Spring naar inhoud

Brummelhuis, weids zicht op de Oude Rijn

21 december 2018

Linda en Philip waren op zoek naar een bestaand huis, maar het werd uiteindelijk een nieuw huis, pal aan de Oude Rijn. “We hebben veel bestaande huizen bekeken”, vertelt Philip ons, terwijl we vanaf de keukentafel uitzicht op het water hebben. “Dikwijls moesten de huizen naar onze zin te grondig worden verbouwd. Toen ontdekten we een project van tien kavels aan de Oude Rijn. Een prachtige locatie met weids uitzicht op het water. We hebben geen dag gewacht om een optie op een kavel te nemen. Daarop zochten we natuurlijk nog een architect en een bouwbedrijf. We kwamen in contact met bouwbedrijf Brummelhuis, dat het huis heeft ontworpen en gebouwd. We hadden ooit een woonproject gezien dat in de stijl van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright was gebouwd. Dat vonden we een prachtige bouwstijl. Op basis van deze stijl is het uiteindelijke ontwerp ontstaan. De witte gevel wordt bij de ingangspartij onderbroken door baksteen-elementen. Vanuit de leefruimtes, zoals de woonkamer en woonkeuken op de begane grond heb je uitzicht op de Oude Rijn. De ingang tot de kelder is bewust in de woonruimte gebouwd. Daardoor heb je in de kelder – met bar, televisie en muziekinstallatie – contact met de leefruimtes op de begane grond. Boven vijf ruime slaapkamers, drie badkamers en een wasruimte. Eén slaapkamer heeft een terras. Op zolder een slaapkamer plus badkamer. Na ruim anderhalf jaar wonen is het een beetje een vakantiehuis geworden. We hebben in onze achtertuin een sloep aan de steiger liggen.”

 

_MG_6783

Meer lezen…

Advertenties

Livingstone, kenmerkende detailleringen

21 december 2018

Vanaf de overkant van de plas is het huis direct te herkennen door de prominente schoorsteen. “Een markant element van het huis”, zegt Stefan. “Ik wilde graag binnen een open haard maar ook buiten, bij de veranda. Ik houd van vuurtje stoken. Stefan en zijn vrouw Tessa wonen ruim een jaar in hun nieuwe huis. Vanaf de achterzijde vrij uitzicht op de plas dichtbij Gouda. De plek is heel bijzonder, daar vielen we op. Ons vorige huis hadden we een aantal keren verbouwd, het was helemaal af. Misschien kwamen we daarom wel op het idee om opnieuw te beginnen. Bestaande bouw was voor ons geen optie want we wilden niet nog eens verbouwen. We wilden nu een huis dat helemaal naar onze zin zou zijn. Door een makelaar werden we geattendeerd op de bouwkavel waar nu ons huis op staat. Een mooie plek, pal aan het water. We hebben vrijwel direct een optie genomen. Toen moesten we zoeken naar een bouwer. We hebben gekeken naar bestaande huizen om ons een beeld te vormen van de bouwstijl die we zouden willen. Ook de bouwwijze hebben we onderzocht. We hebben met een aantal bouwbedrijven oriëntatie-gesprekken gevoerd. Ook met Livingstone. We kregen een goede indruk van de gevarieerdheid in bouwstijlen van dit bedrijf. Met de architect hebben we aan de hand van voorbeelden verschillende bouwstijlen besproken. In het uiteindelijke ontwerp is het resultaat hiervan terug te vinden. Bijvoorbeeld de bakstenen elementen in de voorgevel. En de grote schoorsteen als ‘centrale zuil’ in de achtergevel. Het huis heeft ook speelse accenten, bijvoorbeeld de schuine punt van het dak in de voorgevel. Met de indeling zijn we even aan schuiven geweest. We wilden onze twee kinderen een even grote kamer geven. Daar zijn we uiteindelijk goed uitgekomen. Op de begane grond een woonkeuken en zitkamer, gericht op de achtertuin met uitzicht op de plas. Een leuk element is de trap. We wilden eerst een zwevende trap, maar constructief gezien bleek dat ingewikkeld. Gelukkig, want we zijn nu blij met ons ‘muizentrapje’, zoals wij het noemen. Een trap van staal met houten treden. Een stijl die heel goed past bij de stalen ‘taatsdeuren’.” We wonen nu ruim een jaar in ons nieuwe huis. In onze tuin met uitzicht op het water krijgen we steeds weer een vakantiegevoel.”

20-LivingstoneGouda

Meer lezen…

Selekthuis, strak en stoer

21 december 2018

Bij toeval vonden zij een kavel waarop zij een huis naar hun wens zouden kunnen laten bouwen. “Dat was inderdaad toeval, bevestigt Debbie. Met haar man Menno en hun twee kinderen woont zij nu ruim een jaar in het nieuwe huis. “Tijdens een fietstocht in de omgeving zagen we een bord waarop ‘bouwkavels te koop’ stond. Het betrof een prachtige locatie in het buitengebied, precies wat ons voor ogen stond. We woonden in een woonwijk, maar we koesterden al lang een wens om in een huis te wonen met weids uitzicht, een vrijstaand huis met een ruime tuin. Eerst hebben we naar bestaande huizen gekeken, maar die bleken geen echte vooruitgang ten opzichte van waar we toen woonden. Na de ontdekking van de bouwkavel hebben we snel een optie genomen. Een hoekkavel was nog beschikbaar. Volgens het projectplan moesten er huizen worden gebouwd met een dorps karakter. Dat is natuurlijk een betrekkelijk begrip. De makelaar toonde ons een brochure met voorbeeldhuizen. In deze brochure stonden ook voorbeelden die bouwbedrijf SelektHuis had gebouwd. We wilden een ontwerp op basis van een schuurwoning, maar dan wel strak en stoer. Als je een huis gaat bouwen, is het natuurlijk ook van belang te weten wat de bouw gaat kosten. Aan de hand van de eerste schetsen kregen we daarvan direct een goed beeld. Ons uitgangspunt – een schuurwoning – is in het uiteindelijke ontwerp terug te vinden. De buitenzijde is voor een groot deel bekleed met red cedar hout, gecombineerd met een donkere baksteen – een combinatie die we heel mooi vinden. Het interieur is heel licht dankzij de grote ramen. De keuken is het centrale punt in ons huis. Verder hebben we op de begane grond een woonkamer, eetkamer en een werkhoek. Boven vier slaapkamers en twee badkamers. We wonen er nu ruim een jaar. Het is een echt buitenhuis waarin we elke dag een vakantiegevoel hebben.”

_MG_5566 A

Meer lezen…

Rose en de Bie, landelijk met strakke elementen

21 december 2018

Mayke en Peter hadden hun vorige huis verbouwd – van een monumentale schuur tot woonhuis. In diezelfde sfeer wilden ze graag een huis laten bouwen, maar dan wel groter. Het werd een huis met rieten kap in een kleine woonwijk in Heesch. “De monumentale schuur die we tot woonhuis hadden verbouwd was heel mooi, maar werd te klein”, vertelt Mayke. “We wilden meer ruimte voor onszelf en voor onze kinderen. Zo werd het laten bouwen van een vrijstaand huis een optie. In Heesch vonden we een kavel in een kleine woonwijk, grenzend aan het landelijk gebied. We wilden in elke geval een huis met een rieten kap, dat had ons vorige huis ook. Voorbeelden van huizen die we op internet-sites vonden hebben we besproken met Esther de Bie van het architectenbureau ‘Rose en de Bie’. Zij heeft het uiteindelijke ontwerp gemaakt. Een huis met een moderne, maar ook landelijke uitstraling. De verspringende kap geeft een speels aanzien. De indeling is praktisch en overzichtelijk. De grote keuken sluit aan op het overdekte terras. Voor onze kinderen is er een speelkamer bij de woonkamer. Een belangrijke beslissing was de aanleg van een kelder. Het hele huis is onderkelderd. Niet dat we die ruimte nu nodig hebben, maar we kunnen zo groeien in ons huis. Misschien voor een nieuwe hobby, als ruimte voor een bioscoopzaaltje, een wijnkelder of als logeerruimte. De sfeer van het huis is ruimtelijk en strak, gecombineerd met houten elementen – zoals eiken gebinten als accent in de woonkamer. Met de keuze voor deze elementen wilden we toch een beetje de sfeer van ons oude huis terughalen. Wat betreft de keuken hebben we ook voor hout gekozen, net als voor de trap. Zowel op de begane grond als op de verdieping ligt een gevlinderde gietvloer. Belangrijk zijn de looplijnen. Zitkamer, eetkamer en keuken lopen naadloos in elkaar over. Grote ramen en deuren geven zicht op achtertuin en terras. Daardoor heb je binnen een ‘buitengevoel.’”

 

Huting-Heesch-106

Meer lezen…

Barentsz Ontdekkingshuizen, ontdekkingshuis

21 december 2018

Tussen het riviertje de Gaasp en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een kleine woonwijk. Het huis van Evodie en Tjerk valt direct op tussen de andere huizen in deze wijk. Door het gebruik van hout heeft het een warme uitstraling, de vormgeving is strak en zakelijk. De grote glazen pui aan de voorzijde geeft het huis een open karakter. “Welkom in ons nieuwe huis”, wordt er bijna gelijktijdig tegen ons gezegd. We staan in een lichte en ruimtelijke hal. Door een deuropening zien we een soort gymruimte. “Dat is mijn werkruimte”, merkt Evodie op. “Ik geef life style trainingen. Bij het ontwerpen van het huis is er rekening mee gehouden dat werk- en privé-ruimten gescheiden moeten zijn. Op de begane grond de gymruimte en woonkeuken, boven het privé-gedeelte met woonkamer en slaapkamers. We wilden een ‘binnen-buiten huis’, open van karaker met veel licht en grote ramen. Het concept van dit huis is van het architectenbureau ‘Nieuw Nederland’. Dit bureau ontwikkelde het concept dat Barentsz Ontdekkingshuis werd genoemd. Dit concept is gebaseerd op huizen die in Scandinavië en andere noordelijke, bosrijke gebiedsdelen in houtskeletbouw worden gebouwd. Het houten karakter – zowel binnen als buiten – vinden wij zeer aantrekkelijk. De buitengevels zijn van geïmpregneerd douglas hout, de binnenwanden van berkenhout plaatmateriaal. Op de vloeren plavuizen of marmoleum. Het is een comfortabel, goed geïsoleerd huis. Vanuit de woonkamer op de eerste verdieping heb je een bijzonder mooi uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal. De hangstoel daar is onze favoriete plek; hierin kunnen we eindeloos genieten van de voorbijvarende schepen.”

 

Driemond-38A

Meer lezen…

EVE Architecten, landelijke villastijl

21 december 2018

Aanleiding voor het laten bouwen van een huis was de bezichtiging van een bestaand huis. Rudy en Bianca waren van plan dit huis te laten verbouwen, maar kwamen er geleidelijk aan achter dat nieuwbouw toch beter aan hun woonwensen zou kunnen voldoen. “We waren al lange tijd op zoek naar een groter huis. Eén van de huizen die te koop stond, was een huis uit de ‘jaren zeventig’ ”, vertelt Rudy. “Er moest wel veel aan worden verbouwd. Om een beetje een idee te krijgen van de verbouwings-mogelijkheden hebben we dit huis bekeken met een architect van EVE Architecten. Tijdens de tweede bezichtiging van dit pand vertelde de makelaar dat er een bouwkavel te koop was. Een kavel van 2000m2, gelegen op een mooie locatie – tegen een bosrand . De koop van het bestaande, ‘jaren zeventig’-huis is zodoende niet doorgegaan, want toen we de kavel bekeken waren we direct verkocht. Met dezelfde architect zijn we gaan praten over de mogelijkheden om op die locatie te 
bouwen. We vonden de ‘landelijke villastijl’ die EVE Architecten ontwerpt een goed uitgangspunt voor het ontwerp van ons huis. Vooral de huizen met een rieten kap vonden we mooi en goed passend in de omgeving. Tijdens verschillende gesprekken met de architect kwamen bij ons ideeën op voor het ontwerp en de indeling van ons nieuwe huis. Het zijn min of meer compacte ruimtes geworden. Een woonkeuken en zitkamer. Drie slaapkamers en een zolder. Aan weerszijden van het huis een uitbouw. Aan één zijde een garage en kantoor, aan de andere zijde een televisiekamer. Het is een huis geworden, precies zoals ons dit voor ogen stond.”

 

_MG_2147 EVE ARCHITECTEN

Meer lezen…

Presolid Home, in het groene Gooi

21 december 2018

Een villawijk in het Gooise Laren. Huizen tussen het groen met ruime tuinen. Het huis van Nicole en Stef is nieuw. Toch heb je het gevoel dat het er al heel lang staat, omdat het goed past in de omgeving. Een breed grindpad leidt ons naar de voordeur. In de ruime hal ruikt het nieuw. “We wonen hier nog maar een jaar”, zegt Nicole. “Het idee om zelf te bouwen hadden we al langer. We hebben vijftien jaar in verschillende huizen gewoond, ook in het buitenland. Ons laatste huis was prima maar we vonden het te groot worden. De kinderen zijn het huis uit. Ons plan om een huis helemaal naar eigen idee te laten bouwen werd nu concreet.”

Meer lezen…