Skip to content

WnS, oase in subtiele baksteen

7 december 2017


Als we in een bestaande woonwijk in ‘zuid Zuid-Holland’ netjes doen wat onze TomTom zegt, lijkt het toch even niet goed te gaan. Dit lijkt meer een Vinex wijk en van WnS architecten zijn we juist altijd iets bijzonders gewend! Maar dan, zo ineens doemt er langs een vaart een kavel van geheel andere orde op, ruimer en met volwassen bomen… Jawel, dit moet de woning van Ellen en Ben zijn, nog geen jaar oud maar het lijkt hier toch al langer thuis te horen. Dit huis heeft klasse, dat zie je direct maar hoe groot het is of hoe de indeling zou kunnen zijn, verraadt dit huis met meerdere stijlkenmerken nog niet. Het doet klassiek aan maar heeft ook moderne trekjes. Ben zet alvast de auto’s weg, dat verdient dit huis zeker maar het beeld wordt pas echt anders als we bij de veranda komen. En dan… is er ineens: een vrolijke beestenboel!

Een eigen dierenweide
Niemand heeft ons gezegd dat we op deze ruime kavel aan de achtertuin zomaar de hobby van Ellen kunnen tegenkomen. Hier blijkt een aanzienlijk deel van de kavel voorzien van zand met allerlei vrolijke en nieuwsgierige dieren, een stel honden- zo lief als ze groot zijn- maar ook een stel relaxte pony’s, eenden en kippen van diverse pluimage! Heel gezellig ondergebracht in een soort dubbele ‘kerststal’. Het kán op dit perceel dus waarom niet? Ben houdt meer van voetbal en om eerlijk te zijn is het gazon daar nog altijd groot genoeg voor! Over de bouw van hun chique en toch eigentijdse woning hebben ze een mooi verhaal te vertellen: “wij woonden hier dichtbij in een twee-onder-een-kap en zochten voor ons, de kinderen en de dieren een ruimere woning. Ons oog viel destijds op deze kavel die wel ruim was maar ook voorzien van een donker, oud tuindershuisje, in mindere staat. De plek bleek zeer rustig gelegen en sfeervol, natuurrijk en toch dichtbij de stad en ons werk, plus die mooie tuin. Uiteindelijk zijn we er toch ingetrokken en hebben er nog vijf jaren in gewoond. In die tijd konden we ook een beetje ‘op adem’ komen. We hebben echt even de tijd genomen voor het nieuwe huis. Dat geldt ook voor het zoeken naar een architect, sommigen raadden ons dat af maar met de keuze voor WnS hebben we een gouden greep gedaan. Niet alleen voor het ontwerp maar ook voor de vergunningen en de contacten met de vrij lastige instanties. We hebben bouwers bezocht en naar hun advies geluisterd, we zijn op bezoek geweest bij anderen maar… met Jorg en Dave (WnS) hadden we meteen een goede klik. Wij hadden in de buurt een aantrekkelijk woonhuis gezien en dat als leidraad gebruikt. Een lichte baksteen, donkere kozijnen, donkere pannen, een veranda op de zon, het dierengedeelte, een gestuukt trasraam, beetje landelijk én klassiek maar niet té. Dat waren in een notendop onze wensen. Verder wilden we slapen op de begane grond, geen witte muren, veel raampartijen na dat donkere huis en een veranda! Binnen wilden we stalen, transparante kozijnen en liefst een hoge entree met lichtvensters. De stijl mocht dus een beetje mix zijn. Daarmee is WnS perfect aan de slag gegaan. We gingen aanvankelijk nog uit van een hoofdgebouw en een bijgebouw maar kregen van de onvoorspelbare welstand toch een tip om het dak in de breedte door te trekken; dat bleek achteraf heel gunstig! De bouw verliep met zorgvuldig uitgekozen aannemer Eekhout uit Kwintsheul (die eerder bouwde voor WnS) uitstekend en vlot, de traditionele bouw heeft zo’n 10 maanden geduurd.” “Een probleempje”, volgens Ben, “waren de bakstenen.” Wij kijken naar buiten en zien een rustige, licht rossige/gelige baksteen met passende, iets terugliggende, lichtgrijze voeg. Zien er keurig uit, toch?

Baksteen ‘weegt zwaar’
Het baksteenverhaal verdient bijna een apart kader… Ben: “wij hadden een steen uitgekozen die nu nét weer uit het assortiment was gehaald door de fabriek. Toen ben ik het halve land gaan afzoeken naar iets soortgelijks. De zoektocht is te bizar voor woorden maar het komt erop neer dat ik uiteindelijk op adviezen van kenners terechtkwam in museumgebied Kinderdijk, juist ja, bij die molens! Daar moest ik ook weer overal rondvragen of iemand mijn favoriete baksteen herkende. Ik heb entreekaartjes moeten kopen, fietsen moeten huren, lekke banden gereden, Japanners en Amerikanen moeten trotseren, boottochten langs de molens gedaan en uiteindelijk kwam ik bij de gerestaureerde brug die met ‘onze’ steen was opgeknapt… Die steen is er wél gekomen haha, al moesten we bij aflevering toch nog de meest gele exemplaren eruit filteren! Tja, wat een verhaal maar een goede baksteen weegt zwaar en je eigen huis verdient de steen die je wilt!” Zo is dat. Er is intussen een gevarieerde woning met
meerdere ‘gezichten’ uit gekomen, voorzien van een brede veranda met een bij het front vrij bescheiden aanblik tot een breed opgezet – bijna- landhuis karakter aan de achtertuin. De inhoud is door de ruime verdieping en de brede opzet liefst 1300m2. Zo’n huis verdient een flinke bouwplek en met 1600 m2 is ook dat geslaagd. De woning heeft drie functionele schoorstenen, voor diverse open haarden. Op het dak prijken keramische, antracietkleurige pannen, de gootlijsten zijn van hardhout, goten en leidingen van passend zink. Het trasraam rondom is gestuukt. Alle ramen, deuren, kozijnen en roeden zijn van gekende Hebo kwaliteit. Bij de voordeur zijn een landelijk smeedwerkje en ook zijlichten toegepast. Meteen als je binnenkomt valt de hoge entree met ‘loopbrug’ op, een fraaie houten trap met gietijzeren spijlen, fraaie verlichting met overal dimmers verlenen een voorname sfeer. Alles ademt ruimte, mede door de hoge, transparante stalen deuren en forse ruimtes. De woonkeuken gaat over in de veranda en aan de andere kant in een heerlijk ruime woonkamer met erker. Beneden slapen de ouders, de kinderen hebben boven elk hun kamer mét eigen badkamer. Eerst waren ook de paardjes binnen de woning ondergebracht, via een eigen stal bij de dubbele garage maar dat bleek een kleine misrekening. Het hooi geeft een sterke lucht af, vandaar de buitenstallen! De ‘vervaarlijke’ honden daarentegen mogen gewoon binnen. Eén van de lieverds heeft tijdens het gehele bezoek als blijk van waardering alleen maar tevreden… gesnurkt!

Tekst en fotografie: Peter Muller

 

 

Meer informatie:
WnS architecten, Wateringen.
Tel. 06-54974806
0174-441517
http://www.wnsarchitecten.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2017

———————————————————————

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: