Spring naar inhoud

Esbi Huis, het Veenhuis

20 december 2018

Een waterrijke locatie. Uitzicht op de Reeuwijkse plassen. Misschien was het wel zo aardig geweest om per boot een bezoek te brengen. Maar we komen ‘gewoon’ met de auto en rijden de oprit op. Joop en Annemarie wilden per se aan het water wonen. “We woonden hier niet ver vandaan” vertelt Joop. “Een comfortabel huis, maar de omgeving werd steeds drukker – veel verkeerslawaai. Zo kwam een plan om te verhuizen bij ons in beeld. We gingen op zoek naar huizen en naar geschikte bouwkavels. Dat was niet zo eenvoudig want we wilden wel weer wonen met uitzicht op de plas. In ons vorige huis hadden we dat ook. We vonden na lang zoeken een locatie waarop mocht worden gebouwd. Een perceel grond van zo’n 4000m2 waarop een bouwvallig huisje stond. Een schitterende plek, pal aan de plas. Ons onderzoek wees uit dat het bestemmingsplan ruimte bood voor een groter huis dan dat er stond. Na de koop gingen we ons oriënteren op bouwstijl en bouwwijze van ons nieuwe huis. We zagen in de buurt een huis in aanbouw dat er in drie dagen stond. Tenminste het casco. We zijn toen eens gaan informeren welk bedrijf dat gebouwd had. Dat bleek Esbihuis te zijn. Uiteindelijk zijn we met dit bedrijf in zee gegaan.

05-ESBIReeuwijkgr

Onze wensen waren vrij traditioneel. Het moest een ruim huis worden. De klokgevel van het huisje dat er stond, wilden we laten terugkomen in het ontwerp. Dat was één van onze wensen. Die klokgevel was heel kenmerkend voor het oude huisje. Beeldbepalend voor de omgeving.Een wit huis was niet vanaf het begin ons idee, maar we hebben goed gekeken naar de huizen die hier in buurt staan. We vonden daarom een wit gestuct huis het beste passen tussen de bestaande bebouwing.In ons vorige huis kon je op de begane grond van het ene vertrek naar het andere lopen. Dat wilden we in ons nieuwe huis ook. Onze andere wens kwam tijdens de gesprekken met de architect naar voren. We wilden een slaapkamer met een badkamer op de begane grond hebben. Maar de architect adviseerde anders. Er is ruimte genoeg om later een lift te maken als dat nodig is. Dat advies hebben we opgevolgd. Een lift kan altijd nog. Het is een ruim huis met een klassieke indeling. Beneden een woonkamer, studeerkamer, eetkamer met serre, keuken en een ruime hal. Boven een grote slaapkamer met badkamer, logeerkamers met badkamer. We houden van onze tuin, maar tuinieren vinden we minder leuk. De tuin is dan ook sober ingericht, kost weinig onderhoud. De oevers hebben we – zo natuurlijk mogelijk – met riet aangelegd. We wonen er zeer comfortabel Mede dankzijde vloerverwarming in het hele huisdie door de grondwarmtepomp-installatie wordt verwarmd. Ons huis hebben we ‘Het Veenhuis’ genoemd, naar het huis dat hier stond Die naam hoort bij deze bijzondere plek. Te midden van water en veen.”

 

De bouwer aan het woordMarcel de Vries van Esbihuis aan het woord. “De klokgvel is het meest kenmerkende element van het huis. Deze klokgevel is gebaseerd op het huis dat op deze plek heeft gestaan. Als houtskeletbouwer prefabriceren wij alle gevels, compleet met ramen en deuren in onze moderne constructiehal. Daarna wordt het huis in één á twee dagen wind- en waterdicht op de fundering geplaatst om daarna in circa veertien weken te worden afgebouwd. De snelle bouwtijd was een belangrijk pluspunt voor de opdrachtgevers om hun huis door ons te laten bouwen. Het huis is uitstekend geïsoleerd. Dat geldt voor al onze huizen. De binnen spouwbladen zijn – van binnen naar buiten gezien – samengesteld uit gipsvezelplaat, damp remmende folie, regelwerk en isolatie tussen het regelwerk In dit geval was een geïsoleerde H2O plaat geschikt om direct een stuclaag op aan te brengen. Dit huis is helemaal op maat gemaakt – naar de wensen van de opdrachtgevers. Een villa op een unieke plek met bijzondere elementen, zoals de klokgevel. Harmonieus in de omgeving.”

Informatie: Esbi Huis | De Sluis 23 | 7681 KA Vroomshoop 0546-643907 | info@esbihuis.nl | http://www.esbihuis.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2019
———————————————————————

 

 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: