Skip to content

NarrativA architecten,liefde op het eerste gezicht

7 december 2017

Als we richting Amsterdam Z.O. koersen, hebben we nog geen idee wat ons te wachten staat. In plaats van weer een fraaie, jaren dertig woning of nog zo’n mooi rietgedekt landhuis kan de verrassing niet groter lijken: Shai van Vlijmen, architect van NarrativA architecten heeft iets ‘heel anders’ in petto! Allereerst is deze charmante woning een kwart slag gedraaid en kijken we dus eigenlijk tegen de zijkant aan. De voordeur is links in een iets uitkomend, houten passe-partout. Aan de rechterkant is weer een speelse uitbouw annex dakkapel te vinden. Het ‘uitkomen’ is nog eens onderstreept door een andere houtkleur. Dit is een echt even een ‘anders dan andere’ woning waar je zomaar verliefd op kunt worden… U bent gewaarschuwd.

Voorbeeldhuis voor de gemeente
Er zijn nog meer verrassingen. Pal voor de deur is trotse bewoonster Vanda druk doende met het wegwerken van twee enorme bergen gitzwarte tuinaarde! Ze is met echtgenoot Roel en de twee kinderen nog volop bezig om zich te ‘settelen’ in de nieuwe woning, die overigens bijzonder goed bevalt. Vanda vertelt erover: “ik ben nu met de tuinaarde bezig maar zo is het ook begonnen! Hier was namelijk een voormalig volkstuintjes-complex, wij woonden in een flatgebouw iets verderop. Toen een jaar of drie gelden deze bouwkavels te koop kwamen, raakten wij meteen geïnteresseerd. Je woont immers dichtbij de stad met alle voordelen van dien maar dit is ook een behoorlijk groene streek met iets meer natuur dan gemiddeld. Wij hadden wel belangstelling voor deze kavel van ruim 400 m2, met het idee om iets met een plat dak te gaan bouwen maar… de gemeente had andere plannen. Het moest houtbouw (minimaal 50 %) worden, met duurzaam karakter, bepaalde nokhoogte, enz. Roel had eigenlijk direct veel gevoel met houtbouw en vond al snel Shai (NarrativA). Er was een goede klik en we zijn gaan wikken en wegen. Opmerkelijk genoeg was de eerste tekening eigenlijk niet het goede spoor maar toen kreeg Shai meer inzicht in het budget en een zekere vrijheid om ‘iets anders’ te doen. Daarna werd warempel iedereen enthousiast en ging de gemeente zelfs Shai’s ontwerp gebruiken als voorbeeld! Ook wij werden gegrepen door het ontwerp dat ingebouwde ‘warmte’ heeft en vol van ideeën die wij en de architect erin kwijt konden. Het ‘out-of-the-box’ ontwerp gaf juist een ‘zetje mee’ bij de gemeente!” Tja, dat is nu precies wat wij als redacteur/fotograaf ervaren bij de eerste ontmoeting: een warm-houten uitstraling en bewondering want de raampjes zijn net even anders, de daklijn en de dakkapel-venster zijn bijzonder en er is bovendien stucwerk toegepast met veel open glaswerk. Kortom, een uiterst uitnodigende woning die trouwens in het interieur gewoon doorgaat met aangename verrassingen!

 

Siberische lariks
Vanda voegt nog toe: “ik ben best iemand die het budget in de gaten houdt. Een goed deel van de woning is bijv. casco afgeleverd, de houtskeletbouw is grotendeels prima verzorgd door de fa. Kramers uit Nicolaasga, ervaren houtbouwers. Onze belangrijkste wensen waren grote vensters, licht in huis, liefst een vide, ruime kamers en het gevoel van ‘buiten is ook binnen’. In perfecte samenspraak met Shai van Vlijmen werd het ontwerp steeds interessanter. Ook de energielevels werden natuurlijk in de gaten gehouden, triple glas in de hardhouten kozijnen, warmtepomp en natuurlijk de photo-voltaïsche cellen op het dak. Achteraf gezien had het dakoverstek aan de achtertuin voor ons misschien nog wat verder kunnen uitkomen, dan kun je ook buiten zitten met een regenbuitje. Wie weet, als het schip met geld aankomt, laten we Shai een veranda ontwerpen, haha!” Deze woning werd als houtskeletbouw-pakket eigenlijk in drie dagen overeind gezet, wind- en waterdicht. De totale afbouw nam feitelijk ook slechts 6 maanden in beslag. Er moest wel geheid worden, er is geen kelder. De inhoud van de woning is ruim 660 m3.

De bekleding van de wanden is deels stucwerk maar het fraaiste deel bestaat uit stroken Siberische lariks met een wax maar op de donkere delen ook met een beits. Deze houten delen komen – met subtiele, doorlopende lijnen- weer in het interieur terug! Géén lijn aan deze woning lijkt door Shai van Vlijmen toevallig aangebracht; de daklijn bijvoorbeeld die van een afstand zichtbaar, doorloopt in de dakkapel. De verdiepingsvloer die licht omhoog gaat, een iets uitkomend frontportaal, de fraaie, uitkomende daklijnen aan de zijgevels. Speels en warm maar tegelijk zoveel mogelijk ecologisch en duurzaam. De hemelwaterafvoer is slim verstopt achter de gevelbekleding; elke regendruppel wordt verzameld in de ondergrondse opvangtank t.b.v. toilet, wasmachine en tuin! Tja en dan naar binnen! Een spel van licht en ruimte. Een woonkamer die overgaat in een overgangsruimte en eindigt bij de hoge keuken met vide bij een glazen achtergevel! Een lichtboulevard bijna met als bonus een fraai zicht/uitzicht als je op de verdieping komt en naar beneden kijkt in die vide! Een fraaie trap, met als beloning een ruime overloop vol licht. De elektrisch bedienbare vensters in het dak zijn zoals altijd een geschenk als het gaat om diffuus licht. Nadeel van de puntige en bijzondere venstervormen zijn vaak extra kostbare, niet ‘standaard’ luxaflex of gordijnen. Wij zijn in elk geval gecharmeerd van deze ‘out-of-the-box’ woning in houtskeletbouw. Het is dan ook eigenlijk een beetje jammer dat door de smalle kavel, dit woonhuis moeilijk in ware, charmante gedaante is te zien, laat staan te fotograferen! Nu ja, geen liefde zonder doornen!

Hoe denkt Shai van Vlijmen, architect van NarrativA, zélf over dit project?
“We zijn er samen aan begonnen en na een aarzelend begin heb je het juiste verhaal (narratief) gevonden en liep het ineens als een trein! Natuurlijk wil je altijd met het budget rekening houden maar ik heb ook voorkeur voor iets duurzaams met natuurlijke uitstraling, een ingebouwde sfeer. Dat vergt denken buiten de gebaande paden! In dit geval bleken de gemeente/welstand er juist in te willen meegaan! Vanda en Roel zijn ook heel betrokken en wilden uiteraard een warm huis met veel licht. Ik heb in het verleden nog weleens moeten knokken voor houtskeletbouw met ‘zogenaamde’ nadelen maar de trend lijkt nu definitief veranderd! Hout past perfect in de duurzame, ecologisch gedachte. De kwaliteit is nu onvolprezen maar ik vind wel dat je aandacht moet blijven geven aan details, bijvoorbeeld die van binnen naar buiten lopende daklijn, gevarieerde materiaalkeuzes en natuurlijk andere vormen/ patronen. Flexibel denken is een must in dit vak!”

 

Tekst en fotografie: Peter Muller

Meer informatie:
INFO: NarrativA architecten, Houten. Tel. 030-7521788 of email: mail@narrativa.nl en via web: http://www.narrativa.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2017
———————————————————————

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: