, als het ware op een Friese terp. Een paar uur later blijkt dat creatieve Bram als een eigentijdse Don Quichot het “gevecht” met de elementen, de instanties en zichzelf heeft gewonnen; niet door te knokken maar juist de wind, zon, water en land tot zijn grootste vrienden te maken. Hij woont nu vrijwel energieneutraal als god in Zeeland.

Een nieuwerwets baken
Battenoord blijkt een ooit, door slimme Zeeuwen ingepikte zandplaat met een historie die tot ergens in 1420 teruggaat. Bram van Baalen (68) is een Haagse lichtarchitect met creatieve ideeën die hij net zo gemakkelijk loslaat op een woning als op een formidabel verlichtingsplan voor een kantoorgebouw of desgewenst uw achterkamer. Inmiddels woont hij met vriendin en zoon in een opmerkelijk landhuis op een even bijzondere stek. Bij de eerste impressie valt op dat er geen verdieping is, er is wel een vrijwel complete onderkeldering. Parkeren kan ook aan de achterzijde. De voorkant laat zich snel raden: zongericht en voorzien van een serie schuifruiten met een hoogte van liefst vier meter! De glazen pui is slim afgeschermd door een ‘zonneklep’ die in de winter de donkere vloer nog mooi kan verwarmen maar zomers geen oververhitting toestaat. Met op het oog twee zijvleugels is de woning handig voorzien van slaapkamers, grote woonkeuken, badkamer, kantoor- en werkruimtes. Diezelfde vleugels omarmen als het ware een leuke, bijna Spaans aandoende binnenplaats met een opvallend rode voordeur in geblokte stijl. Deze voordeurgroep met zijlichten zou zonder twijfel niet misstaan bij een jaren dertig woning maar daar houdt alle overeenkomst met die stijlperiode meteen op. Dit alles is geïnspireerd door de fameuze Bauhaus stijlperiode en Bram als kunstliefhebber heeft van meet af aan traditionele baksteen juist willen vermijden! Hij zegt er zelf over: “haha, het moet maar eens afgelopen zijn met die eeuwige bakstenen! Ik wilde hier juist snel en modern, energiezuinig bouwen. Dat heb ik kunnen verwezenlijken met een slimme staalconstructie en de inzet van Ytong Cascosysteem gasbetonblokken. Ideaal om strak, snel te bouwen, supergoed verlijmd, gemakkelijk te verwerken, enorme isolatiewaarde en perfect te stuken of bewerken. Betaalbaar bovendien.” Voor Bram kwam een droom uit nadat hij via vrienden bij het ministerie van landbouw had vernomen over een “rood voor groen” oplossing; een snelweg-compensatie regeling als variant op een wet uit 1923 die het mogelijk maakte om landgoederen te creëren met steun van de provincie en vervolgens het landgoed inclusief natuurontwikkeling ook deels ter beschikking van de regio te stellen. “Er moest hier dus wel iets meer gebeuren dan het oude huisje verwijderen dat 1953 nog had overleefd.” Nu ligt er dit eigenzinnige landhuis op een slimme, zelf gecreëerde terp als baken in het open landschap met kreken, vijvers, poelen en vloedheuvels als streek-attracties.
Opmerkelijk genoeg wilde ook de provinciale overheid weleens iets anders dan wéér een notariswoning. Hun aanbeveling: “er zijn al genoeg mauritshuizen in dit land” liet voor Bram alle ruimte voor een energieneutraal, strak en wit baken binnen de toch nog enigszins verdeelde Zeeuwse gemeenschap bij Nieuwe Tonge/ Grevelingen. Vóór er met Ytong werd gebouwd werd is de kelder in het werk gestort en werd er geheid met ruim 48 heipalen. Daarna kwam de staalconstructie, dan werd het Ytong CascoSysteem toegepast. De inhoud van de woning is ca. 1200 m³ en het souterrain/kelder/garage met ingang vanaf de achterkant voegt daar nog eens 900 m³ aan toe. De (zelf)bouw duurde ongeveer een jaar.

Super transparant
Je komt deze woning echt binnen in een voorportaal met direct het lonkende licht van de breed opgezette en hoge woonkamer vlak vóór je. De eerste entree doet je verstommen of desgewenst de mond openvallen! Licht, ruimte, uitzicht op de Grevelingen, zon, water, meer licht en ruimte! Een open haard verdeelt de enorme living als het ware in twee helften. Binnen zijn ook gestuukte Ytong blokken gebruikt. De woning heeft niet alleen overal fraaie kunstuitingen, met name veel glaskunst maar zit ook bomvol energiezuinige techniek. Een lage temperatuurvloerverwarming bijvoorbeeld (28 graden), de donkere plavuizen door de zon verwarmd én door warmtewisselaars in combinatie met horizontale(!) grondverwarming van 1000m2 náást de woning. Ruimte genoeg immers op 5 hectaren. Van speciaal gecoat glas, met argon gevuld zijn de glazen puien natuurlijk heuse ‘eyecatchers’ en debet aan gratis zonverwarming; één ruit van 4 x 1.60 meter weegt overigens ca. 550 kg! Twee delen kunnen nog schuiven ook. Slimme systemen van circulerende lucht en warmtewisselaars die heel doordacht geen energie verloren laten gaan, deze ultra-transparante woning zit er vol mee. Natuurlijk vallen overal de ‘home-made’ led-verlichtingsarmaturen op, mooi én zuinig. Bram: “straks komen nog de zonnepanelen op het dak, dan laten wij ons betalen door Eneco, in plaats van andersom.” Met die zongerichtheid en alle andere systemen zou je de gigantische isolatiewinst door de Ytong blokken bijna vergeten. De blokken hebben al een enorme eigen isowaarde en daar komt nog een schuimproduct als laag overheen. Daarover is een harde kunststof schil van duurzame spachtel gekomen. Als je klopt op de muren klinkt het bijna hol. Een indrukwekkend energieneutraal en een mooi plan, verwezenlijkt aan de rand van de Grevelingen. Als eigenzinnige Don Quichot vecht Van Baalen dus niét tegen de windmolens maar maakt er zijn vrienden van! En Bram heeft nóg een bonus: er is op dit landgoed een ruime bouwkavel voor een ‘poortwachterswoning’ te koop. De oppervlakte is ruim 2200 m² met als voorwaarden: modern bouwen, liefst in wit, energiezuinig dus graag met Ytong cellenbeton. U begrijpt: “Don Quichot” Bram van Baalen weet er alles van en stelt zijn expertise bij deze beschikbaar!

——————————————–

YTONG CascoSysteem van Xella
Fabrikant Xella maakt het Ytong slimme CascoSysteem uit o.a. puimsteenbestanddelen die ongekend goede isolerende eigenschappen hebben, mede door de eigenschap dat er veel lucht in het toch stevige materiaal is opgenomen. Het prefab bouwsysteem bevat o.a. maatgemaakte cascopanelen, lateien, vloer- en dakplaten, separatiedelen en natuurlijk ook blokken. Het bouwen zelf is buitengewoon snel te realiseren, past perfect buiten én binnen en voorziet onder andere in perfect hechtende lijm. Het geheel creëert uiterst duurzame, stabiele en isolerende wanden. Bovendien kun je er prima in frezen, boren en verankeren. Met een eigen waarde van liefst RC 5 is, in combinatie met andere isomaterialen zelfs een ongekende RC van 7,5 m² K/W te halen. Energieneutraal bouwen is dus inmiddels echt geen fabel meer.

 

Tekst en fotografie Peter Muller

Ytong Van Baalen_02

Ytong Van Baalen_03

Ytong Van Baalen_04

Ytong Van Baalen_05

Ytong Van Baalen_06

Ytong Van Baalen_08

Ytong Van Baalen_07

Ytong Van Baalen_09

Ytong Van Baalen_10

Ytong Van Baalen_11

Ytong Van Baalen_12

Ytong Van Baalen_13

Ytong Van Baalen_14

Ytong Van Baalen_15

Ytong Van Baalen_16

Ytong Van Baalen_17

Ytong Van Baalen_18

Ytong Van Baalen_19

Ytong Van Baalen_20

Ytong Van Baalen_21

Ytong Van Baalen_22

 

 

 

Meer informatie:
Bram van Baalen
BAVA Light Concepts Den Haag
070-3365253 of 06-53401353
bram@bava.nl of http://www.bava.nl

Dit artikel is verschenen in Kavel & Huis 4-2013

———————————————————-

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: