Spring naar inhoud

Brummelhuis, eigentijdse landelijke villa met het gevoel in het bos te wonen

18 december 2020

Op een perceel aan de rand van een woonwijk en een strook bomen in Almere is een woning gerealiseerd die de bewoners omschrijven als een Gooise villa. Het is een echt vrijstaande woning met een rieten kap, wit gestucte gevels en zwarte kozijnen, die door de detaillering strak en eigentijds is.

“Dit is echt een eigen plekje waar we het gevoel hebben helemaal vrij te wonen”, vertelt de bewoonster over de keuze van de kavel, waar ze die typisch Gooise villa op konden realiseren. Geïnspireerd door moderne landelijke villa’s in de omgeving wisten ze bij architectenbureau Brummelhuis goed over te brengen wat ze wilden. “We kwamen op een woonbeurs in contact met Brummelhuis. Ze zijn de enige die meteen wilden schetsen, zonder dat vaststond dat we het zouden laten bouwen door een van hun vaste aannemers”, vertelt de bewoner over de eerste indrukken. Met een maximale nokhoogte van negen meter en de wens voor een rieten kap was er geen derde woonlaag mogelijk. Voor de architect lag daardoor de opgave om toch zoveel mogelijk binnenruimte te realiseren, terwijl het gevoel van vrije ruimte rondom de woning toch behouden moest blijven. Hij: “Al in een van de eerste ontwerpen zat alles wat we wilden. Het was een uniek ontwerp waarin we in overleg met de architect nog veel aan konden aanpassen. De geplande veranda hebben we uiteindelijk omgezet naar binnenruimte, zodat de eethoek veel beter uitkwam. We twijfelden nog of we de zithoek wel of niet open zouden houden, tot we op het idee kwamen van de doorkijkhaard.” Zij: “Brummelhuis gaf ook mogelijkheden om zelf het niveau van de afwerking te bepalen. Door te investeren in kwaliteitsmaterialen heeft onze villa een luxe uitstraling gekregen.” De keuze voor Brummelhuis was ook ingegeven doordat het architectenbureau met vaste aannemers werkt. Hij: “Ze kunnen daardoor de aannemer aandragen die volgens hun het beste in staat is om het type woning te realiseren. Het voordeel is ook dat de overdracht van architect naar bouwer zonder problemen verloopt. Daardoor hebben we het hele proces van ontwerp tot bouw met plezier doorlopen.” Inmiddels hebben ze al een paar keer vier seizoenen meegemaakt en is de beleving inderdaad dat ze helemaal vrij wonen. “Als we reetjes en vosjes zien, ervaren we maximaal dat we aan een bosrand wonen.”

De architect aan het woord: Delano van den Ende
Ontwerper Delano van den Ende van architectenbureau Brummelhuis: “Het gevoel van natuur en vrij wonen heeft geleid tot een ontwerp waarbij de woning aan de voorkant uitnodigend is en aan de achterkant het gevoel geeft aan de rand van een bos te wonen. Het uitnodigende gebaar zit in de voorgevel met verhoogde, overhoekse gootlijn en de brede oprit die je naar de voordeur leidt. Het is een moderne landelijke villa geworden met een eigentijds jasje, onder andere door de horizontale roeden in de ramen. Die horizontale lijnen worden geaccentueerd door de houten geveldelen. Binnen is er mooi gespeeld met de grote woonkeuken die doorloopt in de eethoek en de zithoek die door de doorkijkhaard erbij wordt getrokken. De slaapkamer boven vind ik geslaagd doordat de ruimte tot aan de nok doorloopt, waardoor de betrekkelijk kleine oppervlakte toch ruim aanvoelt.”

Informatie: Brummelhuis | Maagdenburgstraat 18 | 7421 ZC Deventer
Tel. 0570 – 248 500 | info@brummelhuis.nl | www.brummelhuis.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2021

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: