Spring naar inhoud

WnS Architecten, meer mooiste kanten

20 juni 2018

In het Westlands tuindersgebied worden de woningen steeds meer geclusterd tot woonerven in een  groene omgeving met veel water. Ook bij Lisette en Gerard is glas geruild voor een Frank Lloyd Wright-achtig woonhuis met een ruime tuin plus  tuinhuis. De bewoners zijn vol lof over WnS architecten. Ze hebben een goed verhaal: “Wij waren samen met de moed der wanhoop op zoek naar een bouwkavel in het Westland. Tijdens een boottochtje met onze sloep kwamen we kennissen tegen die in ‘hetzelfde schuitje’ zaten, ook op zoek. Zij tipten ons dat deze kavels beschikbaar zouden komen. Mooiste was nog dat we eigenlijk iets zochten aan het water; we konden zelfs kiezen uit twee kavels. Toen we kort daarna een uitstekend bouwbedrijf vonden in Van Leent, een grote bouwer in de regio, adviseerde dit bedrijf ons om naar WnS architecten te gaan.

Het klikte direct met Jörg Wartewig en Dave Smelt. Zij stralen gewoon echte passie en gevoel uit als het om architectuur gaat. Wij hadden natuurlijk geen enkele ervaring met bouwen maar wel een soort collage van ‘aangename’ foto’s op een stickje gezet. Dave luisterde heel goed tijdens ons eerste gesprek. Wij wilden geen ‘hoedjeshuis’, met saai puntdakje maar liever wat lager en breder, de stijl jaren dertig vonden we wel mooi. Beetje ‘Amerikaans’ gevoel, alles in verhouding en zeker met een veranda. Toen de allereerste presentatie kwam hadden we ons al een beetje ‘bewapend’ want je wilt toch echt je eigen droomhuis maar… toen we de eerste beelden zagen, kwamen van emoties bijna onze tranen! Het was preciés zoals we het ons in gedachten hadden voorgesteld, beter nog zelfs! Dat komt mede doordat Dave alle bouwstijlen/detaillering beheerst maar ook rekening houdt met gezellige plekjes en blijkbaar echt goed had opgelet. WnS had het in één keer begrepen en onze droomhuis-puzzel opgelost! Bovendien ook alle vergunningen e.d. geregeld”

Door de originele en gunstige vorm is deze woning ook nog eens ca. 900 m3 ruim, naast een extra woonlaag is er een vlizozolder als bonus. Aan detaillering geen gebrek, WnS is daar goed in: spekbanden/ dorpels bijvoorbeeld van bijzonder beton, het achterbalkon dat tevens een heerlijke veranda blijkt, een warme baksteen, het verkante dakoverstek. Een woning kortom, die zich eigenlijk van alle kanten even mooi toont, zeker óók van binnen!

geen hoedjeshuis
“kijk, we hadden met een stel foto’s een collage gemaakt en tijdens het eerste gesprek onze wensen geventileerd maar dat het allereerste ontwerp zo’n impact zou hebben… gewoon ráák!”

Er werd eigenlijk niets aan het toeval overgelaten, je bouwt immers niet elke dag je eigen woonhuis. Maar dat Dave zoveel leuke hoekjes had gecreëerd binnen het ‘raamwerk’ van deze Amerikaans geïnspireerde ’Frank Lloyd Wrightstijl’ was echt een aangename verrassing. Die veranda is ons vaste honk!”

De architect aan het woord: Dave Smelt

Dave Smelt van WnS Architecten is de ontwerper.

“Lissette en Gerard kwamen bij ons met het idee om een huis te laten ontwerpen in de stijl van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. In diens bouwstijl hadden we eerder een huis ontworpen. Deze architectuur met flauw hellende daken en grote dakoverstekken sprak hen bijzonder aan. Het huis is gebouwd op een relatief smalle en diepe kavel in het  hart van het Westland in een nieuw gecreëerd natuurgebied. De indeling is volledig afgestemd op de kwaliteiten van de omgeving.

De woonkamer steekt aan de voorzijde naar voren en biedt uitzicht over het natuurgebied. Aan de achterzijde is de keuken gelegen, die mooi aansluit op de terrassen in de tuin. Voor de gevels is gekozen voor een geelachtige baksteen. Het gedeelte van de gevel onder de hoge kap is voorzien van wit stucwerk. De houten kozijnen zijn geschilderd in een taupe kleur. Deze lichte kleurstelling geeft een zonnig karakter aan het huis. De kap is bekleed met keramische dakpannen. Aan de achterzijde een groot dakterras met daaronder een veranda, subtiel geïntegreerd in het totale ontwerp. Op plinthoogte is rondom een uitspringende betonnen band aangebracht. Dat is ook toegepast bij de schoorsteen. De dakrand met geprofileerde bakgoot is gemaakt van ‘red cedar’. De twee schoorstenen zijn harmonieus in het ontwerp opgenomen. De kozijnen van de bovenverdieping zijn ‘doorgezet’ tot aan de dakrand.

Bij de indeling van het huis is goed gekeken naar elementen als lichtinval en uitzicht op de omgeving en tuin. Naast de woonkamer en de woonkeuken bevindt zich op de begane grond een werkkamer en een bijkeuken. Op de verdieping drie slaapkamers met badkamer en toilet. Waarbij de hoofdslaapkamer toegang heeft tot een dakterras aan de achtergevel boven de veranda.

Kortom een stijlvol ontwerp met goed doorgevoerde detailleringen.

 

 

 

Meer informatie: WnS architecten
Stoelmatter 7d | 2292 JM Wateringen | 0174 – 44 15 17
info@wnsarchitecten.nl | wnsarchitecten.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2018
———————————————————————

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: