Spring naar inhoud

Atelier 3, je kunt de buitenkant maar één keer doen…

7 december 2017

 

 

Ergens tussen Delft en Zoetermeer heeft de gemeente nieuwe bouwkavels gecreëerd. Als we in de nieuwbouwwijk aankomen deugt er nog niet veel van de wegbewijzering, straatnamen ontbreken of huisnummers zijn nog niet aangemaakt. De bestrating is nog een zand pad maar ineens, zo ineens wéten we dat de woning die pure klasse en detaillering uitstraalt, de woning van Atelier 3 moet zijn! Ook zonder huisnummer is klasse te herkennen. Van de pironnetjes op de schoorsteenkappen tot en met de hoekpenanten, van de pure symmetrie aan de voorkant tot en met de bijzondere uitbouw/ veranda achter, hier is over nagedacht en hier is aandacht aan besteed. Het gezin van Danielle en Kees zijn er zichtbaar groots mee. Ook de tuin is nét op orde; we zijn er precies op het juiste moment!

Méér dan notariswoning
Pal tegenover deze prominente notariswoning, die door de uitvoering en detaillering volgens ons meteen mag worden ‘ge-upgrade’ tot patriciërswoning, wordt nog volop getimmerd, beton gestort, kozijnen geplaatst. Als we het vragen aan de opper mogen we tot bovenin die woning in aanbouw klimmen om van het woonhuis van Atelier 3 een ‘drone’-achtige foto te maken. Een klassieker in vogelperspectief zien ook wij immers niet elke dag! Al snel blijkt dat het karakter zich nergens verloochent, toch zijn er nog elementen die architect Bram Eijkman binnen het ‘keurslijf’ van stijlvoorschriften heeft gevonden om creatieve uitleg aan te geven. Zo lopen de onderste, landelijke luiken mét de ramen tot aan de grond toe door. Er is dus geen trasraam en er is aan de zogenaamde ‘achterkant’ een juweel van een uitbouw die uitmondt in een veranda die weer overgaat in een verhulde garage! Aan details zoals gezegd is hier geen gebrek. Danielle vertelt er graag over. “Wij woonden hier niet meer dan een paar honderd meter vandaan en wilden al jaren dolgraag iets van onszelf bouwen maar tegelijk in de gemeente en deze omgeving blijven wonen. Toen kwam ineens deze kans, in een voormalig kassengebied en ook nog aan het water. We werden bovendien ingeloot als derde kandidaat! We hebben toen bewust voor deze kavel gekozen van bijna 700 m2, aan het water. Tja, toen kwam het moment van hoe/ wat gaan we bouwen en wie gaat dat tekenen? Onze lang gekoesterde wens was een notariswoning, lekker chic en zeker aan de voorkant sterk symmetrisch, dat straalt rust en kracht uit. In het magazine Kavel & Huis en op Internet kwamen we toch echt telkens uit bij woningen van Atelier 3, eerlijk gezegd waren we gewoon verliefd op hun aandacht voor stijl, details en uitvoering. Toen we op een dag naar een woonbeurs in Utrecht gingen liepen we- wat is toeval- architect Bram Eijkman van Atelier 3 tegen het lijf! Vanaf dat moment zij we met elkaar heel prettig verder gegaan. Onze eisen waren bekend en Bram heeft daar goed naar geluisterd en waar nodig zijn onze wensen naadloos ingebracht. We wilden bijvoorbeeld de roeden allemaal op gelijke hoogte of we wilden een doorlopende garage op de linkerkant waar de wind vandaan komt, was geen probleem. Aan de andere kant is de architect zelf ook slim bezig geweest met oplossingen voor bijvoorbeeld het verkante, zinken veranda dak en heel goede tips zoals bij de monumentale houten trap die binnen een echte eyecatcher moest worden! Bram Eijkman maar bijv. ook Kees van Maanen bij Atelier 3 zijn allround, weten ongelooflijk veel van bouwen en zijn zeer zorgvuldig omgegaan met vergunningen en regelgeving bij de gemeente. Wij wilden als bouwbedrijf graag een bekende aannemer/ uitvoerder uit Linschoten, bouwbedrijf Willem de Wit. Ook daarover hebben we louter complimenten!” Wij als redactie trouwens ook, bij deze woning kun je met een loep rondgaan, alles is even netjes en met aandacht voor detail afgewerkt.

 

Tijd genomen voor de baksteen
Er is volgens deze tevreden bewoners mede op hun verzoek alle aandacht geweest voor een keur aan stijl en karakter-elementen bij deze patriciërswoning, dan ben je bij Bram Eijkman ook aan het juiste adres. De perfecte symmetrie aan de voorzijde is duidelijk maar we zien ook de klassieke timpaan boven het wit gestucte ‘middenschip’, er is een bordes bij de voordeur waarboven een balkon, in de nabije toekomst komt er nog een balkonrand op. Op het zadeldak (drie woonlagen in totaal) zien we halfmatte, keramische dakpannen en twee gemetselde schoorstenen met afdekplaten en de genoemde pironnetjes. Een chique gootlijst uiteraard, gesteund door gootklossen, met zinken goten en afvoerleidingen. We zien gemetselde hoekpenanten, staande lagen boven de kozijnen, een gemêleerde baksteen met iets terugliggend voegspecie. Hardstenen dorpels en doorlopende kozijnen/ luiken. Aan de achtertuin is er nog de fraaie uitbouw met het zinken zadel’dak’, dit zie je niet vaak, met natuurlijk de veranda en daarachter de onopvallende garage. De tuin ziet er met een terras aan het water ook perfect uit; hier bevinden wij ons midden in tuindersgebied; dat groene gen is goed te herkennen! Alles klopt aan dit woonhuis, in de voordeur zitten de smeedijzeren luikjes, de kleuren passen perfect bij de baksteen. “Jawel”, voegt Danielle toe, “mijn man Kees zei helemaal in het begin nog: ‘het is niet de goedkoopste oplossing maar je kunt de buitenkant maar één keer goed doen! Van binnen pas je nog eens dingen aan, dus laten we het buiten dan maar doen zoals het hoort!’ Dat betekende dat we tot en met het allerlaatste moment over die baksteen hebben gesproken. We gingen bij fabrieken uitzoeken maar eigenlijk kun je beter bij een bestaande woning aankloppen en vragen waar de baksteen vandaan komt. Enfin, we zijn nu, ook met het subtiele voegwerk, erg tevreden. Ook van binnen hebben we veel ruimte en genoeg licht gekregen; bij de uitbouw is een charmante toog gekomen. De uitbouw zelf is voor ons een ideale en snelle toegang naar de tuin/vijver met een heerlijke eettafel. Er moest hier nog wel flink geheid worden, we hebben geen kelder (nodig). Tot onze eigen verbazing werd de traditionele bouw in een maand of negen gedaan! Goede tekeningen, goede begeleiding, perfecte uitvoering, wij zijn erg tevreden met wat het geworden is!” Jawel, dat zal ook moeten want het zelf uitgesproken aforisme: ‘je kunt de buitenkant maar één keer goed doen…’ blijkt een onomkeerbare wijsheid. En in dit geval: gelukkig maar!

 

Tekst en fotografie: Peter Muller

 

 

 

 

Meer informatie:
Atelier 3
Flankement 6
Leusden
Tel. 033-455 95 99 http://www.atelier3.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2017
———————————————————————

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: