Spring naar inhoud

Livingstone, kenmerkende detailleringen

21 december 2018

Vanaf de overkant van de plas is het huis direct te herkennen door de prominente schoorsteen. “Een markant element van het huis”, zegt Stefan. “Ik wilde graag binnen een open haard maar ook buiten, bij de veranda. Ik houd van vuurtje stoken. Stefan en zijn vrouw Tessa wonen ruim een jaar in hun nieuwe huis. Vanaf de achterzijde vrij uitzicht op de plas dichtbij Gouda. De plek is heel bijzonder, daar vielen we op. Ons vorige huis hadden we een aantal keren verbouwd, het was helemaal af. Misschien kwamen we daarom wel op het idee om opnieuw te beginnen. Bestaande bouw was voor ons geen optie want we wilden niet nog eens verbouwen. We wilden nu een huis dat helemaal naar onze zin zou zijn. Door een makelaar werden we geattendeerd op de bouwkavel waar nu ons huis op staat. Een mooie plek, pal aan het water. We hebben vrijwel direct een optie genomen. Toen moesten we zoeken naar een bouwer. We hebben gekeken naar bestaande huizen om ons een beeld te vormen van de bouwstijl die we zouden willen. Ook de bouwwijze hebben we onderzocht. We hebben met een aantal bouwbedrijven oriëntatie-gesprekken gevoerd. Ook met Livingstone. We kregen een goede indruk van de gevarieerdheid in bouwstijlen van dit bedrijf. Met de architect hebben we aan de hand van voorbeelden verschillende bouwstijlen besproken. In het uiteindelijke ontwerp is het resultaat hiervan terug te vinden. Bijvoorbeeld de bakstenen elementen in de voorgevel. En de grote schoorsteen als ‘centrale zuil’ in de achtergevel. Het huis heeft ook speelse accenten, bijvoorbeeld de schuine punt van het dak in de voorgevel. Met de indeling zijn we even aan schuiven geweest. We wilden onze twee kinderen een even grote kamer geven. Daar zijn we uiteindelijk goed uitgekomen. Op de begane grond een woonkeuken en zitkamer, gericht op de achtertuin met uitzicht op de plas. Een leuk element is de trap. We wilden eerst een zwevende trap, maar constructief gezien bleek dat ingewikkeld. Gelukkig, want we zijn nu blij met ons ‘muizentrapje’, zoals wij het noemen. Een trap van staal met houten treden. Een stijl die heel goed past bij de stalen ‘taatsdeuren’.” We wonen nu ruim een jaar in ons nieuwe huis. In onze tuin met uitzicht op het water krijgen we steeds weer een vakantiegevoel.”

20-LivingstoneGouda


Architect aan het woord
Marco Bakkers is architect bij Livingstone. “Het is een bijzonder huis geworden mede door kenmerkende detailleringen, zoals het metselwerk tussen de ramen in de voorgevel. Binnen en buiten wordt optimaal verbonden door de haard binnen en de haard buiten – in combinatie met de grote veranda. Deze is een verlengstuk van de woonkamer. De centrale hoge schoorsteen is een markant element in het ontwerp. De parallelkap geeft het huis een speels aanzien. De kap aan de voorzijde ‘loopt’ schuin weg; deze lijn komt ook terug in de dakkapel. Voor de gevel is gekozen voor wit gekeimd metselwerk. De boeidelen zijn van red cedar dat naadloos is verwerkt. Onze ontwerpen worden in 3D uitgewerkt. Hierin is alles verwerkt, ook de constructie en installatie. De opdrachtgever krijgt zo een compleet beeld van ontwerp en uitvoering. We werken samen met zestien bouwpartners, met verschillende partners voor het interieur en eventueel ook voor het tuinontwerp. We leveren een huis compleet op. We zijn er trots op dat we dit bijzondere huis mochten ontwerpen en bouwen.”

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2019
———————————————————————

Informatie: Livingstone

Vossenberg 4 | 4825 BH Breda Noord | Tel. 076 5735735 | info@livingstone.org | http://www.livingstone.org

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: