Spring naar inhoud

ScanaBouw Houtbouwsystemen – Klassiek bouwen in houtskeletbouw

26 januari 2015

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_01

 

Het huis staat in Midlaren. Een aantal jaren geleden gebouwd door Scanabouw. Houtskeletbouw. De eigenaren wisten wat ze wilden. Het moest een klassiek ogend houten huis worden met een warme uitstraling. Donker gelakt, rode pannen en een grote dakoverstek.

Dit huis is gebouwd in houtskeletbouw. Wordt deze manier van bouwen met hout het meest toegepast?
Broekhuis: “Driekwart van onze huizen is houtskeletbouw. De frames worden
in onze eigen fabriek gemaakt en naar de bouw getransporteerd. Je kunt een huis veel sneller wind- en waterdicht opleveren, dat is een groot voordeel.”

Is er veel veranderd in houtbouw?
“In de jaren zeventig was het bouwen in stapelbouw dé methode, ook bij Scanabouw. Het wordt nog steeds toegepast, maar minder dan in het begin. Voor de ‘zelfbouwer’ is stapelbouw eenvoudiger, het is een soort Lego van hout.
Soms is het moeilijk om stapelbouw toe te passen. Welstandscommissies maken wel eens bezwaar tegen deze bouwmethode omdat het ‘blokhutachtig’ aandoet. De gevels zijn door de houtverbindingen minder glad. Bij omgekeerde stapelbouw is dit niet het geval. De gestapelde houten elementen zitten dan aan de binnenzijde. De buitenkant kun je dan met hout glad afwerken. Hetzelfde geldt voor houtskeletbouw, hoewel dit een andere bouwmethode is.”

Waarom laten mensen een houten huis bouwen?
“Om verschillende redenen. Esthetisch, men vindt het mooi en warm van uitstraling. Ecologisch, affectie met de natuur. Over het algemeen zijn het ‘buiten- mensen’ die een houten huis laten bouwen.”

Heeft het ook te maken met een beperkt budget?
“Dat kan, maar over het algemeen niet. Wij bouwen op maat ook voor een minder groot budget. Soms is dat moeilijk. De oplossing is vaak dat men voor een deel zelf gaat bouwen. Dat doen we altijd in goed overleg en met begeleiding van één van onze mensen. Op dit moment gebeurt dat bij een huis in aanbouw. Op deze wijze kun je de kosten wat drukken.”

Stel, ik kom naar Scanabouw om een houten huis te laten bouwen. Hoe gaat dat in z’n werk?
“Allereerst weet u dat u een houten huis wilt hebben, dat is al een belangrijke keuze. We gaan eerst inventariseren wat u wilt en – heel belangrijk – wat uw budget is. Op basis van deze gegevens gaat één van onze architecten schetsontwerpen maken. De afdeling calculatie maakt vervolgens een berekening. Drie dingen zijn in eerste instantie belangrijk: de wensen van de opdrachtgever, het budget en de regelgeving van de gemeente waar het huis komt te staan.”

Energiezuinig wonen is een actueel item. Is een houten huis beter te isoleren dan een stenen huis?
“In principe niet beter dan een stenen huis. Bij houtskeletbouw zijn de wanden relatief dunner dan in steen met dezelfde RC-waarde. Dat is bij houtskeletbouw een winst voor de binnenmaten van het huis. Om een energiezuinig huis te bouwen moet je 140 tot 180 mm dik isolatiemateriaal gebruiken. Vroeger ging men niet verder dan 45 mm. De eisen ten aanzien van isolatie door de overheid worden ook steeds groter.”

De conjunctuur zit op dit moment niet mee. Hoe is dat bij Scanabouw?
“Voor ons is dat natuurlijk ook merkbaar. Toch komen er dagelijks mensen bij ons die geïnteresseerd zijn in houtbouw, in het bijzonder houtskeletbouw. Ik denk dat houtskeletbouw een goede toekomst heeft. Het is een beproefde prefab- methode om degelijk en efficiënt te bouwen.
Als Scanabouw presenteren we ons op diverse beurzen en houden we workshops. Energiezuinig en zelfs energie-neutraal bouwen zijn vaste thema’s. Iedereen wil de energielasten verminderen. Daar staat natuurlijk wel een extra investering tegenover bij de bouw. Globaal komt een energiezuinig huis 15% tot 20% duurder uit. De extra kosten zitten hoofdzakelijk in de materialen, niet in het werk. We werken hard aan de toekomst. De ontwikkelingen in de bouw gaan snel.”

 

Tekst en fotografie: Peter Muller

 

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_02

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_03

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_04

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_05

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_06

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_07

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_08

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_09

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_10

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_11

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_12

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_13

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_14

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_15

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_16

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_17

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_18

ScanaBouw_Houtbouwsystemen_19

 

 

Meer informatie:
ScanaBouw Houtbouwsystemen
Nijverheidsstraat 2
6851 EJ Huissen
026 – 325 51 60
info@scanabouw.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis 4-2013

—————————————————–

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: