Spring naar inhoud

Livingstone, licht en landelijk

7 juni 2017

Variaties binnen strakke contouren. Zo zou je de architectuur van de wijk Brandevoort van de gemeente Helmond kunnen typeren. Rode dakpannen, rode bakstenen, gevels met witte accenten, witte hekjes bij de voortuinen. Jacob De Glee en Anke Kijzers konden ondanks de strakke richtlijnen een huis laten bouwen dat geheel naar hun zin was.

Het huis staat aan de rand van de wijk met vrij uitzicht over weilanden. “Dat uitzicht blijft, maar er zijn hiernaast nog een paar kavels waarop gebouwd mag worden”, vertelt Jacob. “We hebben deze kavel uitgezocht omdat je hier het gevoel van landelijk wonen hebt. Na vier jaar Curaçao wilden we het ruimtelijk effect van wonen dat we daar hadden ook hier in Nederland. De wijk Brandevoort in Helmond kenden we al, want Anke komt oorspronkelijk uit deze omgeving. Drie jaar geleden konden we een optie nemen op deze kavel. We wilden ons eerst oriënteren op de bouwstijl. Maar ook of de wijk ons zou bevallen. Daarom hebben we eerst een huis hier vlakbij gehuurd. We hadden dan alle tijd om met architecten en aannemers te praten. Van de huizen in deze buurt die we mooi vonden, hebben we bouwtekeningen opgevraagd. Zo kregen we een beeld van de bouwstijl die wij wilden.”

Welke bouwstijl moest het worden?
“Een klassieke bouwstijl. Een beetje ‘jaren-dertig’. De bouwvoorschriften van de gemeente waren nogal streng. Rode pannen, rode bakstenen, een wit element voor de voorgevel en – het ging heel ver – witte hekjes bij de voortuin. Met deze bepalingen konden we leven want het paste wel in het ontwerp dat wij voor ogen hadden. Met de architect die we het eerst hadden uitgekozen klikte het niet. Daarbij was de bouwprijs nogal hoog. Wat nú dachten we, lukt het nog wel om te bouwen. Verder zoekende kwamen we via de internetsite bij Livingstone terecht. Een afspraak was snel gemaakt. Binnen een paar weken hadden we de eerste tekeningen. Een mooi ontwerp maar het huis was te groot en paste daardoor niet binnen ons budget. Het ontwerp is in de volgende fase aangepast zoals het nu is geworden”.

Hoe moest de indeling worden?
“We hebben drie kinderen, dat betekent tenminste vier slaapkamers. In ons huis op Curaçao hadden we meerdere badkamers. Dat wilden we hier ook, één voor de kinderen en een badkamer bij onze slaapkamer. Het moest een licht huis zijn met veel grote ramen. Beneden centraal het woongedeelte met aansluitend een keuken met kookeiland. Een kinderkamer als speelruimte was ook een wens.”

Zijn er in dit huis nog overeenkomsten met jullie huis op Curaçao?
“Ja, de lichtinval van de grote ramen. En we hebben beneden voor alle ramen houten jaloezieën. Dat geeft wel de sfeer weer van het leven dat we op Curaçao hadden. En het schilderij aan de muur herinnert ons aan die tijd.”

De architect
Richard Martens is architect bij Livingstone. “Ik heb het ontwerp gemaakt en begeleid. De bouwstijl is jaren dertig met een mix van klassiek. Er waren hele strenge bouwvoorschriften door de gemeente gesteld. Hoofdzakelijk voor het gebruik van materialen. Je kunt dat als architect als een beperking zien, maar tevens als uitdaging om een ontwerp te maken passend in de bebouwde omgeving. Binnen de bepalingen was het zoeken naar goede verhoudingen in het ontwerp. Jacob en Anke wilden een licht huis met grote ramen. Dat was mede bepalend voor het ontwerp. Tuingericht wonen was een wens. De veranda is daar ook een voorbeeld van. De garage is door het pannendak goed in het ontwerp geïntegreerd. Er zijn duurzame materialen gebruikt. Zoals vensterbanken van natuursteen en hardhouten kozijnen. Rollagen boven de kozijnen en de horizontale bies, als afscheiding van het wit gekeimde, geven de gevels een levendig aanzien. We hebben als bouwwijze een prachtige combinatie van ambachtelijk bouwen en prefab. Alle binnenwanden zijn van beton. De buitenmuren zijn op traditionele wijze gemetseld. We werken altijd samen met verschillende, vaak locale, aannemers. Het is een huis met een eigen gezicht en mooie verhoudingen.”

 

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

 

 

Meer informatie:

Livingstone
Vossenberg 4 | 4825 BH Breda Noord
076 – 5735735 | info@livingstone.org
http://www.livingstone.org

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis 1-2017

—————————————————–——–——–——–——–

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: