Spring naar inhoud

Livingstone, landelijk, kubistisch en industrieel in één ontwerp gevangen

18 december 2020

Het is al een hele prestatie om kubisme te combineren met een landelijke stijl en industriële elementen. Daar bovenop heeft de villa in Nesselande tal van uitgangspunten waarbij de opdrachtgevers zo ver mogelijk weg wilden blijven van de algemene standaard.

De woning met strakke rieten kap en overwegend wit gestucte muren houdt aan de voorkant verborgen dat er binnen ontzettend veel gebeurt. Grote betonnen stepping stones leiden richting de voordeur. Daarachter is er de hal met warme kleuren en het licht dat via taatsdeuren binnenvalt. Achter die deuren is direct de eethoek in een hoge ruimte waar de hoge glazen gevel uitzicht biedt op de tuin met daarachter een brede watergang. De grof gemetselde wand geeft deze hoek een industriële sfeer. De centrale trap is onder open en geeft zo toegang tot de keuken die door de goud/bronzen afwerking de luxe uitstraalt die bij een landelijke villa hoort. Een ruimte met een zithoekje en nog een hoge eettafel is geïntegreerd in de woonkeuken. Het is niet de woonkamer, want die is op de eerste verdieping. Hier heerst weer een warme, intieme sfeer, terwijl er door de raampartijen aan drie kanten juist aansluiting is met het weidse polderlandschap. Op de begane grond is een vleugel een wellnessruimte met zwembad. Al die stijlen en de afwijkende verdeling van functies en ruimten is ontstaan door de inbreng van de bewoners. “We wilden niets standaard”, vertelt de bewoonster. “De trap wilden we dus niet in de hal. Samen met de woonkamer op de verdieping kreeg de hele indeling een twist. Iedere ruimte heeft een eigen actie en tussen de ruimten is er interactie. Door de combinatie van modern, landelijk en industrieel gebeurt er veel. De staalconstructie en de betonnen tussenvloer wilden we laten zien. Door warme en rijke materialen voor afwerking en stoffen te gebruiken, is het luxe geworden.” “De afwijkende vormen maken het constructief lastig om te ontwerpen en bouwen. Livingstone blijkt die expertise te hebben.”

De architect aan het woord: Marco Bakkers
Marco Bakkers is architect bij Livingstone: “Deze woning is een mooie mix van een lichte plint met hoge accenten in het midden en een mooie donkere bovenlaag. Het is kubistisch dat door het riet neigt naar het landelijke, maar door de aluminium nok strak en modern blijft. De keuken is een belangrijke, centrale ruimte. De kavel met het uitzicht over de weidse polder leende zich om de woonkamer op de eerste verdieping te maken. Daardoor is het ook een heel eigen ruimte geworden met een geborgen en intieme sfeer. We hebben de verbinding met de keuken en de eethoek beneden gerealiseerd met de vide. De trap draagt daar ook aan bij, maar is ook meteen de ruimteverdeler, waardoor het mogelijk is om iedere functie een eigen sfeer te geven. Doordat de woonkamer niet beneden kwam, ontstond er voldoende ruimte voor de wellnessruimte met zwembad. Zo is het een op maat gemaakt ontwerp dat zowel aansluit bij de omgeving als de wens van de opdrachtgever”.

Livingstone | Vossenberg 4 | 4825 BH Breda | Tel. 076 5735735
info@livingstone.org | www.livingstone.org

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2021

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: