Spring naar inhoud

Gorate Garant woningen, warm gevoel van (h)erkenning

9 december 2015

Gorate 01

 

Het is altijd maar afwachten of je een bepaalde architect, een bouwbedrijf aan kenmerkende details kunt herkennen. Wij zien er meerdere voorbijgaan in een gewone werkweek en warempel: we menen soms dat we een woning van die of die bouwer van verre kunnen herkennen. Maar nu wordt het ons moeilijk gemaakt. Op een droomkavel in bosrijk Gelderland komen we op een compleet nieuwbouw pleintje, ai ai. Welke woning is van Gorate Garant, zij kunnen immers bouwen in meer dan één stijl. We gokken op het meest landelijke van de vijf/zes woningen… omdat hier toch weer hoge kwaliteit vanaf straalt, lekker ruw hout, een solide baksteen plús: een warm, evenwichtig geheel. Jawel, dit is het juiste huisnummer en een trotse Cora en Pim doen open. We herkennen Gorate weer!

OORZAAK EN GOED GEVOLG
Een veel mooiere plek is nauwelijks te vinden, hier ben je omringd door vogeltjes en bomen, that’s it. En misschien komen er nog buurtjes straks maar voorlopig staat dit landelijke huis fier te zijn, met een extra woonlaag en nog een zolderetage met afgeschuinde kap. We zien een terras maar meer nog: ook een overdekt veranda aan de kant waar een schuur in dezelfde stijl is opgetrokken. Pim: ”ik kom uit Twente en ergens had ik een wens om een Twentse boerderij in stijl te plaatsen maar… nu kan ik trots zeggen dat deze woning in elk geval écht door Twentenaren is gebouwd, haha!” De woning komt zowel robuust als ruim over en open van karakter maar in elk geval is dit huis landelijk. Landelijk zonder boerderij te willen zijn. Hoe is het allemaal begonnen vragen we aan Cora. Zij vertelt trots: “wij woonden al een tijdje op ca. 100 meter hier vlak bij. Een aantal buren was hier aan het bouwen en hoe-dan-ook, je gaat dan af en toe toch even een kijkje nemen natuurlijk. Toen al viel het ons op dat er zo netjes en vakkundig, maar ook zonder te morren en snel werd gebouwd. We kregen af en toe zelfs uitleg of een kleine rondleiding! En gaandeweg dat bouwproces- van de buren dus!- kregen we een steeds beter gevoel over bouwbedrijf Gorate Garant. Veel mooier nog: wij kregen ook bouwkriebels! Eerlijk gezegd hebben we toen eerst ook bij diverse, andere bouwers offertes aangevraagd maar bij Gorate in Raalte kregen we echt die ‘klik’ en wij zijn daar erg gevoelig voor! Zo maakten wij eerst zelf een aardige schets van de indelingen en hebben we onze wensen goed op een rijtje gezet en aldus gingen wij naar Gorate en naar huisarchitect Korfker in Emmeloord. Wat ons gaandeweg het hele proces zo goed is bevallen, is vooral dat wij iets kunnen inbrengen over bijv. een eiken gebint in het huis maar dat zij dan precies dat technisch voor je kunnen invullen, de maatvoering en details, ze voelen zeer goed aan wat jij als leek hebt bedoeld! Wij geloven dat dit een grote kwaliteit is, precies kunnen vertalen met slimme tips én argumentatie wat jij als klant wilt. Daarbij is houtskeletbouw niet alleen super goed qua koude/warmte isolatie maar ook nog eens heel flexibel als je iets aparts zou willen qua indeling of aansluitingen. Daarin munt die bouwploeg echt uit, ze denken perfect met je mee en komen, absoluut zonder te morren met gefundeerde oplossingen. Zelfs als wij dachten dat we wel een beetje aan ‘t zeuren waren…hadden zij het alweer gefikst! Met grote dank alsnog aan opper Gerrit en aan Herman Olthuis als aanspreekpunten. Alle credits voor het meedenken!” Ziezo, dat is eruit. Mooi dat klanten een bouwproces ook fijn kunnen vinden! Cora en Pim waren bovendien hun eigen bouwbegeleiders c.q. opzichters vanwege het feite dat ze pal om de hoek woonden.

STEVIG STEEN, ROSSIG RED CEDAR
De fabricage van deze houtskeletbouwwoning doet Gorate Garant zelf in eigen fabriek, tot en met de deuren en kozijnen, ramen aan toe. Daarna, binnen drie dagen(!) staat dit aanzienlijke landhuis met ca. 1000 m3 inhoud wind en waterdicht overeind, zó van de vrachtwagens af! Spectaculair blijft dat binnen vijf maanden het hele huis compleet wordt afgeleverd, de voorfabricage niet meegerekend. Cora: “de werklui kennen elkaar door en door en de organisatie verloopt bijna als een ‘militaire operatie’, iedereen kent precies zijn taken!” Deze ruime kavel schikt prima voor dit vrij aanzienlijke woonhuis: ruim 1600 m3 meet het perceel. Er hoefde niet geheid te worden, sommige bewoners hebben overal geluk mee… Op het dak zijn met veel bomen in de buurt keramische pannen gekozen; er is voor één schoorsteen gekozen. Opvallende zaken zijn natuurlijk de muurbekleding, tegen het houten skelet is deels red cedar gekomen dat nu nog rossig uitstraalt maar straks zal vergrijzen en dan nog mooier gaat aansluiten bij de gemêleerde, bijna ‘Duitse’ baksteen. Vrij grof en stevig van formaat, allerlei kleuren en met lichte voegspecie iets terugliggend gevoegd, hardstenen dorpels bij de ramen, geen trasraam. De ramen hadden in het eerste ontwerp geen roeden maar nu zijn er toch roeden tussen het glas gekomen, in verband met ‘lekker lappen’, zou niet onze keuze zijn. Verder: niet slechts de dakvorm, het gepotdekselde hout en de bakstenen vallen op maar dit huis heeft ook veel brede raampartijen en dakvensters. Een klein scheutje jaren dertig bijna, zie ook bij het entreehalletje rechts. Cora: “Dit moest vooral een warm thuis worden voor onze zeven(!) kinderen. En dan heb je ook veel open ruimte in het interieur nodig haha!” Het is ongetwijfeld die ‘warme uitstraling’ die ons dit huis direct deed herkennen. Naast die kwaliteit heeft dit interieur ook lekker lange zichtlijnen en bijvoorbeeld een dubbele, extra brede badkamer, een dubbel open haardkanaal voor binnen én buiten. Op verzoek van Pim zijn “sommige lijnen, zoals bij het dubbele trappenhuis van meranti, voorzien van subtiele knikjes boven de trap, dat maakt het nog nét iets smeuïger, vinden wij!” Cora vat het verhaal in twee zinnen nog eens samen: “we wonen nu niet alleen gezellig en behaaglijk maar we vonden het bijna jammer dat het bouwen was afgelopen; wij hebben er van A tot Z van genoten!” Dat had ook een goede de titel kunnen zijn voor dit succesverhaal.

 

Tekst en fotografie: Peter Muller

 

Gorate 02

Gorate 04

Gorate 06

Gorate 09

Gorate 13

Gorate 16

Gorate 17

Gorate 18

Gorate 19

Gorate 24

 

 

Meer informatie:
Gorate Garant woningen, Raalte.
Tel. 0546-572025.
http://www.gorate.nl
info@gorate.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis 4-2015

—————————————————–

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: