Skip to content

XS architecten, zo min mogelijk veranderen

23 juni 2017

Direct na aankomst bij ons bezoekadres in de regio Deventer komt er bewolking opzetten. Het mag de pret evenwel drukken! Op een ‘bijna landgoed’ van ongeveer een hectare treffen we een stemmig landhuis; als ooit iets ‘landhuis’ mag heten, dan is het deze woning. Perfect passend in de bosrijke omgeving en de doorkijkjes in het landschap, met een ruim bemeten rieten dak en wit gestucte muren. Toch hebben we slechts één kant gezien van deze ietwat verscholen gelegen woning. Om de witte, prominente en zachtjes rokende schoorsteen kunnen we niet heen al lijkt dit object keurig door het riet te worden omarmd. Bovendien is een oude volkswijsheid: de schoorsteen moet roken… Gelukkig is dat het geval bij Iris en François op een prille herfstdag in oktober, bij deze fraaie boswoning van XS Architecten.



Niet gezocht, wel gevonden
U begrijpt het al, we zitten niet in de binnenstad van een randstadregio, dit is groen gebied, stil gebied. Nadat we eerst eens even rondom dit landhuis zijn gelopen en natuurlijk de nodige foto’s hebben gemaakt van het moois dat we dan tegenkomen is het eerst tijd voor koffie. François vertelt: “tja, wij hebben inderdaad eerst en vooral écht gekozen voor deze kavel, dit was een plek waar we meteen allebei verliefd op werden. Een oprijlaantje met mooi hek, een ruim bemeten kavel en flink wat bomen, al hebben we op dit perceel ook ongelooflijk veel moeten snoeien want het was in het begin compleet overwoekerd met wilde planten! De woning die er stond was, met alle respect, toen niet veel meer dan een ‘pijpenlaatje’, rechttoe/ rechtaan, meer was het niet en in zeer behoeftige staat van onderhoud! Gelukkig heeft de plek ons overgehaald! Eigenlijk was het toeval ons goed gezind toen ik voor mijn werk, ik ben tandarts, de schoonzoon van mijn voorganger in de praktijk leerde kennen. Dat bleek Pascal Rijnders van XS architecten coöperatie uit Amersfoort. Niet gezocht dus maar wel degelijk gevonden! Hij heeft toen eerst onze tandartsenpraktijk onder handen genomen en eerlijk is eerlijk; wij hebben destijds hierover best even lekker gestoeid want onze eerste ideeën kwamen niet meteen direct overeen. Uiteindelijk konden wij niets anders vaststellen dan dat het een geweldige praktijk is geworden! Zodoende kwamen we op het idee om Pascal (in casu XS architecten) óók ons woonhuis te laten doen; daar moest toch wel een heleboel aan gebeuren. Natuurlijk was die oude woning een energievreter want niets was goed geïsoleerd en alle ramen en deuren tochtten vreselijk. Dus is eigenlijk alles gestript, zeker beneden. De bakstenen werden gestuct en natuurlijk zijn de vensters/ kozijnen ook van binnen aangepakt. Vervolgens hadden wij wel een paar ideetjes om de woonkamer uit te breiden met een extra kamer naar voren en later nog eens met een open veranda. Samen met Pascal hebben we dat weer flink moeten verdedigen bij de welstand maar… het kwam erdoor en het resultaat is een geweldige kamer met zicht rondom plús een kenmerkende veranda op de zon! We kijken nu zó ons eigen bos in!” Eerlijk gezegd zijn ook wij bijna automatisch naar de brede eetkamertafel getrokken; een prachtige ‘hotspot’ in dit landhuis dus dat is een gouden greep geweest!

Open staan voor elkaar
Iris geeft haarfijn aan waarom Pascal Rijnders als architect zo geschikt bleek voor dit bouw/verbouwproject. “Veel architecten willen aanvankelijk toch liefst een eigen stempel drukken op het eindproduct maar via Pascal stond XS Architecten juist open voor eigen ideeën mits esthetisch verantwoord en bouwtechnisch te realiseren. Wij vonden bijvoorbeeld de oude woonkamer wel erg donker, zelfs met de aanvankelijke uitbouw bleef het somber. Toen hebben we overwogen of er een paar vensters bij konden… het is uiteindelijk een compleet glazen, vaste wand geworden, met glas tot bijna beneden aan toe plus nog eens een stel ramen met liggende roeden, niet al te boerderij-achtig maar wel met lekker uitzicht en een iets vlottere uitstraling. Over smaak is dus met XS juist wel goed te praten. Ook communicatief vinden wij XS sterk; wat wij met Pascal hebben besproken kregen we een paar dagen later al helemaal in 3D op het scherm van een medewerker te zien, dat werkt zó prettig! Verder hebben wij bijvoorbeeld de badkamer eigenlijk gewoon op eigen houtje bedacht, ingedeeld en ingericht. Dat kan dus gelukkig ook terwijl de veranda met stevige techniek in eikenhout, weer voor een deel samen is bedacht! We vonden het prettig dat zij zo flexibel zijn, communicatief sterk en als het nodig is, met je meedenken. De eerst nog wat eigenzinnig vrijstaande, hoge schoorsteen werd op aanraden van Pascal in het rieten dak ‘opgenomen’; de daklijn ging daarmee fors naar beneden. Toen bleek er ineens ook weer ruimte voor twee venstertjes. We hebben het echt samen gedaan!”
Zo kwam er een einde aan de donkere eetkamer/woonkamerkant en is er nu een in licht badende ‘tuinkamer’. XS heeft geprobeerd ‘zo min mogelijk’ te veranderen maar natuurlijk is er de nodige ruimte bijgekomen en is er een passend, strak en toch warm interieur gerealiseerd. Daarbij is er een beetje rekening gehouden met de toekomst en de pijnlijke knie van François door bijvoorbeeld de slaapkamer met bad en douchegelegenheid in te richten op de begane grondvloer, alsmede een kantoorruimte. Geheel in stijl van XS architecten maar ook op aandringen van deze sympathieke bewoners is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en duurzame oplossingen voor de techniek. Het eikenhout van de opvallende veranda met de glasdichte zijwanden zijn subtiele getuigen van zo’n toepassing. Het rieten dak bleek een jongensdroom van Iris en François. Het draagt veel bij aan de hernieuwde, landelijke uitstraling met een moderne vleug. Bovendien is “buiten nu bijna binnen” en dat verdient dit landhuis in deze omgeving ook! Zo eindigen we toch het liefst, zoals dit (ver)bouwverhaal begon: zo min mogelijk aan veranderen, of nog beter: niets meer aan doen!

 


 

Meer informatie:

XS architecten
Siliciumweg 23 | 3812 SV Amersfoort
Tel.: +31(0)33-33 20 200
info@xsarch.nlhttp://www.xsarch.nl

Dit artikel verscheen in Kavel en Huis 2-2017

—————————————————–——–——–——–——–

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: