Spring naar inhoud

NarrativA architecten, met een lichte buiging voor het ontwerp en timmerwerk

24 februari 2020

Als je een woning in een bosrijke omgeving wilt laten opgaan, mag er wel wat meer gebeuren dan een woning van hout maken. Of timmervakman Menno Francke dat echt zo vond, doet er niet toe; architect Shai van Vlijmen van NarrativA architecten voelde zich in ieder geval uitgedaagd om met een ontwerp van een organische sculptuur te komen. Het resultaat is een licht gebogen hoofdvorm met vergaande gevolgen voor zo ongeveer alles dat een rechte lijn zou hebben. 

Het buitengebied van het Belgische plaatsje Poppel kenmerkt zich door bospercelen. Hierin staan clusters vrijstaande woningen met tuinen die je privébos zou kunnen noemen. Dat geldt ook voor de kavel en woning van Menno Francke en Lisette de Bekker. De woning gaat dankzij de gesloten voorgevel met veel hout en natuurlijke kleuren op in de omgeving. Na binnenkomst komen we erachter dat de achtergevel de echte opening van de woning is. Het uitzicht vanaf de ruime veranda – de tuin gaat over in een natuurgebied – maakt duidelijk waarom de woning deze richting heeft. Menno legt ons hier uit dat die veranda het pronkstuk van de woning is en bovendien ervoor heeft gezorgd dat de woning constructief en esthetisch zo knap in elkaar zit. 

“De bouwregels zijn hier best streng. Een overkapping die je met palen ondersteunt, wordt bij het bouwoppervlak gerekend. Zo kwamen we tot deze constructie. De houten binten zijn een beetje naar elkaar toe gedraaid. Als je de lijnen van die binten doortrekt, komen ze vijftig meter verderop als taartpunten bij elkaar. Zo ontstaat er in de achtergevel een soort kommetje waar het overstekende dakvlak ver overheen reikt zonder dat er ondersteuning nodig is.” De gebogen hoofdvorm betekent ook bolle en holle dakvlakken, gekromde raamkozijnen in het dak en golvende lijnenspellen die door het transparante interieur overal zichtbaar zijn. Het vroeg ook het uiterste van het vakmanschap van Menno. “Ik wilde als timmerman worden uitgedaagd. Architect Shai van Vlijmen kon daardoor zijn creativiteit de vrije loop laten. Zijn ontwerp vroeg om perfecte samenwerking. Alles moest op de graad nauwkeurig in de fabriek worden gemaakt en ik moest vanaf de tekening precies weten hoe het gebouwd moest worden. En die duizenden houten leitjes op het dak heb ik zelf vastgespijkerd. Maar ik vond het leuk om te doen.”

De architect aan het woord: Shai van Vlijmen

Shai van Vlijmen van NarrativA architecten uit Houten: “Menno kwam bij ons omdat wij zijn gespecialiseerd in ecologische bouw. Wij gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen en we konden ons concept van passieve zonne-energie toepassen. Het huis heeft een dampopen constructie, die vochtregulerend is en voor een behaaglijk binnenklimaat zorgt. Maar de uitdaging zat in de complexiteit van de constructie. Daarvoor is het nodig om nauw samen te werken. Het is als architect natuurlijk prettig dat de uitvoering geen beperking is. Zeker als je ziet hoe perfect de woning vervolgens is gebouwd.”

Informatie: NarrativA architecten  | kokermolen 6   | 3994 DH Houten | 
Tel. 030-75 21 788 | mail@narrativa.nl | www.narrativa.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2020

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: