Skip to content

Presolid Home – Op één lijn gebleven

26 januari 2015

presolid_home_hengelo_02

 

In de buurt van landelijk Borne is een hele wijk gereserveerd voor (bijna) welstandsvrij bouwen. Hier dus niet uitsluitend boerderijen, gerestaureerde boerderijen of gloednieuwe boerderettes… maar juist een keur aan andere, vrije architectuur. De bewoners waar we nu te gast zijn hadden al jaren zo’n wens… en die wens betrof even iets anders: een villa in Toscaanse stijl! Er zijn aantoonbare verbanden tussen de architectuur van Frank Lloyd Wright en de Italiaanse, landelijke stijl met platte daken en een verspringende pagode vorm. Nies mis met de jaren dertig maar nu dus even geen puntdak en trouwens, ook géén rode pannetjes noch stenen als gevelbekleding. Vanwege het brede karakter van deze woning was de plaats op de kavel een belangrijk uitgangspunt; uiteindelijk wil je ook nog een uitgekiende tuin overhouden. Deze bewoners hebben alles piekfijn voor elkaar!

presolid_home_hengelo_01

presolid_home_hengelo_03

presolid_home_hengelo_04

presolid_home_hengelo_05

presolid_home_hengelo_06

presolid_home_hengelo_07

presolid_home_hengelo_08

presolid_home_hengelo_09

presolid_home_hengelo_10

presolid_home_hengelo_11

presolid_home_hengelo_12

presolid_home_hengelo_13

presolid_home_hengelo_14

presolid_home_hengelo_15

presolid_home_hengelo_16

presolid_home_hengelo_17

presolid_home_hengelo_18

presolid_home_hengelo_19

presolid_home_hengelo_20

presolid_home_hengelo_21

presolid_home_hengelo_22

presolid_home_hengelo_23

 

 

Recht op het doel af
Op de plek van deze verfrissende woning met een architectuur die echt anders is dan anderen stond overigens een oudere boerderij. Van de gesplitste kavels kwam er eentje in bezit van dit gezin. Dat proces nam overigens nog een paar jaren in beslag dus als je dan eenmaal gaat bouwen, wil je er eigenlijk wel enige vaart achter zetten. In de tussentijd was er al contact gelegd met een architect. “Zó wilden wij het graag hebben en dat bleef ook ons uitgangspunt… de vorm, de indelingen, de kleuren, de raampartijen, het meeste hebben wij zelf bedacht. We wilden met het oog op de toekomst bovendien alle belangrijke vertrekken gelijkvloers, dit huis is dus echt rollatorproef maar we hebben in de ‘toren’ dan nog wel een slaapkamer en een badkamer maar verder leven we beneden. Architect Roy Pol uit Hengelo heeft meteen begrepen wat wij bedoelden en het geheel van onze ideeën bouwkundig verwerkt. Ook het tuinhuis is een eigen ontwerp dat strategisch op de kavelhoek is geplaatst, 30 m² en dus vergunningsvrij is gebleven. Aan die kant, tegenover het tuinhuisje, is nog een gezellige veranda bij het huis gekomen. We draaien desgewenst met de zon mee.” Het idee van de Mediterrane, Toscaanse stijl blijkt geïnspireerd door een reportage in Kavel & Huis, “maar dat was toch net weer iets anders uitgevoerd. Wij hebben het strakker met een klassiek tintje en al zijn er tijdens het ontwerp en de bouwfase vele mensen geweest die wijzigingen voorstelden of een andere uitvoering adviseerden; het is uiteindelijk precies zo geworden, zoals wíj het wilden! De daken zijn laag gebleven met prettig overstek en houten klossen, de luiken zijn gekomen, de indeling is gebleven, de kleur is exact zoals wij ons voorstelden!” Die favoriete kleur heet met name ‘taupe’, een moeilijk benoembare, maar warme, zachte tint die het midden houdt tussen grijs en bruin. Verder zien we ook antraciet toegepast als accentkleur. Meest opvallend, en van alle kanten te zien, is natuurlijk de vorm van de ‘toren’, plus de platte daken met dito keramische pannen, zinken goten en afvoerleidingen. Breed opgezet op de kavel en met een uitnodigend front en een chique, bijna onberispelijke tuin. Meerdere zitjes en veel glasoppervlak zijn er bij deze ‘Mediterrane’ villa toegepast, binnen en buiten gaan hand in hand en zoals het eigenlijk ook hoort: “lekker gemakkelijk en overzichtelijk, bijna alles gelijkvloers!”

Voet bij stuk
De vrouw des huizes: “wij hadden in de aanloop naar onze bouwplannen al een paar keer prettig contact met Presolid Home uit Enter ervaren, ook via een woonbeurs, dus zij hebben inderdaad de feitelijke bouw gedaan, tot volle tevredenheid, al ben ik geen gemakkelijke klant… De voordelen van houtskeletbouw zijn evident: zeer snelle bouw, dat scheelt dus financieel en een voortreffelijke isolatie. En dan nog een grote mate van flexibiliteit. Uiteindelijk hebben mijn man en ik voet bij stuk gehouden en is de woning, zelfs volgens de architect ‘nog mooier geworden dan op de tekening’ en hebben we dus precies wat we wilden.” Dat betreft overigens een villa met fraaie entreehal en houten trap, een kantoortje rechts, plus een forse inpandige garage links, een ruime woonkeuken met bijkeuken, een overgangsruimte naar de living, daaraan zijn de hoofdslaapkamer met badkamer en inloopkast. Op de verdieping dus een slaapkamer en een extra badkamer. De inhoud is uiteindelijk ruim 800 m³, zonder het tuinhuisje. De kavel meet ca. 800 m² maar lijkt door tuin en ligging wel groter. Met een complete realisatietijd van vier maanden is Presolid Home inderdaad snel, de fabricage van de houtskeletdelen gebeurt uiteraard vooraf en is door de klant trouwens in de fabriek live te volgen. Op deze plek moesten toch nog 33 heipalen de grond in, er is geen kelder(nodig). De gevelbekleding is niet alledaags: op de houtskeletwanden bevindt zich een dikke isolatielaag waartegen een keiharde, spachtelputz-achtige buitenlaag is aangebracht. Als je er op klopt, klinkt het bijna hol. Een bescheiden inkomend donkergrijs trasraam siert de woningvoet, RAL kleur 7021 is ook bij de voordeur en de garagedeuren te vinden. De ramen, deuren en kozijnen zijn van fraaie kwaliteit en bij vaste partner Hebo afkomstig. “Mijn man en ik zijn het gelukkig heel vaak eens, dus letterlijk en figuurlijk is in dit huis ook vrijwel alles op één lijn gebleven.

——————————-

Meer informatie:
Presolid Home BV, Enter
0547-384077
http://www.presolidhome.nl

Dit artikel is verschenen in Kavel & Huis 4-2013

———————————————————

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: