Spring naar inhoud

Rose en De Bie organisch ontworpen houtskeletbouw in ‘agrarisch’ wijkje

18 december 2020

Strenge, vergaande voorwaarden voor een duurzame inrichting van de wijk en de bouwkavels kunnen ook een kans zijn om een bijzondere woning te ontwerpen en realiseren. Met die instelling was het voor Erik Kijne en Marian de Bruin niet moeilijk om architect Rose en de Bie een woning te laten ontwerpen die een goed alternatief was voor het gewenste ‘boerderijtje’.

De glazen kas in de achtertuin is voor Erik Kijne volkomen logisch. De kavels van Buitenplaats Oosterwold in Almere moeten namelijk voor de helft worden ingevuld met stadslandbouw. Het agrarische karakter hoorde bij de vergaande duurzame opzet van de wijk. Mede door de agrarische achtergrond van Erik hoefden ze niet lang na te denken over de keuze voor deze kavel. Erik: “Het ligt aan twee zijden aan water en de tuin is op het zuiden.” Voor Marian telde vooral de ligging bij de Randstad.
Voor het ontwerp van de woning stond vast dat het houtbouw moest worden en dat er veel daglicht in huis moest komen. Marian: “Licht was het eerste woord dat bij het ontwerpen viel. En er is veel licht in gekomen. Zelfs als het regent is er nog veel licht.” Dat komt voor een groot deel binnen via de achtergevel die vrijwel geheel van glas is en dankzij de vide het hele achterste deel binnendringt. In de badkamer geeft het glas boven het bad in de avond ook nog eens zicht op de sterrenhemel. Daar is bovendien een glazen wand waardoor er optisch verbinding is met de benedenverdieping. Het is een van de vele speciale plekjes die gaande het ontwerpproces samen met de architect erin zijn gekomen. Erik: ,,Onder de trap in de voorkamer is een werkhoekje gemaakt. Voor de piano is een plek speciaal uit de zon bedacht. In de woonkamer is een zitbankje voor het raam gemaakt.”
Het voorste deel is meer gesloten en kan op termijn worden ingericht met een slaap- en badkamer. Maar voorlopig nodigt de woning nog voldoende uit om actief te zijn, met de moestuin of met het bedenken van nog een speciaal zithoekje.

De Architect aan het woord: Marco Rose
Marco Rose van architectenbureau RedB: “De duurzame opzet van de wijk en de uitdagingen waar de opdrachtgevers mee kwamen, waren een prachtig vertrekpunt om met onze houtskeletbouw tot een woning te komen die daar perfect bij aansluit. Architecten hebben het vaak over binnen en buiten verbinden. Dat is in deze woning zeker zo. De bewoners houden van buitenleven, dus is de woning georiënteerd op de tuin. De architectuur voert niet de boventoon, maar als je de woning induikt zie je antwoorden op tal van verzoeken van de opdrachtgevers. Dat zijn de uitgedachte zithoekjes met verschillende functies, maar zeker ook de relatie tussen de ruimten achter. Ik vind de halfopen trap en natuurlijk het glasvenster in de badkamer daar de beste voorbeelden van. Het concept dat we in het begin hadden is tot het eind goed doorgevoerd. Door de klik met de opdrachtgevers is het ontwerp organisch ontstaan. We stuwden elkaar naar een hoger niveau.”

Informatie: Rose en De Bie | Torenstraat 32 | 5473 EL Heeswijk-Dinther Tel. 0413-29 12 18 / 29 35 9 info@roseendebie.nl | www.roseendebie.nl

Dit artikel verscheen in Droomhuis 2021

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: