Spring naar inhoud

ScanaBouw, in de ‘De Bosschage’

24 februari 2020

Ruim tachtig jaar geleden stond er een grote fabriek. Nu staan er nog alleen maar een paar façade-muren als symbool van een rijk industrieel verleden. Achter de muren een nieuwe wijk in ontwikkeling. ‘De Bosschage’ is een onderdeel van deze nieuwe wijk. Bouwkavels aan de rand van het bos.
Jetske en Wouter lieten hun huis bouwen op één van deze kavels.  

De sfeer van een bos. Het lichte geruis van hoge grove dennen is het enige geluid. Binnen ruikt het naar hout. Het huis ademt een vakantiesfeer. “We zijn in ons huis elke dag een beetje met vakantie”, vertelt Jetske. “Als echte Scandinavië-liefhebbers voelen we ons hier helemaal thuis. Het begon toen we een houten huis dat te koop stond, gingen bekijken. Daar waren we helemaal weg van. De sfeer van hout, het type een beetje een blokhut, dat leek ons ideaal wonen. Ons plan om dit houten huis te kopen ging helaas niet door. Het werd door iemand anders gekocht. Ons eigen huis hadden we inmiddels verkocht, maar we hadden nog geen ander huis op het oog. Het houten huis kregen we maar niet uit ons hoofd. Een makelaar attendeerde ons op de bouwkavels in deze wijk. Het zijn boskavels voor zo’n twintig huizen. Kleinschalig dus. Het idee om zelf te laten bouwen kwam toen bij ons op. We kwamen bij Scanabouw terecht omdat zij het houten huis – dat aan onze neus voorbij was gegaan – hadden gebouwd.

Onze wensen bespraken we met Werner Evers, de architect. We hebben het eerst over de indeling gehad. Op de begane grond verschillende ruimtes die door middel van schuifdeuren met elkaar zijn verbonden. Je kunt deze
ruimtes dus afsluiten of juist open zetten. Een aparte werkhoek, want we werken alle allebei veel thuis. De open trap verbindt de begane grond met de bovenverdieping. Heel bijzonder is de bijkeuken, centraal in het huis. Want we vonden het zonde van het uitzicht om de bijkeuken aan de achterzijde van het huis te plaatsen. Dat was een idee van Werner. Op de internet-site van Pinterest zagen we een houten huis dat we als uitgangspunt voor het ontwerp mooi vonden. Het ontwerp is uiteindelijk heel strak geworden. De gevel is bekleed met verticale houten delen. Dat geeft een lengte-effect aan het huis. Goten en regenpijpen zijn weggewerkt, de kozijnen zijn in de lijn van de gevel. Dat maakt een ingetogen indruk.

Binnen hebben we ook het gevoel van een houten huis. De balkenplafonds zijn voor een deel zichtbaar. Als contrast met het hout hebben we er een ‘industriële look’ aan toegevoegd. De stalen trap en zichtbare metalen kabel-geleidingen aan het plafond stralen eenvoud uit. Dat geldt ook voor de gevlinderde betonnen vloer. De slaapkamers op de bovenverdieping hebben dezelfde sfeer. Het is wonen in het bos. De gemeente was heel streng met kapvergunningen. Er mochten alleen bomen worden gekapt op de plaats waar een huis zou worden gebouwd. Men wilde zoveel mogelijk bomen handhaven. Daar zijn we heel blij mee. 

De vakantie naar Scandinavië is er even niet van gekomen. We hebben Scandinavië een beetje in huis gehaald.”

De architect aan het woord: Werner Evers

Werner Evers over het ontwerp. “Het is een bijzondere locatie, zo aan de rand van het bos tussen hoge bomen. Veel groen dus. Deze locatie vroeg om een ontwerp dat passend was. Jetske en Wouter wilden een houten huis, maar er mochten industriële kenmerken in worden verwerkt. De hoofdvorm is eenvoudig. Hoge houten gevels met ramen die uitzicht geven op de directe omgeving. De indeling van de begane grond is zeer efficiënt. 
De kern is een blok waarin de bijkeuken en het toilet zijn ondergebracht. Daar omheen zijn de leefruimtes, zoals keuken, zitkamer en werkhoek. Heel bijzonder zijn de schuifdeuren waarmee je de ruimtes kunt afsluiten of juist open kunt zetten. Er is bewust voor gekozen om de hoofdvorm zo rustig mogelijk te houden. De gevels zijn bekeed met thermisch behandelde houten delen die verticaal zijn geplaatst. Het is een huis dat door zijn eenvoud harmonieert met de omgeving.”

Informatie: ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V. | Nijverheidsstraat 2  | 6851 EJ Huissen | Tel. 026 – 325 51 60  | info@scanabouw.nl | www.scanabouw.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2020

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: