Skip to content

Ruimte voor Ruimte ‘‘Droomcoach’’ voor een‘droomhuis’

7 december 2017

 

Bouwkavels als inspiratiebron voor het laten bouwen van een droomhuis. ‘Ruimte voor Ruimte’, een bijzonder project in Noord-Brabant.

Marij-Ellen Smits is commercieel manager bij ‘Ruimte voor Ruimte’. “Ik noem mij zelf liever ‘droomcoach’. Een coach voor mensen die een ‘droomhuis’ willen”, zegt zij lachend. “We willen mensen graag aan een kavel helpen waarop zij hun droomhuis kunnen realiseren.”

Ruimte voor Ruimte. Wat zit er achter deze naam?
‘Ruimte voor Ruimte’ biedt bouwkavels aan dankzij de ‘ruimte-voor-ruimte regeling’ van het Rijk. In dit geval met betrekking tot de provincie Noord-Brabant. Deze regeling houdt in dat agrariërs, die hun bedrijf beëindigen of een andere functie aan hun bedrijf geven, in aanmerking komen voor het inleveren van hun fosfaatrechten en het afbreken van hun veestallen. Ter compensatie mogen elders in de provincie – aan de rand van steden en dorpen – bouwkavels worden uitgegeven. Met de opbrengst van deze verkochte kavels worden dan de vergoedingen aan de agrariërs gefinancierd.”

Hoe komen de betreffende kavels tot stand?
“We gaan eerst kijken in welke gebieden er behoefte is aan bouwkavels. Daarna gaan we met de betreffende gemeente in gesprek. Dan worden de richtlijnen van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan met betrekking tot de kavels bekeken. De kavels worden verkocht in exclusieve plangebieden van tien tot vijftien kavels. Maar er zijn ook gebieden die grootschaliger zijn.”

Begeleidt ‘Ruimte voor Ruimte’ alleen de verkoop van een kavel, of ook de keuze van architect en bouwer?
“De koper is helemaal vrij om een architect en bouwer uit te zoeken. Maar wij hebben wel relaties met architecten en bouwers waar we goede ervaringen mee hebben. Die staan ook op onze website vermeld. Met hen kunnen we kopers in contact brengen.”

Om hoeveel kavels gaat het?
“Het gaat om 2600 kavels, waarvan er 1500 zijn verkocht. Het is een groot project. Alle kavels worden bouwrijp vrij op naam verkocht. De gemiddelde kavelgrootte is 1000m2. Ruime kavels dus.”

Geeft ‘Ruimte voor Ruimte’ ook adviezen?
“Dat doen we zeker. Bijna alle aspirant-kopers laten voor het eerst een eigen huis bouwen. We vinden het dan ook belangrijk en vanzelfsprekend dat wij hen helpen. Dat kunnen we doen bij het kiezen van een architect en bouwer van wie wij denken dat zij qua ideeën het beste aansluiten bij de aspirant-kopers. Begeleiding inzake de financiering maakt ook deel uit van onze advisering. We helpen mensen op weg naar hun droomhuis. Vandaar dat ik mijzelf graag ‘droomcoach’ noem. Een mooie titel toch.”

“We waren op zoek naar een ruime bouwkavel in de omgeving waar we woonden. Dat was in Den Dungen, niet ver van Heesch. Daar hebben we zes jaar gewoond”, vertelt Mayke, “De oorspronkelijke monumentale schuur hebben we tot woonhuis verbouwd. Heel mooi. Maar het huis werd voor ons te klein. We wilden meer ruimte voor onszelf en voor onze kinderen. Zo werd het laten bouwen van een vrijstaand huis een optie. Ons vorige huis was snel verkocht. En dan op zoek naar een kavel. We vonden deze in Heesch via ‘Ruimte voor Ruimte’. Een plek in een bescheiden woonwijk, grenzend aan een landelijk gebied.”

Hadden jullie een idee voor het ontwerp?
Peter: ”Het moest in elk geval een huis met een rieten kap worden. Dat had ons vorige huis ook. We hadden ter oriëntatie een aantal voorbeelden gevonden op internet-sites. Die voorbeelden hebben we besproken met Esther de Bie van het architectenbureau. Het is een huis met een moderne uitstraling geworden. De verspringende kap geeft het huis een speels aanzien.” Mayke: “We wilden een licht huis met grote ramen. De grote keuken moest aansluiten op het overdekte terras. Voor onze kinderen een speelkamer bij de woonkamer. Een belangrijke beslissing was de kelder. Het hele huis is onderkelderd. Niet dat we die ruimte nu nodig hebben, maar we kunnen groeien in ons huis. Misschien voor een nieuwe hobby, ruimte voor een bioscoopzaaltje, wijnkelder of logeerruimte. Peter: “De indeling van het huis is ruimtelijk en strak, maar met houten elementen, zoals eiken gebinten als accent in de woonkamer. Dit, om toch een beetje de sfeer van ons oude huis terug te halen. Voor de keuken hebben we ook voor hout gekozen, net als voor de trap. Zowel op de begane grond als op de verdieping ligt een gevlinderde gietvloer. Belangrijk zijn de looplijnen. Zitkamer eetkamer en keuken lopen naadloos in elkaar over. Grote ramen en deuren geven zicht op achtertuin en terras. Daardoor heb je binnen een ‘buitengevoel’.

Hoe ging het met de bouw?
Mayke: ”Het huis is casco opgeleverd. De afbouw hebben we in eigen beheer verricht. Maar we hebben ook veel zelf gedaan. Peter is erg handig.

En bevalt het?
Peter en Mayke: “Volmondig, ja helemaal naar onze zin. Niet alleen het huis, maar ook de woonomgeving. Leuke buren. Lasse, onze oudste speelt met kinderen uit de buurt. Tobin zal dat straks ook kunnen.”

De Bie + De Bie is één van de architecten-bureaus die samen werkt met ‘Ruimte voor Ruimte’. Esther de Bie vertelt over haar bureau en hoe het ontwerp voor het huis van Mayke en Peter Verhoeven ontstond.
“Mijn vader – Marius de Bie – is zo’n veertig jaar geleden met het architectenbureau begonnen. In 2000 ben ik als architect naast mijn vader bij het bureau gaan werken. Dat werd dus De Bie+De Bie. Toen mijn vader in 2004 plotseling overleed, heb ik het bureau voortgezet. Ik heb stedenbouwkunde en architectuur aan de Technische Universiteit in Delft gestudeerd. Stedenbouwkunde en architectuur gaan wat mij betreft in één hand. Want je ontwerpt een huis of een gebouw altijd in een omgeving. Het contact met ‘Ruimte voor Ruimte’ kwam mede tot stand omdat ik gewend ben om samen met gemeenten aan beeld-kwaliteitsplannen te werken. Maar ook omdat er om specifieke architectuur werd gevraagd. Als architect wil je graag het optimale uit een ontwerp halen. Kijken naar de kavel. Wat voor huis kun je daar optimaal op kwijt, zodat kavel en huis een harmonie vormen. Ook ten opzicht van de directe omgeving. We hebben immers te maken met een beeldkwaliteitsplan.”

Hoe was het beeldkwaliteitsplan voor de kavel van Mayke en Peter Verhoeven?
“Van de gemeente moest het een huis worden met een gevel van bruine baksteen. Maar dat was niet het idee van Mayke en Peter. Zij wilden een huis met veel witte elementen. Uiteindelijk is het een mooi compromis geworden. We hebben voor de gevel een hele speciale steensoort gebruikt. Een extra lange slanke en stijlvolle betonnen gevelsteen. De gevel heeft het aanzien van een bruine steen, maar door de toepassing van deze strakke gevelsteen heeft het huis toch een moderne uitstraling gekregen.”

Hoe zou je het ontwerp omschrijven?
“Het ontwerp past heel goed in het straatbeeld. We hebben met het ontwerp rekening gehouden met de frontbreedte van het perceel. Die is niet zo groot. Door de verspringende kap aan de voorzijde heeft het optisch volume gekregen zonder dat het massaal wordt aan de straatzijde. Ook dankzij de verticale elementen, zoals de witte omlijsting van de raampartij. Kortom een ontwerp dat heel goed in de bebouwde omgeving tot zijn recht komt. Een mooie combinatie van architectuur in harmonie met het straatbeeld. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Tekst: Willem Smalen | fotografie: Jurriaan Hutting

 




Meer informatie:

Ruimte voor Ruimte CV Magistratenlaan 138
Postbus 79 | 5201 AB ‘s Hertogenbosch
073 – 615 49 59 info@ruimtevoorruimte.com
http://www.ruimtevoorruimte.com

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2017
———————————————————————


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: