Spring naar inhoud

ScanaBouw, professionele zelfbouw

22 mei 2017


Een huis aan het water met een bootje aan de steiger. Dat was een grote wens van Peter en Manon. Die wens ging in vervulling door het huis voor een groot deel zelf te bouwen.

Een schiereiland. Links en rechts water. In de verte de Nieuwkoopse plassen. Het project waar het huis van Manon en Peter van der Zwet deel van uitmaakt, is nog niet voltooid. Er is nog een aantal bouwkavels vrij. Het huis staat nog een beetje eenzaam in het landschap. “Wij hebben een mooie hoekkavel”, vertelt Peter. “Heerlijke stek met vrij uitzicht en direct aan het water. Dat is wat we wilden. Zo in je zeilboot stappen en naar de Nieuwkoopse plassen varen. Het was al lang een grote wens. Maar de meeste kavels die aan het water liggen, waren te duur voor ons. Toen lazen we een artikel over dit project van de gemeente. De prijs van de kavels was voor ons haalbaar. Maar we zouden – om kosten te sparen – voor een groot gedeelte zelf moeten bouwen. We hadden één speciale kavel op het oog, dat was deze. De kavel werd door middel van loting aangewezen. Wij werden ingeloot. Nu konden we ons voor de bouw oriënteren bij verschillende bouwbedrijven. Maar het lukte niet om met ons budget een huis te bouwen. We wilden het heel graag. Het huis dat wij voor ogen hadden, was helemaal niet zo groot. Een flinke leefruimte, keuken  en vier slaapkamers. Het moest een houten huis worden, dat stond van begin af aan vast. Via internet kwamen we op de website van ScanaBouw terecht. Een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in houtbouw. Op de website zagen we ook dat men de mogelijkheid aangaf om zelf te bouwen. Het kennismakinggesprek verliep heel plezierig. Er werden kritische vragen gesteld over onze ervaring met zelfbouw. Onze ideeën hebben we besproken. En, heel belangrijk, ook ons budget.”

Het ontwerp
“Uitgangspunt voor het ontwerp was de plek aan het water. We wilden binnen ook buiten kunnen beleven. Dus grote ramen aan de waterzijde. Een veranda aan de tuinzijde waar je lang buiten kunt zitten. In verband met ons beperkte budget moest het een compact ontwerp worden. De architect begreep ons goed en presenteerde een ontwerp dat aansloot bij onze ideeën. Omdat het terrein afloopt naar het water werd in het eerste ontwerp gekozen voor splitlevel. Daardoor zouden we het niveauverschil van de kavel binnenshuis kunnen overbruggen. Maar dat idee hebben we los moeten laten omdat het de bouwkosten zou verhogen. Het is een compact ontwerp geworden met goed uitgewerkte elementen. Zoals het ‘groene’ lessenaarsdak. Dit heeft dezelfde helling heeft als het talud dat naar het water afloopt. De buitenwanden zijn bekleed met Red Cedar.”

Zelfbouw
“We hebben het huis zelf gebouwd. Uiteraard onder begeleiding van ScanaBouw. Zij maakten de bouwtekeningen. De bouwwijze is houtskeletbouw. Bijna alle onderdelen zijn in de fabriek gemaakt. Vanaf de fundering hebben we – met hulp van onder andere familieleden – het huis gebouwd. Het was voor mij de eerste keer. Ik heb wel eens bij mijn vaders bedrijf een grote schuur gebouwd. Dat was mijn enige ervaring. Binnen een jaar stond ons huis. Alleen de binnenafwerking viel wat tegen. Dat kostte meer tijd dan we hadden verwacht.”

Heerlijk wonen
“We wonen hier nu sinds februari 2014. Het is een heerlijk huis om in te leven. Door de goede isolatie hebben we lage energiekosten. Op de begane grond staat een grote pellet-kachel. Die verwarmt eigenlijk het hele huis. Op de veranda liggen zonnecollectoren om het water voor de vloerverwarming en boiler te verwarmen. Een huis aan het water. Daar kunnen we in elk seizoen van genieten.”

De bouwer aan het woord
Laura Broekhuis van ScanaBouw vertelt: Peter en Manon van der Zwet waren op zoek naar een bouwbedrijf dat het hele voortraject voor het bouwen voor hen kon verzorgen. Ze kwamen bij ons met een relatief klein budget, ze wilden een groot aantal onderdelen van de bouw zelf doen. We hebben samen met hen alles op een rij gezet en slaagden erin binnen het budget blijven. Bij elk project is een architect betrokken. In dit geval onze eigen architect. Die heeft rekening gehouden met het wensenpakket, maar ook met de situering van de kavel, kavelgrootte en met de eisen van de gemeente. Bij dit project was er geen welstandscommissie maar wel een project-architect die het ontwerp beoordeelde. In het voorgesprek hebben we met Manon en Peter besproken wat zelf bouwen inhoudt. Er is gekozen voor houtskeletbouw. Houtbouw leent zich goed voor zelfbouw. We waren heel nauw betrokken bij de bouw. Eén van onze medewerkers gaf instructies op de bouwplaats. Alle bouw- en constructie-tekeningen zijn door ons gemaakt.
Dit huis is dankzij de hoge isolatiewaarde zeer energiezuinig. De bouw is door budgetbewaking, ook tijdens de bouw, binnen het gestelde budget gebleven. Dat is heel belangrijk.”

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting 

Meer informatie:

ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V.

Nijverheidsstraat 2

6851 EJ Huissen

026 325 51 60

info@scanabouw.nl

 

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis 5-2015

—————————————————–——–——–——–——–

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: