Spring naar inhoud

Wonen in Wilgenrijk

3 mei 2017

Hollands wonen. Dat werd als uitgangspunt geformuleerd voor verschillende bij dit woonproject ingeschakelde architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen. Onder de noemer ‘Maassluise School’ werd een stijlboek ontwikkeld. De locatie van de nieuw te vormen wijk ligt ten westen van Maassluis. Een typisch Hollands landschap. Een plek om rijk te wonen. Wilgenrijk.

Peer de Rooij is manager gebiedsontwikkeling van Wilgenrijk. “Het bedrijf Wilgenrijk is eigenaar en ontwikkelaar van het gebied. Het gebied ten westen van Maassluis heeft een typisch Hollands karakter. Een prachtige locatie om te wonen. Nu nog ongerept, maar met behoud van het open karakter een woonlocatie voor zo’n zeventienhonderd huizen. Dat lijkt veel, maar het is een groot gebied. De totale ontwikkeling zal ongeveer tien jaar in beslag nemen.

Wat is er zo speciaal aan deze ontwikkeling ?
“De vraag was, stel je als ontwikkelaar alleen vrije kavels ter beschikking, of wil je de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit beheersen. Om die vraag te beantwoorden, hebben we vijfendertig architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen gevraagd hierover na te denken. Hieruit ontstond het idee van een ‘Maassluise School’. Niet een echte bouwstijl zoals de Amsterdamse School of Delftse School, maar meer een architectonisch stedebouwkundige filosofie als basis. Om dit idee in beeld te brengen hebben we het ‘Stijlboek Maassluise School’ ontwikkeld. Dit handboek geeft aan in welke stijl er gebouwd kan worden. Geen strenge voorschriften, maar meer een toetssteen om te bepalen welke sfeer in het woongebied past. Ook een inspiratiebron.”

 Heeft de ‘ Maassluise school’ een traditionele uitstraling?
“Min of meer. In elk geval huizen met schuine daken. Dus geen bungalows met platte daken. In het stijlboek staan schetsmatig diverse stijlen aangegeven die binnen de norm ‘Hollandse architectuur‘ vallen. Zelfs voorbeelden van detailleringen – zoals rollagen, baksteen-verbanden en sierelementen – zijn in het boek beschreven en met illustraties toegelicht.”

Wie beoordeelt het voor de bouw van een huis ingediend ontwerp?
“Dat wordt bekeken door het kwaliteitsteam van Wilgenrijk en door de gemeente Maassluis. Zij beoordelen of het ontwerp voldoet aan de maatstaven zoals deze in het stijlboek zijn aangegeven. Maar er is veel mogelijk.”

Hoe is het plan ingedeeld?
“Het plan is in drie buurten ingedeeld. Een deel rond de bestaande Weverskade. Nieuwe bebouwing kan hier goed aansluiten bij de bestaande karakteristieke lintbebouwing. Verderop gaat het landschap over in een meer waterrijk gebied. Daar zijn eilanden als rustige woonbuurten gepland. We noemen deze buurten “De eilanden’. Als derde de buurt ‘Lanen en Hoven’. Een gemoedelijke groene woonbuurt met pleinen, parken en statige lanen.”

Wordt de ‘ Maassluise School’ een begrip in de toekomst?
“De toekomst zal het leren. Maar we hopen dat het een woongebied gaat worden dat over vijftig jaar ook nog zal worden gewaardeerd.”

Betrokken architect
Alex Jager, van architectenbureau JagerJanssen, is nauw bij het project betrokken.
“Ik kreeg het verzoek om mee te denken over de architectonische ontwikkeling van het gebied. Er was een aantal workshops georganiseerd met collega-architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen. We gingen nadenken over de architectuur, de verkaveling, en invulling van de openbare ruimte. Dat leverde een aantal uitgangspunten op. De bebouwing moest in het landschap passen en typisch Hollands zijn. Als bureau kregen we een studie-opdracht voor het project. We hebben een voorbeeldpresentatie gemaakt en uitgewerkt. Het Stijlboek ‘ Maassluise School’
is een handboek waar je als architect houvast aan hebt. Het geeft een beeld van de samenhang van het woonproject maar tegelijkertijd ook van de huizen-typen afzonderlijk.”

 

Tekst: Willem Smalen | Afbeeldingen: Wilgenrijk

 

 

 

Meer informatie:

Wilgenrijk

Tel. 088-122 88 66

info@wilgenrijk.nl

http://www.wilgenrijk.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis 1-2017

—————————————————–——–——–——–——–

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: